Vidovice
Typography

Veleposlanici sedam europskih zemalja i šef delegacije EU Daviddi obećali nastavak pomoći poplavljenoj Posavini.

veleposlanici europskih drzava

Otpravnik poslova Delegacije Europske unije u BiH Renzo Daviddi i šef Kooperacija pri Delegaciji EU u BiH Melvin Asin zajedno s veleposlanicima Švedske Fredrikom Schillerom, Hrvatske Ivanom Del Vechiom, Nizozemske Jurriaanom Kraakom, Slovenije Iztokom Gremekom, zamjenikom šefa Misije Rumunjske Dorinom Popescu, otpravnicom poslova Češke Republike Klarom von Kriegsheim Kadlecovom i službenicom u Veleposlanstvu Švedske Karin Lissolom posjetili su općine Orašje i Odžak.

U mjestu Vidovice obišli su dvije kuće koje su obnovljene u okviru EU Programa za oporavak od poplava kojeg financira Europska unija.

„Općina Orašje je jedna od najteže pogođenih općina poplavom i zato smo odlučili doći i vidjeti kako teče oporavak na terenu. Namjeravamo i dalje u okviru financijskih mogućnosti i sredstava, a u skladu s određenim kriterijima pomagati koliko je to moguće“ kazao je otpravnik poslova Delegacije EU u BiH Renzo Daviddi, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Općinski načelnik Đuro Topić zahvalio se veleposlanicima i državama koji sudjeluju u Programu za oporavak od poplava.

U Vidovicama gdje su poplavljeni svi javni objekti i oko 580 kuća zasada je kroz ovaj Program EU obnovljeno 12 kuća, slijedi obnova još 50 kuća, a u tijeku je obnova Osnovne škole također iz sredstava EU.

„Ono što je danas istaknuto je da sva naša naselja odnosno većina naših domaćinstava ne može u potpunosti stati na noge kad je u pitanju poljoprivreda i mehanizacija, obnova stočnog fonda i opremanje farmi. Mi se nadamo da ćemo uz pomoć ovdje nazočnih veleposlanika i Europske komisije uskoro imati konkretne programe pomoći da poljoprivreda naredne godine bude vraćena u ono stanje u kakvom je bila prije poplava i da na taj način ovi ljudi imaju od čega živjeti.“ dodao je Topić.

Nakon Vidovica, predstavnici Delegacije Europske unije u BiH, veleposlanici i diplomate EU bili su nazočni na svečanosti primopredaje plastenika Srednjoj strukovnoj školi Orašju od Udruge „Demira“ koja je kroz projekt Europske unije radila na humanitarnom razminiravaju terena u Bosni i Hercegovini. Na području općine Odžak posjetili su Osnovnu školu u Prudu koja je također obnovljena u okviru EU Programa za oporavak od poplava.

Preuzeto s Hrvatskog medijskog centra: http://hms.ba{jathumbnail off}