Nada Koturić
Typography

ORAŠJE - Posavska Županija životno je vezana za riječne nasipe, svoje bedeme sigurnosti koje je štite od hirovitih rijeka što se protežu većim dijelom uz Savi i manjim uz rijeku Bosnu u ukupnoj dužini od oko 70-tak km. I dok je trajala njihova obnova na razinu stogodišnjih voda, nije se niti razmišljalo o turističkim mogućnostima nasipa.

Ipak, nakon toliko godina čekanja pružanja biciklističke staze kojom bi se spojile tri posavske općine na poseban i prirodan način, projekt više nije samo u maštanju brojnih zaljubljenika tog popularnog u Posavini prijevoznog sredstva – bicikla, kojemu je u Orašju čak postavljena i skulptura „Posavka na biciklu“.

bicikli03 nak bih 120620

Radi poticanja turizma pokrenut je projekt izgradnje biciklističke staze po kruni nasipa u dužini od 18 km, od Pruda do Svilaja. U projekt izgradnje biciklističke staze u općini Odžak uključen je povratnik iz Švicarske, Mišo Jeleč. Vratio se u Posavinu 2008. g. i otvorio motel 'Nova lađa' uz rijeku Savu u mjestu Novi grad, nadomak područja gdje lijevu i desnu obalu rijeke spaja most u okviru koridora Vc.

Povratnik i poduzetnik

-Nakon 25 godina rada u Švicarskoj prevladala je ljubav prema mome rodnom kraju i odlučio sam se za povratak i sagradio sam motel kao način da i dalje ostanem poduzetnik. Ovaj projekt sa bike stazom je samo još jedan dio iste turističke priče. Dobio sam projekt gradnje biciklističke staze od Svilaja do pruda u dužini od 18 km. U okviru projekta dobivamo 15 bicikla i objekt za njihovo uspremanje.

bozo benic 900

Na fotografiji Božo Benić pokauje kuda će se graditi biciklistiučka staza

Nakon ovoga projekta aktivirat ću se i na gradnji i uređenju manje luke tj keja za usidravanje brodica i čamaca, kaže nam Mišo. Božinu povratničku priču doznajemo od još jednog povratnika iz Švicarske Bože Benić iz Osječka koji je informatičko znanje prenosi uspješno i u BiH. Kako je Božo zaljubljenik biciklizma sa preko 100.000 prijeđenih km, kaže nam, kako bi još jedna staza u Odžaku uređenjem zemljišta i kanalske mreže na području mjesnih zajednica Donja Dubica, Novi Grad, Osječak, imala veliku turističku priču.

Biciklističke staze povezivanja

-Uređenjem zemljišta dobilo se 28 novih mostova i puteva, preko 20 km novouređenih cesta koji bi se mogli za fantastične biciklističke staze. To je jedan dio, tzv. donjih sela općine Odžak. Gornja sela već imaju poljske puteve, neke su čak i asfaltirana a mogle bi se iskoristiti kao biciklističke staze kroz prirodu.miso jelec 900

Na fotografiji je Mišo Jeleč

Sve skupa kad se spoji s biciklističkim stazama koje su planirane na nasipu bilo bi oko 100 km biciklističkih staza samo u općini Odžak, što bi bilo na razini BiH veliki pionirski posao, smatra Benić. Uz sve to nije beznačajno ni povećanje prometne sigurnosti jer upravo tom relacijom uz nasip proteže se i frekventna magistralna prometnica od Orašja preko Domaljevca prema Šamcu i Odžaku. Ukoliko bi se i ostale dvije posavske općine probudile i krenule u susret ovome projektu, pa preko Domaljevca do Orašja spojile Županiju Posavsku, bila bi to jedinstvena turistička priča Posavine.

Za Posavinu.org piše Nada Koturić