Orašje
Typography

Sajmom ženskog poduzetništva, koji će se ovoga vikenda održati u Orašju, projekt “Ekonomsko osnaživanje žena kao doprinos izgradnji mira u zajednici” ulazi u svoju završnicu. Udruga žena “Posavski cvijet” Orašje, uz potporu TPO Fondacije iz Sarajeva i norveškog Veleposlanstva u Sarajevu, organizira ovu završnu manifestaciju na kojoj će biti prezentirani proizvodi i ručni radovi žena uključenih u taj projekt, koji je na području triju općina u Posavini - Orašje, Domaljevac-Šamac i Donji Žabar započeo u listopadu 2015.

Sajam ženskog poduzetništva bit će prilika i za kupiti izložene proizvode, čime će građani dati “vjetar u leđa” ženama za nastavak bavljenja onim što najbolje znaju i vole, a u čiju realizaciju su hrabro krenule zahvaljujući upravo tom projektu.

Uz izložbeno-prodajni dio, bit će održan i kulturni program te dječji kutak, a posjetitelje očekuju i zanimljive nagrade. Sajam ženskog poduzetništva održat će se kod gradskog parka, u 10. ulici u Orašju, u subotu, 10. rujna, s početkom u 11 sati. Iz Udruge žena “Posavski cvijet” Orašje pozvali su građane da svojim dolaskom podrže rad naših lokalnih poduzetnica.
 

povelja zenama

Ekonomsko osnaživanje žena

-Ovo su žene koje se bave proizvodnjom povrća, ukrasnog bilja i pripravaka od voća i povrća (med, likeri pekmezi, sokovi). Žene se također bave slastičarstvom (tradicionalni kolači, torte i ostale slastice), unikatnim ručnim radovima, ukrasnim biljem koje uljepšava mnoga dvorišta, a koje su proizvele vrijedne posavske žene iz projekta “Ekonomsko osnaživanje žena”, objašnjavaju nam iz Udruge “Posavski cvijet”. Žene su se usudile proizvesti i egzotično voće pa se posavska zemlja pokazala rodnom i za kiwano, peruanske jagode i crne rajčice.

Vrijedne i inovativne Posavke

- Jedna je naša članica pokrenula i projekt dječje igraonice za djecu predškolske dobi, a ima i usluge organiziranja slavlja rođendana i ostalih dječjih proslava. Iznimno smo zahvalni TPO Fondaciji Sarajevo koja je u nama prepoznala potencijal i resurse. Posavke su inače vrijedne i inventivne žene. Jedino nam nedostaje samopouzdanje i svijest o vlastitim sposobnostima.

Potrebna nam je, naravno, i potpora kako bismo krenule u biznis, a nju smo, osim u TPO Fondaciji, pronašli i u Udruzi poslovnih žena BiH čija je predsjednica Aida Zubčević koja je bila predavačica i mentorica. Obećala je i dalje svoju potporu, kazala nam je predsjednica Udruge žena “Posavski cvijet” Orašje i koordinatorica projekta Mandica Živković.

Također je naglasila kako su Zilka Spahić- Šiljak, programska direktorica TPO Fondacije, Anne Havnor, zamjenica norveške veleposlanice, i Aida Zubčević, predsjednica Udruge poslovnih žena BiH, primile povelju počasnih članica Udruge “Posavski cvijet” Orašje.

Za Posavinu.org piše Nada Koturić