Nada Koturić
Typography

Redoviti festivalski gost redatelj Dražen Ferenčina ove je festivalske godine u Orašju imao tešku zadaću napraviti režiju u kojoj se sedam glumačkih i voditeljskih parova izmjenjuje na pozornici svečanog otvorenja Dana hrvatskog filma – Ivo Gregurević. Uspješno je sve ukomponirao u glamuroznu svečanost kao što je u Orašju imao uspješnice sa kazališnim predstavama. Bio je redatelj nekoliko kazališnih predstava oraških kazalištaraca i uvijek je tu kada treba pomoći neki posavski kulturni projekt.

- Ovaj festival ima posebno mjesto u mom srcu kao i Ivo i podrazumijeva se da sve obveze pomjerim kako bi bio u Orašju sve dok je on vodio festival a evo i nakon njega, kazao nam je Ferenčina.

U Orašju filmaši regije

Direktor Festivalskog centra Sarajevo Jasmin Duraković odavno je prestao biti gost u Orašju. Bio je i festivalski selektor za izbor bh filma na DHF-u Ivo Gregurević, u Orašju je snimao i dugometražni film „The Last Barriere“ koji je progovorio o velikoj izbjegličkoj krizi u Europi. Ove godine među osam festivalskih filmova Duraković se oraškoj publici predstavio kao redatelj filma „Praznik Praznine“ koji je prikazan u okviru redovitog festivalskog programa Dana hrvatskog filma Ivo Gregurević.

redatelj

- Želim da se ovaj festival i dalje razvija. Uvijek rado dolazim u Orašje velikog srca za festival. Ovo je za nas jedna posebna prilika da se predstavimo sa filmom, no uz sve to naravno, moja je ekipa uvijek redoviti gost ovog festivala još dok ga je Ivo sa tolikim žarom i ljubavlju vodio. Dakle drago nam je da smo ponovo stigli tu u Orašje i Ivinu Posavinu i još draže što festival nastavlja svoj život kao trajna uspomena na tog glumačkog velikana. Velika je stvar što je Orašje postalo prepoznatljivo upravo po ovom festivalu, mjesto gdje se susreću ljudi, druže, razmjenjuju iskustva osobito sa područja filma jer tu su filmaši ne samo iz Hrvatske već i iz BiH pa i regije. Ovo je festival nema natjecateljskog dijela i opušteniji je pa su takvi i glumci i svi koji ovdje dođu. Kada je Ivo osnivao ovaj festival on je zapravo takvog i zamislio i to je zapravo odličan koncept , ljudi se okupe, prikaži se filmovi, druže, stvore nova prijateljstva pa i novi projekti Ja znam barem dva filma koja su nastala upravo kroz ovaj festival, kroz razgovore druženja na ovome ranču i na skeli, kazao nam je Duraković.

Iz Amerike u Orašje

Novi imidž festivala, ljetno kino publika je odlično primila, kao i Durakovićev film, žanrovski miks, dramu-krimić koja se bavi suvremenom društvenom bh zbiljom. -Meni je ovo jako važan film i praktično nakon Pule, pošto je ovo mala Pula, počinje sa festivalskim životom i nastavlja sa Sarajevom i ostalim festivalima. Sretni smo da ovaj film možemo prikazati u Ivinom Orašju, zaključuje Duraković. No, nisu samo posavljaci jedini poštovatelji festivala. Dobar glas posavski pronosi festival Dani hrvatskog filma – Ivo Gregurević i do Amerike, pa je na Ivin festival čak iz američkog grada San Josea i ove godine stigao Ivo Petranović iz Californije. Festival prati bar desetak godina i svaki puta iz Amerike stigne baš zbog Ivinog festivala. S tugom u oku u Orašje dolazi i sada kada Gregurević više nije fizički sa nama. -Iz poštovanja prema ovome velikom glumcu i gromadi od čovjeka dolazim u Orašje i danas kada njega više nema, kaže nam najudaljeniji festivalski gost.

Mediji

I, iako je javna tajna da Ivo baš i nije volio javne nastupe, na drugoj strani, baš su On i njegov festival bili miljenici medija, pa su upravo mediji nazvali Orašje - Mala Pula. Među medijskim pokroviteljima i ove je godine bila Hrvatska radio televizija. Ugledni je festivalski gost bio Ivo Kujundžić, urednik programa za Hrvate izvan Hrvatske na HRT-u. -HRT ovaj festival prati od početka i to je jedan sjajan događaj koji se pozitivno razvija i svaki puta vidim nešto novo. Drago mi je što u cijeloj priči sudjeluje i lokalna zajednica pa sam siguran da nastavljamo zajedničku suradnju i u budućnosti, zaključuje Kujundžić.

kujundzic

Na naš komentar kako je zamjetno da su u programu HRT-a u posljednje vrijeme puno više zastupljeni prilozi iz Posavine Kujundžić je kazao: Bit će i više. Postoji emisija „Hrvatima izvan Domovine“ na Hrvatskom radiju, televizijska emisija „Pogled preko granice“ (Hrvati u BiH) i tv emisija „Globalna Hrvatska“, a jesenska programska shema od 19. rujna svakog tjedna donosi emisiju „Pogled preko granice“ te sam siguran da će u svakoj od njih biti zastupljeni i prilozi iz Bosanske Posavine, ali i drugih dijelova BiH. Vrlo često smo i proteklog ljeta u Globalnoj Hrvatskoj imali priloge iz Posavine, a sa tim ćemo nastaviti još i više, poručio je Kujundžić.

Za Posavinu.org piše: Nada Koturić