Nada Koturić
Typography

Na poziv Županijske bolnice u Odžaku rado smo se odazvali, osobito zbog povoda, jer, bar do sada, nismo u Posavini zabilježili primjer da se umjesto kupnje vijenaca i cvijeća namijenjenog kao sastavnica posljednjeg pozdrava pre minulima, novac preusmjeri za druge namjene. Nesvakidašnji veliki i humani potez bilježimo u općini Odžak.

Stjepan Tomić iz Jošave (općina Odžak) odlučio se da nakon smrti majke umjesto kupnje vijenaca i cvijeća, svi koji dođu na sahranu novac usmjere za prikupljanje zdravstvenih aparata za Županijsku bolnicu u Odžaku. Time je želio pokazati zahvalnost onima koji su mu liječili majku.

Humanost na djelu

Upitali smo Stjepana što ga je ponukalo da svoju velikodušnost upravo iskaže prema onima kojima je to najpotrebitije: -Moja mama je bila bolesna tri godine. Koristila je aparat za kisik kao posljednju slamku života jer nije mogla živjeti bez aparata. Kad je umrla prije 20-tak dana, odlučio sam da ne kupujemo vijence nego da sve novce što se prikupi usmjerimo u kupnju takvih aparata koje ćemo pokloniti bolnici da nekome bude od koristi. Ujedno sam želio biti primjer i drugima da, ukoliko su takvog uvjerenja pomognu na sličan način.

pomoc odzak

Po meni, vijenci se kupuju i poslije bacaju, a ovo ostaje . kaže nam Stjepan koji je i vijećnik Općinskoga vijeća Odžak.

I za potrebite

Stjepan pojašnjava, jer želi da sve bude javno i transparentno kako su prikupili 2.800,00 KM. Aparate su platili 1.200,00 eura. Preostali novac podijelio je potrebitima. U zahvali na društvenim mrežama Stjepan se još jednom javno zahvalio svim prijateljima koji su ga podržali u nakani da doniranim novcem kupi aparate za Bolnicu u Orašju a preostalih 400 KM, darovao je po 100 KM obitelji u Dubici, Balegovcu, Odžaku i Potočanima, a pri tome nije gledao, napisao je, da li su Hrvati, Srbi ili Muslimani, već da im bude od pomoći.

Kompletnija njega

O neobičnom i humanom Stjepanovom potezu kao i značaju pomoći za bolnicu, voditelj Polivalentnog odjela Županijske bolnice Orašje s lokalitetom u Odžaku prim. dr. Želimir Stipančić kaže: Evo danas imam jednu lijepu priliku da se zahvalim za donaciju gospodinu Stjepanu Tomiću. Radi se o dva aparata, takozvana oksigenatora. To su aparati koji pomažu pacijentima s oštećenim plućima, sa nedostatkom kisika pomognemo (njihov kapacitet je 5 litara u minuti kisika). Vrlo su praktični, jednostavni za primjenu i jako dobro koriste našim pacijentima. Umjesto da baratamo sa teškim bocama kisikom jer ovdje nemamo centralno snabdijevanje kisikom ovako pokretnim aparatima to jednostavno obavljamo. Ovo će biti jako dobra zamjena i sasvim dovoljna za naše pacijente koji pate od kroničnog oštećenja plućne funkcije, tako da ćemo ubuduće pružati kompletniju njegu i znatno olakšati njihovo liječenje, kaže dr. Stiapčić i pojašnjava funkcioniranje odjela:

O polivalentnom odjelu

-Polivalentni odjel Županijske bolnice Orašje s lokalitetom u Odžaku raspolaže sa 16 kreveta u 4 sobe i uglavnom liječimo manje komplicirane slučajeve, dijabetičara, hipertoničara, komplikacije pacijenata koji se liječe dijalizom i neke druge kronične bolesti koje ne zahtijevaju neku intenzivniju dijagnostiku, intenzivniji tretman. Proteklo vrijeme pokazalo nam je da se nakon pandemije korone, jako povećao broj ljudi s oštećenom funkcijom pluća i s oštećenim disanjem tako da je sve više takvih pacijenata. U svakom slučaju ovaj je dar itekako potreban bolnici jer pacijentima će znatno olakšati život i njihovo liječenje. Ovo je jedan zaista izvanredan primjer racionalnog razmišljanja i brige o svojim ljudima, o sugrađanima, zaključuje dr. Stipančić.

Za posavinu.org GIP piše: Nada Koturić