Oštra Luka
Typography

Marko TopicČovjek se lijepo i ugodno osjeća u toplom domu NK Posavine iz Basela. Uz kavicu dok snijeg lagano leluja, nismo ni primijetili kako vrijeme leti. Pokušao sam kroz jedan kratki razgovor sažeti jednu bogatu i krasnu karijeru čovjeka koji je ostvario svoje dječačke snove,  postao legenda, doživio ovacije prepunih tribina.

Na samom startu drhtale su mu noge kao i kod  mnogih drugih , međutim kvaliteta upornost i ljubav za nogomet tjerali su ga dalje.
Kakav je na terenu, takav i u razgovoru za portal;-iskren, otvoren i nadasve korektan, uvjek daje sve od sebe. Jednostavno, lijepo je biti u njegovom društvu. S jedne strane nije bilo teško napisati jednu biografiju njega kao nogometaša jer se poznajemo još dok je bio klinac, a opet s-druge strane, jako zahtjevno jer bogata karijera Marka Topić  budi znatiželju  i sigurno ne ostavlja nikoga ravnodušnim, Rođen 01.01.1976 u Oštroj Luci i kako sam već naglasio, znamo se nekih dvadesetak godina od onoga dana kada je još kao junior po godinama;  u FC Dornachu, zatim FC Trikollori  i na kraju FC Aesch lakoćom bježao svojim čuvarima i manirom iskusnog strijelca parao protivničke mreže. Kvaliteta nije ostala nezapažena.

Na preporuku današnjeg trenera Posavine Maričića odlazi u FC Aesch kod starog lisca Brune Mattiolia koji je prepoznao Topićevu kvalitetu i  u veoma kratkom vremenu još ga unaprijedio i dao mu novu veličinu.
Dobre igre ostavile su iza njega amaterski nogomet jer 15.06.1996 godine  Marko Topić potpisuje svoj prvi profesionalni ugovor sa FC Sion, a nakon samo tri mjeseca oko na talentiranog Topića bacili su skauti FC Züricha, istog trena prelazi u Zürich i u to vrijeme za njega ostvaruju se svi snovi o kojima maštaju svi klinci koji su zaljubljeni u nogomet.


FC Zürich u možda svojoj najjačoj postavi u zadnjih nekoliko desetljeća (Nonda, Šabani, Konjić) i  društvo bio je  alfa i omega u nacionalnom prvenstvu Švicarske.
U 6. mjeseci, koliko je proveo u FC Zürichu,  igrao je za  U 21 i prvu momčad, a za prvu momčad odigrao je  9. utakmica i zabio 7 pogodaka. Kako je u to vrijeme FC Zürich bio pretrpan  strancima, Topić je otišao na posudbu u FC Will. Dok je još bio u FC Willu bilo je dosta zainteresiranih da Topića dovedu u svoje redove, najuporniji bili su  Venecija i Štutgart, međutim sve je stopirano jer pušu novi vjetrovi.


Dobre igre Topića nagnale su najjaču sportsku menadžersku agenciju u Europi –NALETILIĆ- na uzimanje  stvari u svoje ruke i preuzimanje  brigu o Topiću. I nema druge Marko potpisuje za FC Milan ugovor na 4.godine, pola godine ostaje u Milanelu U 21 a nakon toga odlazi na posudbu 1. godina  u FC Monzu  gdje mu društvo prave kasnije legende: Dida, Abiatti, Massimo Odoo, te  druga poznata imena.


Marka je pošto poto željela  i Austrija Beč te ga dovodi na posudbu jednu godinu, a Topić im uzvraća lijepim pogodcima i još  ljepšom igrom.  2001  god  Cotbus tadašnji prvoligaš Njemačke Topića dovodi u svoje redove. Nakon Cotbusa, Topić prelazi u Wolfsburg gdje je ostavio najdublji trag i pružao svoje najbolje partije. 

Dobra igra  Topića u Njemačkoj otvorila mu je neke nove granice tako da su oko na Marka bacili veoma bogati Rusi koji su u to vrijeme,  a bogme i danas bili Meka. 
Topić bez razmišljanja prihvaća ponuđeni ugovor. Prva destinacija u Rusiji je NK Samara u kojoj provodi lijepe trenutke.

Međutim, dolazi bolja ponuda od bogatih gazda  Saturna u kome provodi tri godine i gdje završava karijeru profesionalnog nogometaša 28.11.2010 god,. Bogata karijera Topića bila bi nepotpuna kad se ne bih spomenule utakmice za nacionalnu vrstu Bosne i Hercegovine, te  prvenstvo Hrvatske.

Svoju prvu utakmivu za tim BIH  Topić je odigrao 1997. a protivnik je bila momčad Danske. Nakon toga dolaze Mediteranske igre u Bariu (Italija), a BiH se sastaje sa favoriziranom močadi  Hrvatske za koju su tada nastupali među ostalim same veličine i imena koja su ostavila dubok trag u europskom  nogometu: Tudor, Živković, Silvio Marić, Tomas, Runje i mnogi drugi poznati nogometaši.

Jedini gol za reprezentaciju BiH dao je Marko Topić a  na kraju je taj rezultat i ostao. Nakon te utakmice reprezentacija BiH odigrala je 0:0 sa momčadi Španjolske predvođena Raulom i društvom.
Treba također naglasiti da se Topić  dokazao i na sportskim terenima Hrvatske jer agencija Naletilić Topića  dovodi u NK Varteks 1997. godine  gdje ostaje godinu dana, a za tu godinu Topić je postigao 9. pogodaka.

Igrao je  finale kupa Hrvatske 1998. godine  protiv Zagrebačkog Dinama - utakmica je završila pobjedom Dinama 2:1, a strijelac za Varteks bio je tko drugi nego Topić u 39.min.
Valja pripomenuti da su za Dinamo tada igrali Prosinečki, Ladić, Šimić, Tomas, Viduka, Cvitanović i mnoga  druga poznata  imena.

Bogata karijera- naklon do poda. Međutim, naklon do poda i za odluku koja je donesena nakon završetka profesionalne karijere i šestomjesečne pauze, jer tada nakon razmišljanja: što i gdje nakon svega, budući da  bez nogometa nije mogao,  vraća se svojoj prvoj i najvećoj ljubavi - NK Posavini Basel. 2011 godine Marko Topić potpisuje za Posavinu  u trećoj amaterskoj  ligi  i  ponovno trese mreže u starom dresu.

Valja naglasiti da je NK Posavina Basel kad se osnivala  svoju prvu službenu utakmicu odigrala sa NK Croatia iz Züricha i pobijedila sa 7:3 a strijelac četiri  pogodka za Posavinu bio je Marko Topić.
Moram pripomenuti kako  nisam niti jednog trenutka razmišljao, dok sam razgovarao sa ljudima iz kluba, kako  sam  tu da bih pomogao  dok još mogu, jer mislim da imam još puno toga za reći, tako da smo brzo našli zajednički jezik, kazat će Topić.:Zaista se lijepo osjećam, momčad je dosta dobra, klima ugodna,suradnja sa trenerom i suigračima također veoma dobra i šta poželjti više.

Jedino što  tražim od svih; dok smo na treningu i utakmici želim maksimum, jer i trening utakmica za mene je utakmica u kojoj želim pobijediti, a ako je protivnik bolji, sportski je čestitati. 
Želim samo jedan stupanj veću odgovornost pojedinca i momčadi jer NK Posavina je kolektiv, a ne pojedinac.Također, želim da ukažem našim ljudima na jednu kristalno jasnu situaciju - mnogo naše djece igraju nogomet u drugim momčadima, a imamo  svoj klub.

Želim samo naglasiti u prvom redu svatko od nas neka voli i cijeni  svoje a nakon toga drugi dolaze. Hoću reći kako  i NK Posavina Basel ima veoma dobar stručni kadar kojem možete  povjeriti svoje dijete kako bi usavršilo svoje nogometno znanje nećete se pokajati.

I ja sam tu u svakom pogledu kako bih pomogao, kaže Topić. Kada smo razgovarali o igračkom kadru nije se želio puno uplitati ali je naglasio kako ova momčad ima i glavu i rep.
Međutim, dobar igrač uvjek dobro dođe, a za ovu prigodu dodat će da sigurno teba potražiti još jednog iskusnog i dobrog napadača kako bi se pojačala konkurencija.

Pogled na tabelu nije ni potrebno komentirati, biti  lider, čast je, ali i obveza, kako na sportskom terenu, tako i izvan njega tako se moramo i ponašati. Proljetni nastavak prvenstva nudi nam veoma lijep raspored i uz jedan dobar pripremni period  nadam se našem uspjehu, a to je ulazak u drugu ligu.

Naravno  treba sjesti, i svi skupa, ako treba dovesti i dva tri čovjeka koji se kuže u rad oko nogometa, zbiti redove da i uprava svoj rad digne za još jednu stubu više i sigurno neće biti zime za NK Posavinu Basel.

Za sam kraj  želim svim  članovima, svim navijačima NK Posavine Basel, svim ljudima dobre volje , našoj dragoj Posavini rodnoj grudi  čestitati nadolazeće božićne i novogodišnje blagdane, od srca, njihov Marko Topić.  

Tomo Gudelj