Odžak
Typography

U ovogodišnjoj folklornoj manifestcij“Posavsko kolo“ očekuje se rekordan broj od 30-tak KUD-ova sa oko tisuću folkloraša. Dragan Guberac, dopredsjednik Općinskog vijeća službeno je otvorio manifestaciju općine Odžak “Posavsko kolo“ na prigodnoj svečanosti upriličenoj u odžačkoj kino dvorani.

Piše: Nada Koturić

Ukazao je na značaj te tradicionalne kulturno - sportske manifestacija, koja je godinama prepoznatljiva i izvan granica posavske regije. U svojemu obraćanju ukazao je i na potrebu spominjanja svih onih koji su utemeljili „Posavsko kolo“, ove godine 16-to po redu manifestacije obogaćene novim sadržajima.

Također je pozvao mlađe da baštine tradicijsku kulturu kao što je manifestacija „Posavsko kolo“ kako bi se ona nastavila kroz godine koje dolaze i generacijski prenosila. Promovira Odžak i Posavinu -„Posavsko kolo“ dio je narodnog identiteta, ističe specifičnosti odžačkoga kraja a promovira i cijelu Posavinu.

foluklor odzak 2017

Zbog toga je ova manifestacija postala jedan od stupova identiteta posavskoga podneblja i ovdašnjih naroda, čulo se tijekom svečanosti službenog otvorenja manifestacije. “ U holu Centra za kulturu upriličena je tim povodom izložba fotografija, autora Zijada Terzića.

Sve je proteklo i uz odličan jednosatni programu zbora župe Uznesenja Blažene Djevice Marije iz Tolise „Adoro“. Folklorna manifestacija Među sadržajima „Posavskoga kola“ svakako se među najmasovnijim folklorna smotra koja svake godine okupi 30-tak društava iz zemlje i inozemstva.

Domaćin HKD Napredak Odžak ugostit će oko tisuću folkloraša što je svojevrstan rekord u organiziranja takvih folklornih manifestacija u Posavini. Internacionalna smotra folklora okupit će društva iz BiH i Hrvatske.

posavsko kolao

U Odžak dolaze uz ostale čak nekoliko KUD-ova iz Zagreba, većina društava iz susjedne iz Slavonije, društva iz Neuma, Čakovca, Đakova, Tuzle i brojna druga.

Atraktivan defile i veliko posavsko kolo u središtu grada kao i višesatni program na platou ispred crkve samo su neki od detalja velike folklorne manifestacije.

Za Posavinu.org piše Nada Koturić