Svijet
Typography

Dragi sunarodnjaci, obraćamo Vam se s pozivom da nas podržite u ovoj humanitarnoj akciji kojom bi olakšali i uljepšali svakodnevicu i život djeci i mladima u Vukovaru koji imaju poteškoća s komunikacijom.

vukovarski leptirici 900

Udruga “Vukovarski leptirići” je dobrovoljna, neprofitna udruga djece i roditelja s poteškoćama u razvoju. Cilj udruge je unaprjeđivanje medicinske i socijalne zaštite djece s poteškoćama u razvoju i kvalitete života njihovih obitelji. Uz to, udruga promovira prava djece s teškoćama u razvoju.
Udruga djeluje na području grada Vukovara, no okuplja članove iz cijele Vukovarsko – srijemske i susjedne Osječko – baranjske županije.  Trenutno boji 100 korisnika koji su u dobi do 18 godina. Vukovarski leptirići osnovani su 2011. godine i intenzivno surađuju s gradom. Financiraju se putem projekata i donacijama.

Asistivna tehnologija – pomoć u komunikaciji osobama s invaliditetom

9. veljače 2017. Udruga je zajedno s Osnovnom školom “Josip Matoš” iz Vukovara organizirala predavanje u kojem je tema bila Asistivna tehnologija - pomoć u komunikaciji osobama s invaliditetom.

Asistivna tehnologija omogućava pokretanje sučelja na kompjutoru ili komunikatoru očima korisnika i tim putem omogućava interpersonalnu komunikaciju uz mogućnost pretvaranja teksta u glas i korištenje društvenih mreža, mailova i ostalog.

Da bi djeci s poteškoćama pomogli u komunikaciji, te im povećali kvalitetu života modelima učenja putem AAC tehnologije, potebno je nabaviti paket opreme koji obuhvaća:  

PC EYE MINI (uređaj za upravljanje pogledom koji se spaja na računalo putem USB porta)
Tobii COMMUNICATOR 5 (Softverski paket za AAC).
EYE MOBILE BRACKET (Integrirani stalak koji omogućava brzo i lako postavljanje uređaja).
TABLET ZA TOBII EYE MOBILE WINDOWS, 10.1 (Omogućava spajanje PC EYE MINI uređaja i spajanje zajedno s tabletom na stalak EYE MOBILE BRACKET).
TOBII DYNAVOX GAZE WIEWER (Softver za procjenu kognitivnIh sposobnosti djece).
EYE GAZE ATTENTION AND LOOKING (18 zabavnih aktivnosti koje bi djeci pomogle u učenju načina korištenja ove tehnologije i razvoja krivulje učenja).
LOOK TO LEARN (Softverski paket sa 40 aktivnosti za djecu).
Ova tehnologija omogućila bi djeci izraziti osnovne potrebe i dobiti priliku uključenja u ostale vidove participacije u društvu (škole, vrtići, hobiji), ovisno o stupnju oštećenja i kognitivnih sposobnosti.

Ovim putem pozivamo vas, Hrvate iz Švicarske da podržite projekt koji bi Vukovarskoj djeci uljepšao život i svakodnevicu. Svi koji žele pomoći mogu izvršiti uplatu na račun s naznakom “Vukovarski leptirići”:

Basler Kantonalbank
4002 Basel
Konto 40-000061-4
IBAN CH10 0077 0253 6012 5200 1
HHUŠ (Hrvatska Humanitarna Udruga Švicarske)
c/o Veritas Consulting AG
Alfred-Escher-Strasse 34
8002 Zürich

Za sva pitanja koja imate vezano uz ovu humanitarnu akciju možete se javiti na mail This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. , tel 079 636 32 53 ili stupiti direktno u kontakt s udrugom putem maila This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. ili pozivom na broj 00385 98 89527761, predsjednica udruge Viktorija Matan.

Sve informacije o udruzi mogu se pronaći na adresi: http://www.vukovarski-leptirici.hr/index.html

Dopis dostavila Ruža Stder