Tolisa
Typography

I tek što su se spustili zastori Dana Tolise, ponovno su oživjele ulice tog posebnog posavskog mjesta s povijesnom težinom i dubokim korijenima. Oni čvrsto drže na okupu jednu posebnu skupinu mladih koji su se nazvali “Kraljevi raga”. Pokazali su kako njihova mašta i kreativnost nemaju granica.

Do 50 km na sat

Iako je mladima svojstvena brzina što ide uz skupe i moćne motore, naprotiv, oni su zaljubljeni u malene Tomosove. Nalaze ih po tavanima, restauriraju i vraćaju stari sjaj, a pritom se odlično zabavljaju. Oni uz motore i stalne popravke odrastaju, druže se i, kažu nam, ovo što rade ne bi mogli nigdje drugdje pa im ne pada na pamet ići iz Tolise. Taj entuzijazam prepoznalo je nekoliko stotina motorista koji su na njihov drugi motosusret stigli iz 50-ak klubova, najudaljenijih bh. krajeva i Hrvatske. A kada na poziv “Kraljeva raga” malenim Tomosima koji ne mogu prijeći više od 50 km na sat stigne čak 20-ak motorista iz Slovenije, to je onda priča koja zaslužuje svaku pohvalu.

kauboji 900

Silvio Mlinarić stigao je s prijateljima iz Slovenije. - Svi smo mi entuzijasti. Među nama ima liječnika, radnika, zanatlija, ali ljubav prema motorima je zajednička. U Tolisi smo se osjećali baš kao kraljevi. Primili su nas kraljevski pa ćemo se Posavini, poručio je, uvijek rado vraćati. Gdje je tajna uspješnosti razgovarali smo s Josipom Kobašem, jednim od, za sebe kaže, 12 “žigosanih” Uprave kluba.

– U Posavini su Tomosi bili nekada jako popularni i vozili su ih gotovo svi, i djedovi, i bake, i očevi. Dakle, imamo dijelova napretek, samo pronađemo tavan i priča krene. Svakog dana nakon posla skupimo se kod prijatelja u radionici i tu kreću svi naši projekti restauriranja starih motora. Spaja nas ljubav prema ovim dvotočkašima i uvijek su nas prepoznavali po tome jer smo pozitivni, vedri, glasni - priča nam Josip koji svaki trenutak odmora od tvrtke Sedlary u Orašju u kojoj izrađuje sedla za kauboje, nastavlja druženje s prijateljima u stilu modernog kauboja.

kauboji 1024

Miksete, gitara...

Marko Nedić predsjednik je kluba. Matej odmor od radijske miksete nalazi u druženju s “Kraljevima raga”. Ovoga puta u rukama, umjesto motora, ima gitaru, ali jednako dobro i s puno ljubavi zasvira i posavsku šargiju pa se svatovi u Posavini gotovo i ne mogu zamisliti bez njegova benda. Upravo su takvi i “Kraljevi raga” jer na najbolji način spajaju moderno i tradiciju. Jednako vole rock kao i izvorno posavsko kolo koje rado zaigraju ili pak zasviraju i KUD-u “Kralj Tomislav” Tolisa. - Ovdje nam je najljepše jer imamo sve što nam treba, možda nešto manje novaca nego naši vršnjaci na Zapadu, ali zacijelo puno više zadovoljstva i ljubavi, pa da nam Bog da zdravlja i ništa nam drugo ne treba - poručuju “Kraljevi raga” iz Tolise.

Za posavinu.org piše Nada Koturić