22
Sun, Sep
9 New Articles

Potočani
Typography

Iz općine Odžak mještani najviše odlaze prema Švicarskoj. Stanovnici općine Domaljevac-Šamac usmjereni su prema Njemačkoj, osobito Frankfurtu kojeg u šali domaljevčani zovi još i “Mali Domaljevac” zbog brojnosti odlaska cijelih obitelji koje su drugi dom našli u tom velegradu na Rajni. S područja općine Orašje dosta ih se iselilo prema Austriji ali i druge zemlje zapada.

 

bozicMi ćemo se pak zadržati na primjeru onih, istina malobrojnih, koji se ipak vraćaju smatrajući da je ipak najljepše u rodnom kraju. Takav smo primjer pronašli u Potočanima kraj Odžaka.

Ante Božić iz Potočana vratio se u svoj zavičaj iz Švicarske, a od doma je stvorio idealno mjesto za život, odmor i uživanje u čarobnom posavskom krajoliku na obroncima Vučijaka. Kraj doma je izgradio jezero, uz jezero zasadio bujnu vegetaciju, voćnjake i sve što je čovjeku potrebno za život. Ante kaže, ovdje uživa u svakom trenutku života i poručuje, mogao bi ovo biti primjer onima koji još uvijek dvoje - vratiti se ili ostati tamo gdje, istina ima više novca, ali ne i ljepote duhovnog mira.

Mislim da rodna gruda svakoga vuče kao magnet, pa tako i mene. Ovaj je kraj iznimno lijep za život. Dok sam radio u inozemstvu uvijek sam maštao o povratku doma gdje se jedino mogu osjećati kao svoj na svome. Uživam u ovom komadiću naše Posavine, kaže Božić. Ante je inače prelijepo uredio dom i okućnicu, a cilj mu je, kaže, da time privuče unuke. - Jedina mi je želja da unuci žive na djedovini. Došla su neka teška vremena ali optimist sam uvijek bio pa smatram da će ipak krenuti na bolje, uz malo više razuma, smatra Božić. Uređen dom Božićevih s okolišem mogao bi također biti primjer za razvoj ruralnog turizma, ako ga budu i drugi slijedili koji se opredijele na sličan povratnički korak.

crkva potocani

Eko turizam

Također Ante podsjeća na još jedan smjer koji bi mogao donijeti pozitivne pomake razvitka tog posavskog kraja jer osim prirodnih resursa područja na obroncima Vučjaka imao je i razvijenu tradiciju vinogradrstva. - Vino je ovdje pod imenom „Potočanac“ išlo i na Bečki dvor pa ne vidim razloga da to ne bi netko ponovo pokrenuo, smatra Ante Božić. S Antom se slažu i njegovi sumještani jer je svima poznato da je Posavina prije zadnjeg rata bila žitnica Bosne i Hercegovine, i da bi isto tako mogla ponovno biti kraj koji bi mogao povući cjelokupnu BiH u razvoju i doprinijeti razvoju gospodarstva cijele BiH.

Za Posavinu.org piüe Nada Koturić