Nada Koturić
Typography

U Orašju je na iznimno zanimanje javnosti naišla nova knjiga povjesničara prof. dr. Ive Lučića “Od vila ilirskih do Bijeloga puta - stranputicama bosanske i hercegovačke povijesti”. Kongresna dvorana oraškog Navisa bila je gotovo pretijesna za sve one koji su željeli upoznati prvorazredno znanstveno djelo, plod dugogodišnjeg istraživanja autora. Autor progovara o dvama stoljećima bosanske i hercegovačke povijesti, a posljednji dio posvećuje humanitarnom konvoju Bijeli put. Usredotočio se na izvore od kojih dio dosad nije bio poznat široj javnosti. Kako se ništa u političkim previranjima današnje BiH ne može razumjeti bez uvida u njezinu povijest, knjiga je politički relevantna i za današnjicu.

Značaj HVO-a

- Knjigu sam započeo s počecima modernizma, a nisam htio završiti s nekom vojnom pobjedom, mirovnim sporazumom ili nečim drugim, već velikom humanitarnom akcijom koja ujedno simbolizira zajedništvo Hrvata općenito, kako u BiH, u RH i cijelome svijetu, jer nije to bila samo pomoć Hrvatima u Lašvanskoj dolini, nego manifestacija zajedništva, solidarnosti i zrelosti jednoga naroda u jednom vrlo teškom vremenu.

promocija lucic 900

Mi koji smo bili u HVO-u dijelimo taj osjećaj zajedništva, pripadnosti jednoj vojsci koja je obranila i BiH i hrvatski narod u BiH, koja je imala posebnu ulogu u tim teškim povijesnim vremenima. Mi smo svi na to ponosni i bez obzira na neke pokušaje negiranja i kompromitacije HVO-a, pokušavamo i nastojat ćemo i ubuduće pokazivati činjenicama pravu istinu o HVO-u - kazao nam je autor dr. Lučić nakon promocije.

Predsjednik Vlade Posavske županije Đuro Topić pozdravio je sve goste promocije, dok je tijekom predstavljanja knjige dr. stom. Iljo Vukić podsjetio na djelovanje ratnih saniteta u postrojbama HVO-a. Posebno se osvrnuo na Ratnu bolnicu Tolisa koja je bila smještena u podrumskim prostorima samostana u Tolisi. - Iako u teškoj situaciji, zapovjedništvo i bojovnici HVO-a odlučili su braniti ovaj prostor do posljednje kapi krvi. Uz njih je ostao ovaj narod, a uz narod naši “ujaci” franjevci samostana u Tolisi. Bojovnici su išli svakodnevno na crte, a vjernici su molitve usmjeravali prema svojim najmilijima i da prostor ostane neosvojen. Bolnica je značila život, mogućnost spasa mladih života, pružala je nadu. Molitva, smrt i život odvijali su se pod jednim krovom Samostana u Tolisi, u kojem je u kirurškoj ambulanti obrađeno više od 40.070 pacijenata, a napravljeno 4307 raznih operativnih zahvata. Iz Ratne bolnice u Tolisi kasnije je iznikla današnja Županijska bolnica u Orašju, koju ovo područje nikada nije imalo - kazao je, uz ostalo, dr. Vukić.promocija lucic 1024

Bijeli put

Ante Damjanović jedan je od organizatora Bijeloga puta. Humanitarac iz Hrvatske jedan je od prvih koji je došao u opkoljenu Lašvansku dolinu. Podsjetio je na značaj autorova rada jer piše o vremenima presudnim za Hrvate. - Nakon knjige o Vukovaru pojavio se novi sjajan Lučićev uradak. Ostali smo i opstali tamo gdje je bio HVO. Klanjam se svakoj stopi ove krvlju natopljene zemlje. Neka se govori s ponosom o herojstvima obrane ovoga područja - uz ostalo je kazao Damjanović. Minutom šutnje odana je počast dr. Ivanu Bagariću, koji je trebao biti jedan od promotora knjige. Umjesto njega to je učinio njegov prijatelj konzul Ivan Bandić, podsjećajući na veliki rad i djelo Bagarića. - Ova knjiga zaslužuje da se u Orašju i Posavini promovira kao uradak dostojan ovoga herojskog prostora. Drago mi je što nas je ova knjiga ponovno okupila u tako velikom broju iz svih krajeva u kojima žive Hrvati, od Posavine do Hercegovine, Brčkog, Tuzle i Zagreba - kazao je konzul Bandić.

Za Posavinu.org piše Nada Koturić