Odžak
Typography

Kod nas u Posavini kulin, kulen, kuljen i buba, nazivi su za suhomesnati kobasičarski proizvod načinjen od kvalitetnog svinjskog mesa začinjenog solju, crvenom slatkom i ljutom paprikom i na to sve još malo sitno mljevenog bijelog luka, ili ti češnjaka.

E, sve to se nadjene u slijepo svinjsko crijevo, ostavi da fermentira par dana, a onda osuši na dimu. Tako osušen kulen se ostavi na hladno. tamno i prozračno mjesto da dozrijeva. Negdje oko sredine ljeta, kad počne kosidba kulen je "taman".

kulen_odzak_3.jpg

Dobar kulen treba potrošiti do naredne svinjokolje, jer nakon toga prestari. Da se to ne dogodi, Marko Knežević u Hotelu Euro u Odžaku, već sedamnaesti puta jedini s ovu stranu Save, organizira kulenijadu. I ove godine se okupilo lijepo društvo, među njima i članovi HKD Napredak iz Odžaka i lokalnni tamburaški sastav koji je goste zabavljao svirajući tradicionalno "od astala do astala".

kulen_odzak_4.jpg

Provjereni znalci i ljubitelji kulena, Dr. Anto Majić, Dr. Vlatko Čilić i Mika Mimica dobili si ove godine zadaću da vrednuju 23 prispjela uzorka. Najboljima su proglašeni kuleni: Steve Majdaka iz Đakova i Ante Brnića iz Vrbovca, te Stanka Zljka iz Vrbice i Emerika Sekereša iz Đakova. Među najbolje su uvršteni i kuleni Ivice Karlovića iz Čepina i Vlatke Mikluš iz Đakova.

kulen_odzak_2.jpg

kulen_odzak_1.jpg

Posavsko kolo se sinoć još jednom vrtilo u Odžaku i gostiju je bilo, baš, sa svih strana.