Savjeti
Typography

13 savijetaBože, ovo dijete je nemoguće! Ne znam sto ću s tobom!, neki su od uobičajenih vapaja roditelja kad nikako ne uspijevaju smiriti djecu ili ih navesti na posluh. No, za sve ima lijeka pa i za bolje odnose između nestrpljivih roditelja i njihovih potomaka.

Jan Faull, udata majka troje djece, inače specijalistica za razvoj djeteta i dječje ponašanje, nudi 13 načina kako se djecu može navesti na suradnju i posluh. Gdja Faull ima u tome 20-godišnje iskustvo u radu s roditeljima i djecom. Ako su vam dosadašnji pokušaji poput Jesi li me čuo?, Što sam ja tebi rekla? i Dolazi ovamo!, pali u vodu uzrokujući vašu frustraciju, a u djetetu probudili jos veći prkos, možda vam još ostaju samo Janinih 13 tehnika. Pa zašto ne biste iskušali?

Dijete će vas poslušati onda kad mu ponudite da surađuje s vama umjesto da ga prisiljavate ponižavajućim naredbama, kratka je najava gdje Faull za sljedeće upute:

1. Ostanite pozitivni

Uočite i opišite ono sto Vaše  dijete u datom trenutku ispravno radi. Tada postavite svoj zahtjev ili uputite dijete u sljedeću aktivnost. Ovaj pristup odaje djetetu priznanje za ono sto je već izvršilo. Nakon toga, kao čarobnim štapićem vođeno, dijete će navjerojatnije poslušati Vaš zahtjev.

Naprimjer: Pojeo si svu juhu. Krasno! Sad uzmi i makarone!

2. Koristite kontrolu iz blizine

Kad nešto zahtijevate od dijeteta, krenite prema njemu i nježno ga dotaknite. Vaša blizina gotovo jamči da će Vas poslušati. Na licu ste mjesta, spremni da riječi podržite radnjom.

Nprimjer: Želite da Vaše dijete sjedne za stol. Vikanje s kraja kuće neće pomoći. Idite k djetetu, kažite Vaš zahtjev, a onda krenite skupa prema kuhinji.

Savladavanje neprimjerenog ponašanja

3. Preusmjerite Vaše dijete

Od lošeg ponašanja okrenite ga dobrome. Ako dijete dira nešto što ne bi smjelo, pokažite mu što smije dirati.

Naprimjer: Ako skače po naslonjaču, a ne bi smjelo, pokažite mu gdje smije skakati.

4. Uklonite predmete koji ga potiču na neprimjereno ponašanje

Naprimjer: Ako dijete šara po zidovima, uklonite mu bojice. Poučite ga kako će bojice ispravno koristiti.

5. Budite svom djetetu samokontrola

Naprimjer: Ako želite da Vaše dijete siđe sa stola u blagovaonici, recite mu: “Neću ti dopustiti da sjediš na stolu. Hoćeš li sići sam ili želiš da ti ja pomognem? Vi dajete kontrolu koju Vaše dijete treba i s vremenom ona se s Vas prenosi na njega.

Ponašanje u javnosti

6. Pripremite dijete

Prije svake nove situacije, kakva je, primjerice, vožnja novim prijevoznim sredstvom ili odlazak u goste, opišite događaj i recite mu dvije stvari koje od njega očekujete.

Naprimjer: Kad dođemo u goste, očekujem od tebe da ne praviš nered po kući. Bit ćeš dobar i igrati se lijepo s drugom djecom.

7. Pomozite dijetetu da gleda unaprijed

Djeca ne gledaju unaprijed već žive u sadašnjem trenutku. Zato imaju poteškoća kad se treba lagano prebaciti iz jedne u drugu situaciju. Pomaže im ako ih se pripremi pet minuta prije budućeg događaja.

Naprimjer: Bio si dobar danas. Za pet minuta sjest ćemo u auto, odvesti se do benzinske crpke, a onda u trgovinu.

(Ako se opire, stavite ga u auto i uradite kako ste obećali.)

 8. Što dalje od problematičnih mjesta

Ako Vam odlazak u trgovinu stvara probleme, idite onda kad Vam netko može pomoći nadzirati dijete. Prestanete li ga tijekom mjesec dana voditi u trgovinu, to će Vama i djetetu pružiti priliku da steknete novu naviku.

9. Maknite dijete
 Kad se dijete otrgne kontroli, jednostavno ga odvedite od takve problematične situacije.

Naprimjer:Ako ste u restoranu, trgovini ili crkvi i dijete Vam pravi gužvu, uzmite dijete i iziđite. Izlazak van ili premještaj na mirnije mjesto često smire dijete. Ostanite s njim dok se ne smiri, a onda se vratite.

Ponasanje kroz dnevne obveze

10. Vodite dijete kroz svaku fazu

Razlučite koliko je različitih koraka u svakoj dnevnoj obvezi. Izlazak djeteta van ima ih barem četiri: oblačenje cipela, odlazak u kupaonicu, uzimanje torbe i oblačenje jakne. U početku upućujte dijete da radi što treba, kasnije samo promatrajte: “Neću te oblačiti nego ću gledati kako ti to radiš!”.

11. Podsjećajte ga na dužnosti

Djeca začas odu svojim putem i shvaćaju da je Vaš posao da ih podsjećate na njihove obveze. Jedna riječ-podsjetnik  koja će ih podsjetiti što trebaju sljedeće učiniti može biti od koristi.

12. Zapovijed neka bude jasna
Što je zapovijed jasnija, dijete će ju jednostavije izvršiti.

Naprimjer: Umjesto da kažete: “Očisti sobu!”, recite mu: “Vrati knjige na policu, odjeću u ormar, papire u koš i popravi krevet!”

13. Objasnite i pokažite

Dok Vi i Vaše dijete perete zube, koristite objašnjenja da pokažete što činite i zašto.

Naprimjer: Vidiš, razmazujem pastu preko zubi, želim ih detaljno čcistiti. Sad ispirem usta vodom. Hajdemo sad zajedno!