ostali_dopisnici
Typography

jelke crkva garevacGAREVAC- Danas 22.prosinca 2013. sam posjetio Garevac. U odnosu na protekle sumorne i hladne dane, karakteristika današnjeg dana je jedno novo ozračje - mnoštvo svjetla i topline, koji su značajno nadjačali cjelodnevnu izmaglicu.

Svjetlo i toplina, a time i nada za bolje sutra, došli su s našim sumještanima koji su doputovali iz inozemstva kako bi vikend, kao i predstojeće blagdane proveli u Garevcu.  

Njihovim dolaskom došla je, mogu slobodno kazati, dodatna energija koja je nedostajala do tada sumornom, hladnom, pa i umornom Garevacu.
Na prostoru ispred crkve mnogo putničkih automobila s domaćim, ali i hrvatskim, švicarskim, austrijskim i njemačkim reg. pločicama.

Ulazim u crkvu u kojoj posebno – dominantno mjesto zauzimaju dvije predivno okićene divovske Božićne jelke. Mjesta za sjedenje uglavnom popunjena.
 
Svetu misu je predvodio velečesni Filip koji je na sebi svojstven način ukazao na važnost predstojećih blagdana. Na njegovom licu zamjetna radost zbog dolaska značajnog broja Garevljana iz dijaspore kojima je uputio riječi dobrodošlice.

Nakon svete mise, u neformalnim kontaktima sa sumještanima, saznao sam da će i ove godine u Garevcu biti znatno zastupljena tradicija vezana za pečenje pečenki. Istina u „produljenom“ terminu, jer smo uvidjeli da je jedan dan ipak premalo. Naime, kako bi imali što više vremena za dušu, srce i ostale organa, pečenje kreće već sutra s tim da domaćini koji peku u ponedjeljak, naredni dan gostuju kod onih koje su ugostili.
Minute provedene u Garevcu treba što operativnije i svrhovitije iskoristiti.

Antun Fuglinski