Tolisa
Typography

-U povodu proslave Patrona župe Uznesenja Blažene Djevice Marije (UBDM) u Tolisi organiziraju se brojni duhovni sadržaji na kojima se okuplja veliki vjernika.

Već jedno desetljeće vjernici na osobit način, velikom procesijom s Gospinim kipom, započeli su pripravu za proslavu patrona župe. Jedan od najvećih, kojeg vjernički puk toliškog kraja štuje je Hodočašće selima župe Tolisa u kojem vjernici uz molitvu i pjesmu pješače od samostanske crkve preko Matića, Kostrča,  Ugljare, Donje Mahale i Tolise, da bi se u ponoćnim satima vratili pred crkvu na Raščici i na svetoj misi pod sjajem nebeskih zvijezda, iskazali zahvalu Gospi koja ih je pratila na teškom i napornom putu.

                                                      Hodočasnici mira

Uz zvuke crkvenih zvona i pjesmu „Faljen Isus Marijo“,  hodočasnici su krenuli na put dug oko 20 kilometara. Na čelu procesije nošen je procesionalni križ, zatim barjak s Gospinim likom, (ručni rad jedne od posavskih baka, star više od stotinu godina), a nakon toga i Gospin kip iz 1827. godine. Uz svečani hodočasnički blagoslov i nekoliko kratkih poruka, fra Zvonko Benković je potaknuo vjernike da promisle zbog čega su krenuli na hodočašće i za što će moliti dok budu hodočastili za Gospinim zavjetnim kipom. U nepreglednoj koloni vjernika, od onih malenih u dječjim kolicima, do najstariji 70-godišnjaka, u glas su zajednički molili i pjevali Gospine pjesme, ispred samostanske crkve krenulo je oko 1200 hodočasnika.

                                                               Molitva u zajedništvu

Nešto više od pet sati pješačenja bit će ispunjeno molitvom, pjesmama, ljubavlju, dobrotom, zajedništvom, darivanjem, zahvalama, žrtvom i blagoslovom, a cijelim putem kolica sa Gospinim kipom prate članovi Franjevačkog svjetovnog reda u župi Tolisa. Na dolasku hodočasnika nešto prije pola noći pred crkvu u Tolisi, u koloni je bilo više od 2000 vjernika, a za sve njih, kao i brojne vjernike koji su dočekali hodočasnike, slavljena je sveta misa koju je predvodio fra Zvonko Benković, čan Franjevačke provincije Bosne Srebrene i doktor Etnologije i kulturne Antropologije. Gvardijan fra Mario Jurić zahvalio je svim hodočasnicima koji su ustrajnom molitvom obilježili deseto hodočašće kroz sela župe Tolisa.

 

 

zavjet tolisa 2021 2

zavjet tolisa 2021 3

zavjet tolisa 2021 4

zavjet tolisa 2021 5

zavjet tolisa 2021 1