Orašje
Typography

U petak 1. rujna 2017. godine na rotoru ili kružnom toku u blizini zgrade Vlade Županije Posavske u Orašju, postavljena je skulptura „Posavka na biciklu“ koju je izradio Anto Jurkić kipar iz D. Tramošnice, a izradu kipa odobrila je vlada ŽP na 70 sjednici održanoj 20 lipnja 2017. Kip je naručen s ciljem očuvanja tradicionalnih vrijednosti posavskog kraja, a izrada je koštala 32 tisuće KM.

posavka na biciklu1

Dobra ideja kipara koji nije zaboravio svoje korijene niti prošlost naših baka i majki.

Izrada ove skulpture, dimenzija je 2 x 2,60 metara, a trajala je oko tri mjeseca. Svečanost njezina postavljenja bit će održana u subotu 02. rujna. 2017. godine povodom otvorenja manifestacije „22.Dani hrvatskog filma u Oračju“.

-„Skulptura je izrađena od lijevanog fiberglassa, novog testiranog i postojanog materijala i kamena patimiranog na broncu. „Obzirom da sam rođen u Posavini u D. Tramošnici, ova ideja u meni živi već pet godina. Kad prolazim toliškim krajem uvijek gledam žene koje biciklom dolaze u crkvu, naravno kao i moja mama. Sretan sam da sam dobio priliku da napravim ovu skulpturu, kazao je kipar Anto Jurkić, autor ovog iznimno privlačnog umjetničkog djela“.

Sve pohvale kiparu Anti koji je do sada uradio više ovakvih vrijednih djela, a svako od njih je jedna posebna priča za sebe.

Dakle, kipar Anto Jurkić,  je jedan od najboljih hrvatskih kipara, što se vidi i po brojnim djelima širom Hrvatske koja su rad njegovih ruku, poput statue prvom Hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu, skulpture Ivana Pavla II na Trsatu, svetoga Ivana u Jajcu i Kalvarije u Prisoju. Jurkićeva skulptura Stepinca nalazi se i u bazilici Svetog Petra u Vatikanu.

Anto Jurkić i njegov radni tim posjeduju i dugogodišnje iskustvo u restauraciji umjetnina i zgrada u suradnji sa "Ljevaonica umjetnina ALU d.o.o." te je i to jedna od njihovih djelatnosti. Također ćemo istaći da je moguća izrada skulptura i po narudžbi raznih oblika, veličina (Biste, Reljefi, Statue...) i materijala (Kamen, Bronca, Polyester, Gips...).

PRESS Posavina.orgposavka na biciklu