Nada Koturić
Typography

Primjer da u Posavini mlada obitelj može dobro, zadovoljno i, prije svega, zdravo živjeti jest i obitelj Vranjić iz Odžaka. Mato radi kao ekonomist, supruga Dijana je novinarka, imaju dvogodišnju Nikolinu, podstanari su u Odžaku, no sve im to nije prepreka za posao u poljoprivredi.

vranic2

Gliste s važnom ulogom

Na imanju roditelja u Vrbovcu razvijaju biznis “Eko Posavina”. Proizvode vrhunsko bučino ulje, sjemenke od bundeve, brašno, namaze, med, a kalifornijske gliste u cijelome lancu ekoproizvodnje također imaju mjesto i ulogu u proizvodnji humusa. Mati je poljoprivreda više od biznisa, ispunjava ga poduzetničkim duhom pa se nada da će mu postati i životno poslovno usmjerenje. - Radim u financijama, no u duši sam poduzetnik. Kod kuće na selu u Vrbovcu imam resurse, kapital u zemlji i strojevima, i znao sam da od toga mogu nešto napraviti.

Još na fakultetu istraživao sam zdravu prehranu pa sam krenuo u tom smjeru. Posijao sam bundeve, najprije tradicionalne s ljuskama, a onda sam iz Austrije nabavio sjeme bez ljuske i polako ulazio u ekopriču. Od ovoga se može jako dobro živjeti, samo treba vremena. Do rezultata se ne može doći preko noći. Svi smo uključeni u posao - mama, tata, supruga i naš je proizvod - od kupnje boca do dizajna i njezina izgleda.

vranic1

Kupili smo i stroj za cijeđenje ulja. Na okopavanju angažiramo i po 15 žena iz Modriče - kaže nam Mato. Vranjići godišnje proizvedu oko 200 litara bučina ulja, čija je cijena 60 KM po litri. Prodaju po sustavu “na kućnom pragu” i preko društvenih mreža, idu na kvalitetu, a ne kvantitetu. - Sve prodamo jer iza nas stoji kvaliteta. Moraš imati dobar proizvod kako bi ovako prodavao. Digitalni marketing je nužnost, no još je dosta nerazvijen u Posavini - smatra ovaj magistar ekonomije.

Mladi, istražujte!

- Lani sam od starih sorti jabuka napravio oko 700 litara domaćeg soka i nisam uspio staviti ni naljepnice, a sve se prodalo. Tu vidim priliku. Naše autohtone sorte voća su bogatstvo jer su domaći i zdravi proizvodi - kaže Mato. Osvrnuo se i na aktualni odlazak mladih. - Razumijem ljude koji odlaze, to je osobni izbor. I moja braća su otišla, no smatram da se ide linijom manjeg otpora. Ovdje se može dobro živjeti, no mladi moraju istraživati što se isplati raditi, upijati svjetske trendove. Pa nije meni sve ovo palo s neba, istraživao sam na internetu dan i noć, na fakultetu, educirao se.

vranic

Moramo se osloboditi stereotipa i strahova i krenuti u biznis jer plodna Posavina daje neizmjerne mogućnosti za stvaranje plodova iz zemlje - zaključuje Mato.

Za Posavinu.org piše Nada Koturić