zeravacDvadeset je godina prošlo od progona. Dvadeset godina zaborava, šutnje, manipulacija i laži. Dvadeset godina loše politike sa strašnim posljedicama. Ime malog posavskog mjesta između Dervente i Bosanskog Broda povezuje se prema nekim izvorima sa ždralovima koji su nekad davno u toplim mjesecima naseljavali Žeravac, mjesto s blagim brežuljcima koji se poput plitkih valova spuštaju prema Savi koja je ovaj kraj često plavila.

zeravac 2012Župa sv. Franje asiškog u Žeravcu u Bosanskoj Posavini bila je subotu, 4. kolovoza domaćin sedmoga u nizu susreta duhovnih zvanja s područja Derventskog dekanata. Uz dvanaest svećenika i desetak redovnica misno slavlje predvodio je Kristijan Zeba, mladi svećenik Riječke nadbiskupije.

zeravacŽupa Žeravac, smještena nedaleko od Dervente pokraj glavne prometnice u smjeru Slav. Broda, kao mjesna kapelanija odvojena je od Plehana 1856. i od tada vodi matice. Župom je proglašena 1862. godine. Prvotno je obuhvaćala područja današnjih župa Bukovica i Kulina, te naselja Unka, Kolibe, Dobra voda i Polje koja pripadaju različitim župama.