P. Mahala
Typography

U subotu 14. travnja 2018. godine župu Posavska Mahala posjetio je dr. Tomo Vukšić vojni biskup u BiH i podjelio svetu krizmu. Doček biskupa je bio u 16.00 sati a poslije toga ispit vjeronauka. Biskup Vukšić je pohvalio krizmanike da su prilično dobro svladali vjersko gradivo predviđeno za ispitnu građu krizmanika.

U 17.00 sati počela je sveta misa na kojoj su uz vojnog biskupa dr. Tomo Vukšića koncelebrirala još dvojica svećenika i župnika župe Posavska Mahala vlč. Pavao Brajinović i župe Garevac vlč. Filip Brajinović.
krizmanici 1024
Dr. Tomo Vukšić vojni biskup u BiH podijelio je sakrament sv. potvrde na osmoro mladića i djevojaka iz Posavske Mahale i trojici krizmanika iz župe Garevac.

Na sv. misi bilo je nazočno oko 150 vjernika koje sve na početku pozdravio župnik Pavao Brajinović, a biskup je u propovijedi naglasio vrline koje trebaju krizmanike krasiti i da se moraju ponositi što pripadaju katoličkoj vjeri jer sakramentom krizme djeca se trebaju osloboditi straha živeći svoje kršćanstvo punim ponosom.

Također je biskup govorio o krizmi i darovima te napomenuo kako nije bitan dar roditelja, rodbine, kuma i kume nego darovi Duha Svetoga koji će ih ojačati da žive svoju vjeru u budućnosti.

Kako to naglašava Drugi vatikanski sabor: „Sakramentom potvrde krizmanici su još savršenije vezani uz Crkvu, nadareni su posebnom jakošću Duha Svetoga i tako su više obvezani da kao pravi Kristovi svjedoci, riječju i djelom, šire i brane vjeru“ (LG 11).

Sakramentom potvrde osoba prima dar Duha Svetoga. To je pečat Božje ljubavi u ljudskom srcu i duši. Na taj način Bog se daruje čovjeku kao posebna zaštita i snaga. Duh Sveti dar je uskrslog Krista ljudima, te tako Krist ostaje s nama do kraja svijeta.

krizmanici filipNeka je sretna sveta krizma našim krizmanicima, a roditeljima i kumovima nova obveza da ih uče kako da nastave zadaću Kristova učenika i svjedoka.

Za Posavinu.org piše Mišo Perak