Pejo Gašparević
Typography

knjiga zoran tomic

Prošireno izdanje knjige  "Odnosi s javnošću-teorija i praksa," u kojoj autor Zoran Tomić   analizira razvoj političkih, nevladinih i korporativnih odnosa s javnošću na globalnoj svjetskoj razini te  suvremene trendove  u odnosima između donositelja  odluka i javnosti, predstavljena je  u Splitu.

Dvorana reprezentativne palače Milesi bila je prepuna posjetitelja među kojima su nazočili i župan splitsko-dalmatinski Zlatko Ževrnja,  gradonačelnik Ivo Baldasar,  rektor splitskog Sveučilišta Šimun Anđelinović te brojni istaknuti javni djelatnici, intelektualci i umjetnici.

 

To govori o velikom zanimanju splitske političke i intelektualne publike  za Tomićv  angažman i njegov  stručni doprinos  razvitku "odnosa s  javnošću." Predstavljači su istaknuli kako ova Tomićeva knjiga svojim sadržajem i temeljitošću ima "svjetske domete" i predstavlja "anatomiju odnosa s javnošću." Neće se pogriješiti ako se kaže kako Tomić, kao profesor i dekan Filozofskog fakulteta u Mostaru, ovom knjigom daje dragocjeni  doprinos ne samo vlastitoj nego i afirmaciji te jedine visokoškolske ustanove na hrvatskom jeziku u BiH.

"U središtu ove knjige je filozofija da se mijenja javnost koja želi sve više sudjelovati u donošenju odluka,  te da se mijenjaju i komunikacijski kanali jer jer javnost ima mogućnost putem novih medija komunicirati sa donositeljima odluka," rekao je autor Tomić.
On je kao primjer promjene "komunikacijskih kanala" naveo nedavne predsjedničke izbore u Sjedinjenim Američkim Državama na kojima je pobijedio Donald Trump unatoč činjenici da su se etablirani odnosno minstream mediji uglavnom svrstali na stranu protukandidatkinje Hillary Clinton.

"Novi mediji su bili novi komunikacijski kanal u SAD-u i to je utejcalo na ishod izbora," kazao je Tomić.
Po njegovom tumačenju donositelji odluka moraju prepoznavati interese javnosti a stručnjaci za odnose sa javnošću koje angažiraju političari, tvrtke ili nevladine udruge. "moraju razumjeti potrebe javnosti u to znati pretočiti u prijedlog za donošenje odluke."
Osvrnuo se i na pojavu angažiranja  Hrvatskoj  inozemnih stručnjaka za odnose s javnošću rekavši kako tim stručnjacima treba vremena  da "shvate kontekst, javnost i oblik poruke koja treba odaslati."

"Ono što znaju stručnjaci za odnose s javnošću koji iz inozemtsva dolaze u Hrvatsku, znaju i domaći stručnjaci. Domaći stručnjaci mogu imati manje iskustva ali oni bolje poznaju javnost i bolje mogu pogoditi tu javnost," objasnio je Tomić.
Predsjednik saborskogodobora za znanost obrazovanje i kulturu Andro Krstulović Opara je  istaknuo kako se radi o iznimno važnoj knjizi.

"Ova me knjiga impresionirala jer u njoj je predstavljena mudrost i znanje  stručnjaka za odnose sa javnošću u zadnjih dvadesetak godina," kazao je Krstulović Opara.
Jedan do recenzenata ove knjige i poznati stručnjak za odnose s javnošću Damir Jugo iz Zagreba je naglasio kako ona pruža iznimno kvalitetan uvid u globalne praske odnosa s javnošću.
"Ova knjiga koristi 700 izvora literature tako da je knjiga, zapravo, anatomija  odnosa s javnošću," istaknuo je Jugo.
Po njegovim riječima, ova knjiga svojom kvalitetom nadilazi prostor jugoistočne Europe i ima međunarodne perspektive.

Ravnatelj splitske nakladne kuće Verbum Miro  Radalj je istaknuo kako je riječ o "kapitalnoj knjizi."
"Ova knjiga je u svim svojim dimenzijama svjetski proizvod," rekao je Radalj.
Knjigu "Odnosi s javnošću-teorija i praksa"   objavila je nakladna  kuća Synopsis.

Pejo Gašparević
18. studenog 2016.