Novo Selo
Typography

Župa Novo Selo kod Odžaka proslavila je patron sv. Petra i Pavla po lijepom i sunčanom vremenu. Bilo je nazočno blizu 300 vjernika, a euharistijskom slavlju predsjedao je vlč. Jakov Kajinić, duhovnik u Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu u Sarajevu uz koncelebraciju 13 svećenika i redovnika. U pripremi za ovaj patron bila je trodnevnica.

Liturgijskim zborom iz župe Novo Selo animirala je Ljubica Ćulap. Sve je uobičajeno pozdravio na početku vlč. Matija Šimić župnik.

Vlč. Kajinić naglasio je zajedničko slavlje apostolski prvaka sveti Petra i Pavla, koje je zajednička smrt u Rimu zauvijek sjedinila. O njihovom život znamo iz novozavjetnih spisa: „nakon obraćenja pred Damaskom, Pavao je tri godine bio na duhovnim vježbama u Arabiji, a zatim je došao u Jeruzalem da se predstavi Petru i apostolima. U početku ga svi gledaju s nepovjerenjem. Šalju ga natrag u Tarz da ostane tamo dok ga apostoli ne pozovu. Oko sedam godina nitko ga ne zove, za to vrijeme pravi košare od pruća. Na prijedlog Barnabe koji se spremao ići u Antiohiju, zovu ga. Širio je kršćanstvo po Maloj Aziji punih četrnaest godina“, rekao je propovjednik.

Za Neronove vladavine obojica su mučeničkom smrću zasvjedočili svoju vjeru. Petar je završio naglavce razapet u Vatikanu, a Pavlu je na Ostijskoj cesti odrubljena glava. O mučeničkoj im smrti svjedoče veličanstvene bazilike.

I nastavio je: „ono što je Petra i Pavla učinilo svecima nije bio ni njihov položaj niti njihova inteligencija. Oni su bili poput nas, puni slabosti i pogrešaka, ali u susret s Kristom, shvatili su da se ne treba osloniti na svoje vlastite snage, nego svoj život usmjeriti na Krista. Krist je bio njihov uzor, ideal i cilj. Neka i nama u tome pomognu ovi zaštitnici, neka nas uvijek disponiraju za hrabrost i odvažnost“, zaključio je vlč. Jakov.

Po kazivanju župnika vlč. Matije u župi je stalno nazočno oko 420 obitelji u kojima živi 850 vjernika. Skoro isti broj vjernika nalazi se i u drugim europskim zemljama a najviše u Švicarskoj. Natalitet je u velikom padu, a mortalitet stalno raste.

Ivan Ravlić, župnik u Pos. Mahali

{jathumbnail off}