Odžak
Typography

U Odžačkom Centru za kulturu predstavljen je rad i izdavaštvo Hrvatskog instituta za povijet, Podružnica Slavonski Brod. O radu ovoga hvalevrijednog instituta govorio je d.sc. Stanko Andrić, voditelj podružnice.

On je u svom obraćanju kazao kako je težište njihovog istraživačkog rada i djelatnosti povijest Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema, ali da se zbog kompleksnosti izučavane problematike, vrlo često u njihovom istraživačkom radu i objavljenim prilozima nalazi mnoštvo sadržaja koji se odnose na prostor BiH, a naročito na prostor koji danas nazivamo Bosanskom Posavinom. Izborom publikacija, ponuđenih tijekom prezentacije podsjetilo se i na zajednički poduhvat HKD Napredak iz Odžaka i ovog instituta u organizaciji znanstvenog skupa koji je ovjekovječen zbornikom radova pod nazivom "Odžak pouka povijesti".

Luka Jakopčić mg. hist. predstavio je svoju studiju "Divljina s pečatom: socioekološki sustav brodske Posavine u 18 stoljeću". Govoreći o ovoj studiji autor je naglasio svoje zadovoljstvo što je u prilici o ovoj temi govoriti s desne obale Save, koje se ovaj znanstveni rad ite kako dotiče, iako se to nebi moglo reći iz njegova naslova. Vrijeme koje obuhvata ova znanstvena studija je u značajnoj mjeri još uvijek čvrsto vezivalo prostor obje obale rijeke Save, iako je to isto vrijeme i novi društveni i državni odnosi uspostavljali nove obrasce življenja i nove vidove organiziranja zajednica u slavonskom dijelu Posavlja.

Iz tog vremena i danas imamo seoska ušorena naselja odmaknuta od rijeke Save, dok se s bosanske strane zadržao do današnjih dana stariji oblik organizacije ruralnih područja, gdje se naselja nalaze uz samu obalu rijeke. To se najbolje može primijetiti u selima u domaljevačko-oraškom kraju. Jakopčić je u svom osvrtu podsjetio i na davno zaboravljenu vinsku vezu između Slavonije i ovoga dijela Posavine, govoreći kako su u to vrijeme, dakle 18. stoljeće, Slavonci s lijeve obale rijeke Save imali vinograde na desnoj, odnosno na južnim padinama Vučijaka.

"Rijeka Sava u povijesti" je zbornik radova koji sadrži veći broj priloga znanstvenika koji su se na različit način pozabavili rijekom Savom kroz povijest. O ovom kapitalnom zborniku govorio je njegov urednik d. sc. Branko Ostajmer. Zbornik je uistinu izniman izdavački poduhvat, a proistekao je iz znanstvenog skupa, pod istim nazivom, kojega je institut iz Slavonskog Broda organizirao 2013 godine. Sadržajno je vrlo raznorodan i donosi veliki broj priloga, koji pred čitatelja donosi mnoštvo povijesnih tema iz svih vidova ljudkog života uz rijeku Savu. Zbornik obznanjuje radove iz duhovnosti, gospodarskog, političkog, vojnog, kulturnog, graditeljskog i mnogih drugih vidova života. Sve ove teme pokrivaju vrijeme od prapovijesti do današnjih dana, kazao je Ostajmer.

Skup je zaključila moderatorica Marija Zečević, prof. povijesti, kazavši u svojoj preporuci, kako predstavljene knjige mogu poslužiti kao svojevrsni priručnici svima onima koji rade bilo kakav društveni, javni ili privatni posao s ovoga su prostora, ili se na bilo koji način, dotiču rijeke Save.

View the embedded image gallery online at:
https://www.posavina.org/odzak/i-vinska-veza#sigProId86dc1530ab