Potočani
Typography

Ove dvije zdjele samo upotpunjuju zbirku replika urađenih zdjela od hrasta lužnjaka iskopanog u koritu Rijeke Bosne kod Gornje Dubice, a čija je starost sada i ispitana u Institutu Ruđer Bošković. Starost ispitanog abonosa je 4600 godina, što se točno.poklapa sa periodom kostolačke kulture (3250. - 1900. god.prije Krista). Znači da su replike urađenih zdjela urađene od hrasta koji je rastao istovremeno kada je naš predak izrađivao zdjele od gline na lokalitetu Pivnica.

I u vrijeme stanke od svih normalnih aktivnosti, pa i prestanka promocije kostolačke kulture i pokazivanja replika urađenih zdjela sa lokaliteta Pivnica (Potočani) kod Odžaka, izrađenih od abonosa prema crtežima kustosa iz Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine u Sarajevu, nastojim ne mirovati, pa sam tako zbirku sada uvećao na 40 zdjela.

kostolacka tradicija
Žao mi je što smo zakazanu Izložbu u Županji morali odgoditi, ali se nadamo da ćemo u skorom vremenu i Županjce obradovati svojim dolaskom i nadasve lijepom izložbom jer ona ima i svoj edukativni i promotivni dio. Također nastavit ćemo sa nastupima po Slavoniji u Vinkovcima, Đakovu,Požegi...,ali dogovorenoj Izložbi u Šamcu, pa po BiH...

Ovakva ideja urađenih replika zdjela je svjetski jedinstvena, zaključak je mnogih renomiranih stručnjaka i poznavatelja povijesnih i kulturnih zbivanja. Zato se zahvaljujem i timu sa kojim ovo sada promoviramo i dr. Tomislavu Dubravcu, također posavljaku koji se uključio da zajedno pričamo o bogatoj kulturnoj baštini Odžaka, Posavine i Bosne i Hercegovine.

Hvala i svima koji su mi dali veliku potporu, Anti Pranjkiću, iskrenom posavljaku koji svaki put objavi nešto od mojih aktivnosti i tako se priključuje ovoj promociji. Želim nam ljepše i zdrave nadolazeće dane.

Za GIP piše Ivo JELUŠIĆ
Za Posavinu.org piše Ivo JELUŠIĆ