Nada Koturić
Typography

Ne slovi Posavina bez razloga kao područje nazvano "raj za lov i ribolov". Podneblje Posavine podno Vučjaka osobito je idealno za lov i ribolov te je jedan od najživopisnijih krajeva posavske ravnice, koja se lagano pretače u brežuljkasto područje. Upravo takav teren idealan je za raznolikost vegetacije, a onda, u lančanom nizu, i za nastambe raznovrsnih životinja.

Neizostavni čorbanac

Upravo zato lovno područje kojim gospodari Lovačko društvo "Fazan" Orašje slovi kao jedna od najpoželjnijih destinacija lovnog turizma koji tek treba dobiti na značaju usvajanjem zakonskih propisa koji omogućuju razvoj te oblasti u Posavskoj županiji. Jedna od manifestacija koja bi značajno doprinijela širenju lepeze turističke ponude svakako je i održani Lovno-kinološki kup "Sv. Hubert" koji su zajedno organizirali LD "Fazan" Odžak i Kinološko društvo iz Odžaka. Ako se tomu doda i sudjelovanje gostiju iz susjedne Hrvatske, možemo kazati kako je to bio susret za koji organizatori vjeruju kako će postati tradicionalan.

 naa lovci

Sve se odvijalo pod budnim okom iskusnih sudaca prof. dr. sc. Ivice Boškovića iz Osijeka i Mate Piljića iz Domaljevca, dok je izaslanik uime Kinološkog saveza Herceg Bosne, po čijem se odobrenju i održavalo natjecanje, bio dopredsjednik Saveza Julijan Glavočević iz Busovače. - Sami teren i uvjeti na terenu, osim vremenskih, bili su odlični, kao i divljač koje je bilo dovoljno i u odličnoj kondiciji. Uživali smo u druženju, ali i u ljepoti ove lovačke manifestacije. Spravljana je naša poznata delicija čorbanac, a poznato je da je upravo s odžačkoga područja on najbolji jer je od raznovrsnog mesa divljači. To je bio prateći sadržaj Lovno-kinološkog kupa. Važno je družiti se, stjecati nova prijateljstva, ali i širiti dobar glas o lovstvu i kinologiji. Iz svega se razvija i lovna kinologija jer i na našem području ima dosta dobrih pasmina lovačkih pasa - objašnjava nam sudac Piljić.

Uspješni natjecatelji

Ono što je dalo poseban pečat ovom događaju i ostavilo snažan dojam na sve gledatelje jest posjet predstavnika Udruge sokolara BiH koji su prezentirali vještinu lova sa sokolima, što je sadržajem značajno obogatilo manifestaciju. Što se tiče uspješnosti natjecatelja sa svojim četveronožnim ljubimcima, najviše osvojenih bodova imao je Elvir Velić iz Sarajeva, drugi i treći bili su gosti iz Slavonskoga Broda Andrija Blažević i Dragan Markuš, a četvrti Elnad Berbić iz Odžaka. Peto je mjesto pripalo Krunoslavu Piljiću iz Domaljevca, šesti je bio Mato Barukčić iz Pruda, sedmi Ante Stojanac iz Slavonskoga Broda i osmi Miroslav Smiljić iz Bijeljine.

Za posavinu.org  piše: Nada Koturić