Nada Koturić
Typography

ODŽAK- Hrvatske žrtve Drugog svjetskog i Domovinskog rata Odžačkog i Podvučjačkog kraja zaslužuju pozornost, ljubav i sjećanje. Želimo da se i ove godine dostojno obilježi sjećanje na ta tragična stradanja, poručuju iz Organizacijskoga odbora “Dana sjećanja 2022“. Manifestacija se održava uz visoko pokroviteljstvo dr. Dragana Čovića, predsjednika Hrvatskoga narodnog sabora BiH, te suprokovitelje Đuru Topića, predsjednika Vlade ŽP i Nade Ćulap, načelnice općine Odžak.

Dvadeset šeste Dane sjećanja organiziraju Odjel za II. svjetski rat i poraće Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH, Hrvatsko kulturno društvo Napredak - podružnica Odžak, župe doborskog dekanata i mjesna zajednica Posavska Mahala.

opcina odzak

Spomen park

-Dani sjećanja su vrijeme kada se puk odžačkog kraja prisjeća stradanja hrvatskog naroda iz vremena Drugoga svjetskoga rata i neposrednog poraća. U povodu manifestacije podsjećamo se na veliku tragediju i stradanje koje je pretrpio hrvatski puk odžačkoga kraja na koncu Drugog svjetskog rata u našoj općini Odžak. Vrijeme je to kada se u svojim molitvama sjetimo svih stradalih na ovim našim posavskim prostorima, kada je u nekoliko dana ubijeno i stradala trećina Hrvata našeg kraja. Nujića groblje nažalost svjedoči grobnim mjestima stradanje cijelih obitelji sa djecom.

Općina Odžak manifestacijom „Dani sjećanja“ čuva sjećanje na ta tragična događanja Podvučjačkog kraja, ističe načelnica općine Nada Ćulap. U Posavskoj Mahali ponikao je dostojno takvog sjećanja spomenički kompleks, Spomen park u kojem su na 14 stupova imena stradalnika.spomen park burica stala

Sadržaji manifestacije

Manifestacijom „Dani sjećanja“ od 1996.g. u nizu od 26 godine, općina Odžak se kroz razne sadržaje prisjeća na veliko stradanje žitelja svojega kraja. Sadržaji su započeli 18. svinja u Novom Selu predavanjima prof. dr.sc. Nediljka Matića „Žrtve poraća“, prof. dr. don Ilija Matanović predstavit će knjigu Dragutina Kambera Slom NDH i kako sam ga ja doživio, a dr. Matić predstavit će također knjigu i zbornik Ideja nacionalne države kod Franje Tuđmana i Franjo Tuđman (14. svibnja 1922. - 14. svibnja 2022.). Križni put Smrekovac - Odića brdo (19. svibnja) tradicionalni je sadržaj „Dana sjećanja“ koji će ispuniti, molitva, sjećanje, pietet prema žrtvama. Manifestacija se nastavlja 24. svibnja kada će se održati još jedno predavanje u Centru za kulturu u Odžaku. Pater Ike Mndurić govorit će na temu „Važnost sjećanja“.

nuica groblje

Središnji sadržaji manifestacije planirani su za 25. svibnja kada je planirano polaganje vijenaca i molitva za stradalnike Drugog svjetskog rata i poraća Odžaka i podvučjačkog kraja kod Spomen parka u Posavskoj Mahali. Misno slavlje tradicionalno se održava na Nujića groblju u istom odžačkom mjestu, a predvodit će ga pater Ike Mandurić. Završni sadržaj manifestacije održat će se u nedjelju 26. svibnja, u znaku svete mise u Garevcu za stradalnike kod Burića štale (područje gdje je bilo zatočeno preko 500 Hrvata katolika koji su od 25. do 28. svibnja 1945. bez suda i presude, odvođeni i ubijeni u Poljičkim šumama i obalama rijeke Bosne i Save). Sjećanje se njeguje i zbog mladih kako se stradanja nikada ne bi zaboravila, poručuju iz Organizacijskoga odbora te su organizirali primjereno mladim generacija i sportske sadržaje (odbojkaški turnir u Posavskoj Mahali) kao i polu maraton Odžak – Posavska Mahala.

Za Posavinu.org piše: Nada Koturić
19.svibnja 2022.