Odžak
Typography

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća Odžak, te polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred Središnjeg spomenika poginulim braniteljima HVO-a u Odžaku je danas 8. veljače 2021. godine obilježen Dan općine Odžak.
Svečana sjednica Općinskog vijeća započela je intoniranjem himne Bosne i Hercegovine i svečane pjesme hrvatskog naroda, te minutom šutnje za sve poginule i umrle branitelje HVO-a, nakon čega se nazočnim obratio Marko Barukčić, kao najstariji vijećnik Općinskog vijeća.

dan odzaka1

U svom obraćanju on je pozdravio sve nazočne, a posebno obitelji umrlih branitelja, te podsjetio da je ovo 25. obljetnica povratka na područje“kabriolet-grada” i općine Odžak.
Općinska načelnica Nada Ćulap u svom je obraćanju istakla da je ovogodišnje obilježavanje Dana općine zbog pandemije znatno skromnije, te da će sve novčana sredstva namijenjena otkazanim događanjima uz obilježavanje Dana općine biti uplaćena stradalima u potresu u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Nabrojila je sve projekte završene u prošloj godini, projekte koji su u toku, kao i buduće projekte i mogućnosti koje nudi otvaranje graničnog prijelaza i mosta Svilaj, kao i aktivnosti koje su poduzete u svezi s tim.
Nakon obraćanja Općinske načelnice pristupilo se dodjeli Spomen zahvalnice, općinskih priznanja koje se dodjeljuju preminulim pripadnicima 102. brigade HVO-a. Ukupno je dodijeljeno 27 Spomen zahvalnica (za 2019. i 2020. godinu) koje su primili članovi obitelji umrlih branitelja. Ostala općinska priznanja ove godine nisu dodjeljivana.dan odzaka 2

Za Dan ovog grada između dvije rijeke smještenom na sjeveru Bosne i Hercegovine uzet je 8. veljače, jer se tog datuma 1996. godine počeo vraćati život u „kabriolet-grad“ Odžak nakon egzodusa.

Prisjetimo se da se 8.veljače 1996. godine počeo vraćati život u takozvani „kabriolet-grad“ poslije četverogodišnjeg egzodusa, nakon što su snage Ratka Mladića zauzele Odžak u akciji “Koridor” srpnja 1992., koje su ušle u popaljeni, opustošeni i opljačkani grad.

“Odžak su nazvali “kabriolet-grad” jer nijedan krov nije ostao nespaljen, nijedna tvornica nije ostala ne spaljena, nijedna bošnjačka i hrvatska bogomolja nije bila uspravna. I općinska zgrada iz austrougarskog perioda Beledija bila je u pepelu. Iako je prošlo 25 godina sjećanja su još uvijek svježa. Kao 19 - godišnjak sam se vratio iz izbjeglištva u potpuno razoren grad. Grad bez struje, vode, trgovine, tvornice i bilo čega što je čovjeku potrebno za život. Teška je bila ta prva godina povratka, ali su ljudi puni optimizma gradili ciglu po ciglu svoje kuće, crkve, džamiju i cijeli grad, pomagali jedni drugima u izgradnji. Najteže je bilo tadašnjoj omladini koja nije imala nikakve razonode niti gdje da izađe, nije bilo kafića, nije bilo struje, vode a postojao je i policijski sat od deset uvečer. Najbliža trgovina je bila u Slavoniji, a kasnije je organiziran i konvoj jednom dnevno za Gradačac u oba smjera uz policijsku pratnju i razne neugodnosti kroz tih dvadesetak kilometara vožnje preko teritorije RS. Malo po malo život se vraćao u Odžak i sva prateća infrastruktura”, prisjeća se Anes Osmanović, ministar prometa, veza i okoliša Posavskog kantona.dan odzaka

Zajedništvo Bošnjaka i Hrvata u ratu još više je došlo do izražaja kroz povratak na zgarišta u ovome gradu.

“Bez tog zajedništva ni povratak ne bi bio moguć. To je vrijednost koja traje i danas usprkos svim izazovima. Polako se razvijala poljoprivreda, nicale trgovine, ugostiteljske radnje, obrti, tvornice te se tako otvarala radna mjesta. Trenutno imamo par veoma uspješnih poduzeća u drvnoj, metalskoj, elektro i PVC proizvodnji. Danas svi željno očekujemo završetak radova na carinskom terminalu i puštanje u promet mosta na rijeci Savi u sklopu koridora Vc sredinom ove godine, koji će sigurno biti velika šansa za razvoj Odžaka, ali i cijele srednje Posavine. Vrlo brzo postajemo glavni ulaz i izlaz Bosne i Hercegovine u Europsku uniju. I dalje zajedno pravimo velike planove za naš Odžak. kazali su iz Općine Odžak.

PRESS Posavina.org