Nada Koturić
Typography

Odjel za dijalizu u Odžaku, koji djeluje pri Županijskoj bolnici u Orašju, dobio je donaciju vrijednu više od 40.000 KM zahvaljujući Udruzi “Župa Potočani”. Riječ je o mještanima Potočana, ali i Odžačanima iz drugih mjesta te humanitarcima prijateljima Posavine koji žive i rade u Švicarskoj, a žele pomoći rodnom kraju u oblastima koje smatraju prioritetnim.

Motiv za rad

Ovoga puta odlučili su se za opremu koju su donirali Centru za dijalizu Odžak. Dr. Želimir Stipančić, šef Odjela za dijalizu u Odžaku, s neskrivenim zadovoljstvom obratio se novinarima zahvaljujući, prije svih, na inicijativi koja je krenula koncem prošle godine od supružnika Mande i Ante Ćubel.

- U ovim tmurnim vremenima, srećom, imamo i primjera koji, doista, zbog svoje solidarnosti daju poseban motiv za rad. Iako donatori nisu željeli nikakav publicitet, smatrao sam kako je potrebno javnosti predočiti ovakvu gestu i doista hvale vrijednu donaciju koja spašava živote. S obzirom na to da je njima poznato s kojim se poteškoćama susrećemo u obnavljanju naše opreme, pokrenuli su akciju koja je u dijaspori naišla na odličan odziv, tako da je prikupljeno i više sredstava nego što je potrebno za samo jedan dijalizator.dom zdravlja odzak 900

Na fotografiji je dr. Želimir Stipančić s doniranim dijalizatorom

Vrlo brzo prikupili su više od 40.000 KM. Budući da taj iznos nadmašuje vrijednost jednog dijaliznog uređaja, dodatno su nabavili opremu te smo dobili novi sterilizator za sterilizaciju materijala i opreme instrumenata na dijalizi, suvremeni EKG uređaj s više mogućnosti, novu sondu za ultrazvučni uređaj, elektroničku vagu sa sjedalicom za pacijente te informatičku opremu za svakodnevni rad i lakše administriranje medicinske dokumentacije - objašnjava dr. Stipančić.

Centar za dijalizu u Odžaku od životne je važnosti za pacijente Posavske županije jer u njemu u dvije smjene dijalizu obave 42 pacijenta iz triju posavskih općina.

- Donacija je dobrodošla jer će nam olakšati rad, a pacijentima pružiti puno bolju zdravstven uslugu. Posljednja obnova naše opreme bila je prije desetak godina, kada je opremljena bolnica u Orašju.dom zdravlja odzak

Većina uređaja čeka generalni servis ili zamjenu, u čemu pomažu nezamjenjivi odžački majstori kroz servisnu službu Centra.

Manje oboljelih

Endemska nefropatija, prema najnovijoj terminologiji, nefropatija aristolohične kiseline, na sreću, polako nestaje i s prostora Posavine županije. - Vrlo je mali broj novih pacijenata s dijagnozom endemske nefropatije djelomično zbog toga što je populacija iz sela pogođena endemskom nefropatijom već odavno otišla u inozemstvo pa se nema uvida u njezino zdravstveno stanje jer bi upravo ona mogla pokazati prve znakove oboljenja.

U svakom slučaju, u Posavini se sve manji broj pacijenata javlja s tom simptomatologijom i karakteristikama endemske nefropatije, tako da se obistinjuju predviđanja nekih nefrologa kako će ta bolest polako iščeznuti s poboljšanim uvjetima života - optimistično će na kraju dr. Želimir Stipančić.

Za Posavinu.org piše Nada Koturić