Orašje
Typography

Mještani Kostrča su se tradicionalno okupili 31.05.2020. kraj Spomen obilježja u središtu mjesta, kako bi odali dužnu počast svojim sumještanima, svim stradalim braniteljima i civilima, koji su tijekom Domovinskog rata položili svoj život u obrani rodnih ognjišta.

kostrc

U znak tužnog sjećanja iz Domovinskoga rata u kojem su na današnji dan 1995.g. od neprijateljske granate poginula tri pripadnika Kostrčke satnije 3. bojne 106 HVO br Orašje Marko Živković, Mato Baotić i Miroslav Baotić. prisjetili su se i svih drugih poginulih i umrlih 13 branitelja i 5 civila iz Mjesne zajednice Kostrč, u suradnji s udrugama iz Domovinskoga rata, MZ Kostrč organizirala je obilježavanje godišnjice stradanja branitelja i civila, kao i Dana branitelja, dragovoljaca, veterana, ratnih vojnih invalida i sudionika Domovinskoga rata, pripadnika 3.Bojne 106.brigade HVO Orašje.

kostrc2

Najprije je se u 11.00 sati u crkvi UBDM na Raščici služila sveta misa za poginule i umrle branitelje iz Kostrča, a potom je, pred velikim brojem mještana i gostiju, upriličeno polaganje vijenaca i paljenje svijeća kod Spomen obilježja. Okupljeni su evocirali uspomene iz ratnog vremena, prisjetili se teških bitaka i svojih stradalih hrabrih suboraca, a najteže je bilo roditeljima poginulih branitelja, koji su u tišini kleknuli i molili za svoje sinove.

kostrc3

Vijence su položili predstavnici Udruga proisteklih iz Domovinskog rata MZ Kostrč, Temeljnog ogranka HDZ Kostrč, Mjesne zajednice Kostrč, Ministarstva branitelja i Udruga proisteklih iz Domovinskog rata HVO Orašje predvođeni ministrom Marijanom Kopićem, kao i predstavnici općine Orašje s načelnikom Stankom Vincetićem i Mariom Oršolićem predsjednikom OV Orašje. Opijelo za sve poginule izmolio je fra Mario Jurić, gvardijan Franjevačkog samostana Tolisa, a potom je u mjesnom Domu upriličen domjenak za mještane i goste.

PRESS Posavina.orgkostrc uska