Pećnik
Typography

Župa Pećnik kod Odžaka proslavila je svoga zaštitnika sv. Alojzija Gonzagu. Ovo je jedina župa u Vrhbosanskoj Nadbiskupiji koja slavi ovoga nebeskoga zaštitnika.

patron zupe pecnik 2015

Sv. misa bila je vani pred ulazom crkve po lijepom i ugodnom vremenu. Predsjedao je vlč. Jako Kajinić, duhovnik u Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu. S njim je suslavilo 9 svećenika i trajni đakon zagrebačke nadbiskupije Božo Hadaš. Bilo je nazočno oko 240 vjernika. Pjevanjem je animirala s. Rozelina Knežević iz Čardaka.  Sve je na početku pozdravio domaćin župnik vlč. Andrija Janjić.

Propovjednik je naglasio kratki život sv. Alojzija od svega 23 godine, i odluku Bogu u 10-toj godini da će do savršenstva održavati potpunu duhovnu čistoću „vjernik treba nositi trajno svoj križ, Božje milosrđe ne uvrijediti i uprisutnjivati trajnu radost u svijetu u kojem živimo. Alojzije je znao savršeno ljubav prema Bogu ostvarivati djelima ljubavi prema bližnjemu. Krepost čistoće omogućivala mu je razvoj skladne ličnosti. Osoba čista srca ima jaku volju, a to je veliki kapital za ljudski život. Odbacio je zamisao svoga oca da gaji zemaljsku karijeru i da bude bogat, no ovozemaljsko bogatstvo je prezirao zbog većih ideala.“

Nastavio je vlč. Jakov „Alojzije je započeo više nauke na glasovitom rimskom kolegiju, od kojeg se razvila današnja Gregorijana. Tu se povjerio duhovnom vodstvu jednog od najučenijih velikana Roberta Belarmina, kasnijeg kardinala, koji je Alojzija cijenio, radio na njegovoj beatifikaciji i želio biti pokopan do svečevih nogu.  Alojzije je umro u 23 godini  života  vršeći djela milosrđa prema zaraženima od kuge. Od 1547. do 1550. kuga je u Europi odnijela 25 milijuna ljudi. Alojzije se brine za oboljele, a zatim je i sam obolio, trpio i podlegao od kužne bolesti. U njemu bolesnici su izgubili dobročinitelja, isusovci vjerojatno svog budućeg velikana, a daleke zemlje misionara(želio je ići u misije). Ali Crkva je dobila divnoga mladog sveca, zaštitnika mladeži“ završio je propovjednik.

Pokušajmo biti  nasljednici sv. Alojzija, biti sveti, a to znači svoju volju uskladiti s voljom Božjom. Župa Pećnik danas ima oko 67 kućanstava sa 114 vjernika, s tim da je svaki dan sve manje. Nismo ni svjesni kako narod iz Bosanske Posavine odlazi „trbuhom za kruhom“. O tome se najviše sada priča u narodu.

Ivan Ravlić, župnik u Pos. Mahali{jathumbnail off}