Ovo priznanje nadilazi simboličko značenje i njime se šalje poruka kako su i Posavci/ljaci počeli kreirati jednu malo drugačiju praksu u kojoj se respektiraju dometi osoba iz Zavičaja ili su posavskih korijena. Bosanska Posavina je dala mnoštvo osoba visokog profila u znanosti, kulturi, umjetnosti, sportu, duhovnim zvanjima....

Nizom prigodnih aktivnosti u Odžaku je obilježen Dan planeta Zemlje, a velik su doprinos dali mladi toga grada. Općina Odžak i njezino središte na međunarodni Dan planeta Zemlje bili su prepuni ljudi, pogotovo onih mladih koji su željeli konkretnim aktivnostima doprinijeti ekološkom boljitku grada. Dobro koordiniranom akcijom Općine, Ministarstva za prostorno uređenje i okoliš Županije Posavske, Vijeća mladih grada Odžaka, ovlaštenog operatera za upravljanje ambalažom i ambalažnim otpadom u Federaciji BiH "Eko život" iz Tuzle te Ministarstvom kulture i obrazovanja uspješno je - simbolično, ali i konkretno - obilježen taj dan.

 U Bosni i Hercegovini se još uvijek ne smiruju reakcije koje je izazvala rasprava o Godišnjem izvješću o provedbi Strategije i Zakona o odnosima Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske za 2019. godinu, a koja se u obliku točke Dnevnoga reda raspravila 26. ožujka ove godine u Saboru Republike Hrvatske. Hrvati iz BiH tako ističu kako su riječi državnog tajnika Zvonka Milasa i zastupnika u hrvatskom Saboru dale im posebna krila i potaknuli vjetar u leđa tijekom njihove pravedne borbe za ravnopravnost, koja je danas posebno aktualna.

Prema crkvenom popisu s početka 1992. godine koji je vodio tadašnji župnik vlč. Stjepan Jularić u Župi Svetog Jurja Prvomučenika u Derventi je živjelo oko 9.600 župljana. Danas tamo stalno tek 190 mahom starijih ljudi. Ponekad se na kratko vrate i neki koji su u mirovini, ali to su rijetki slučajevi.

Polovicom sječnja ove godine smo na ovome portalu objavili da je pokrenuta humanitarna akcija "ZA DIJETE KORNICE" a riječ je o Korničanki, samohranoj majci jedne kćerke od 15 godina, kojima je kuća oštećena u potresu na Banovini. Kuća je i prije potresa bila trošna i jedva uporabljiva za stanovanje, ali ona se nije žalila. Ta samohrana majka se zove Ivanka Birek rođ. Lušo i kćer Štefica.

Prije nekoliko dana u Brčkom je održan deveti sastanak zvaničnika iz reda hrvatskoga naroda, a prema riječima domaćina skupa, dogradonačelnika Brčko distrikta dr. Ante Domića, uz uobičajene teme o dostignućima i aktualnoj situaciji u procesu rješavanja unutarnjih političkih pitanja u BiH, kao i razgovora o infrastrukturnim problemima i projektima od značaja za prostore na kojima žive Hrvati, ovom se prigodom razgovaralo i o poljoprivredi, a gost sastanka bila je i izaslanica premijera Republike Hrvatske Andreja Plenkovića i ministrica u njegovoj vladi Marija Vučković.

U povodu plasmana u četvrtfinale Europa lige Društveno-kulturna platforma za Bosansku Posavinu uputila je čestitku GNK Dinamo u kojoj se ističe da su Posavljaci posebno ponosni što su u velikim Dinamovim uspjesima ugrađeni i potezi nogometaša koji su ponikli na ovim prostorima: Ace Živkovića, Seada Halilovića, Muhameda Preljevića, Miralema Ibrahimovića, Vedrana Ćorluke, Edina Mujčina, Danijela Pranjića, Marija Mandukića i borjnih drugih, pa i sada Mislava Oršića.

U Orašju je održan sastanak koordinacionog tima Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine u području poljoprivrede. Domaćin sastanka bio je predsjednik Vlade Županije Posavske Đuro Topić, a o pitanjima vezanim za suradnju ove dvije države kada je u pitanju poljoprivreda razgovarali su: ministrica poljoprivrede Republike Hrvatske Marija Vučković, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas sa suradnicima.

Bio je skroman, tih, skrovit, šutljiv čovjek, ali istovremeno vrijedan, pravedan i podložan Božjem cilju i naumu. Da, to je sveti Josip, kojega danas slavimo. Kažemo da je bio skrovit, a to je i jedan od najvećih razloga da je sve do 19. stoljeća u Crkvi bilo manje zanimanje za njega osobito u liturgijskom smislu.


Kiša je cijeli dan padala kao iz kabla, a vlasnik stada, stari Ivo, nije htio ovce izlagati ogromnim vodenim kapima. Ovce su žalosno gledale jedna drugu potpuno svjesne da neće ići na polje te da će ovog dana izostati slasni travnati zalogaj. Samo Garu toga dana brige o hrani nisu mučile. Zgrčena je ležala u kutu štale i molećivo dizala glavu kao da veli: Molim te, Bože moj, pomozi mi da se već jednom ojanjim.

16. ožujka je u šamačkom Centru za kulturu otvorena izložba posuda od drveta abonosa Ive Jelušića iz Vojskove kod Odžaka. Prema riječima poznavatelja ove drevne kulture eksponati na izložbi predstavljaju replike keramičkih posuda čiji originali potječu s lokaliteta povijesnog lokaliteta “Pivnica” kod Odžaka.

More Articles ...