Odžak
Typography

Polumaratonom  Odžak - Posavska Mahala završena  tradicionalna manifestacija Dana sjećanja na sve poginule i nestale u Drugom svjetskom ratu i poraću  na području odžačke općine i Podvučjačkog kraja

HOD PUTEM SJEĆANJA, ISTINE, MIRA I SUŽIVOTA

U svakom koraku, koji danas prelazimo, šaljemo snažnu poruku da nas stradanja prošlosti nisu slomila, već  učinila jačima. Kroz sport i zajedništvo, gradimo mostove između različitih zajednica i kultura

Piše: Ilija ILIĆ

Četvrtim memorijalnim polumaratonom  Odžak - Posavska Mahala u organizaciji Rekreativno-atletskog kluba Podvučijak i Organizacijskog odbora završena je tradicionalna ovogodišnja  manifestacija Dana sjećanja na sve poginule i nestale u Drugom svjetskom ratu i poraću  na području odžačke općine i Podvučjačkog kraja. Tijekom rata i poraća od 1945. do 1965. godine stradalo je  oko 10 tisuća Hrvata Bosanske Posavine.  Davor Ilić, predsjednik  Rekreativno- atletskog kluba Podvučijak, koji je pozdravio maratonce i sve prisutne, istaknuo je da    polumaraton Odžak - Posavska Mahala ima poseban značaj za  zajednicu jer se svi prisjećaju stradanja koja je naš narod pretrpio u prošlom stoljeću.  

„Svaki korak koji danas prelazimo na ovim hrvatskim prostorima nosi težinu povijesti i  podsjeća na patnju i žrtve koje su naši preci podnijeli.  Danas, dok trčimo ove staze, sjećamo se imena onih koji su tragično stradali,  imena koja su uklesana u naša srca i umove. Ona nas iznova upozoravaju da mir nema alternativu. U vremenima kada se suočavamo s izazovima i sukobima diljem svijeta, moramo se prisjetiti povijesti kako bismo izgradili bolju budućnost. U svakom koraku, koji danas prelazimo, šaljemo snažnu poruku da nas stradanja prošlosti nisu slomila, već su nas učinila jačima. Kroz sport i zajedništvo, gradimo mostove između različitih zajednica i kultura. Pokazujemo da smo spremni graditi mir, poštovanje i toleranciju. Neka nas ovaj četvrti  memorijalni polumaraton Odžak - Posavska Mahala inspirira da nastavimo hodati putem mira i suživota. Neka nam bude podsjetnik da stradanja naših predaka nisu bila uzaludna i da smo mi odgovorni za izgradnju bolje budućnosti“, poručio je Davor Ilić,  predsjednik  Rekreativno-atletskog kluba Podvučijak.

Nakon paljenja svijeća ispred Spomen obilježja poginulim pripadnicima 102. odžačke brigade HVO-a u središtu grada i  opijela, koje je izmolio odžački župnik preč.  Ilija Orkić, maratonci Rekreativno-atletskog kluba Podvučijak, Udruge „Glasnici istine“ iz Slatine, iz Osječko -baranjske i Brodsko - posavske županije krenuli su prema Spomen parku u Posavskoj Mahali.  Jedan od sudionika polumaratona bio je i Ivan Bandić,  konzul Republike Hrvatske u Tuzli, koji nije skrivao zadovoljstvo što po prvi put nastupa na ovom području i vjeruje da će to i za  njega postati tradicija.  „Sretan sam što danas nastupam u polumaratonu i to je obveza svih nas prema žrtvama ovog kraja. Drago mi je da je i ovaj događaj postao tradicija, što nije bilo lako postići u manjim sredinama. I maraton je, kojemu svjedočimo već  četiri godine, put prema istini, jer sva stradanja nedužnih  odžačkog i Podvučjačkog kraja  vode nas otkrivanju  istine, a ona nas oslobađa.   Nemamo nikakve strahove  jer smo narod koji je  uvijek branio svoje“, kazao je Bandić.

Među  sudionicima polumaratona  bio je i Matej Maglica, novi član Hrvatske nogometne reprezentacije, koji također nije skrivao zadovoljstvo što je prisustvovao ovom događaju i želja mu je da i dalje na ovaj način odaje počast svim nevino stradalim.  Pero Radić, član Organizacijskog odbora  za obilježavanje  Dana sjećanja na sve poginule i nestale u Drugom svjetskom ratu i poraću  na području odžačke općine i Podvučjačkog kraja i aktualni ministar prometa, veza i zaštite okoliša u Vladi županije Posavske,  kazao je, nakon što su maratonci  stigli  kod  Spomen parka u Posavskoj Mahali gdje su zapalili svijeće za sve stradale, da je  i  današnji događaj  čvrsta veza  ljubavi prema našem narodu, dužni pijetet i poštivanje prema žrtvama Dugog svjetskog rata i poraća i svim stradalima u Domovinskome ratu. „ Sjećanjem  na stradanja ovoga kraja jačamo naš identitet i zajedništvo hrvatskog naroda. Ovaj mali ljudski napor  je zahvala za žrtvu koju su naši preci podnijeli za našu opstojnost. To ova i generacije koje dolaze nikada neće zaboraviti“, kazao je Radić.