Vidovice
Typography

ORAŠJE-Pod sloganom „Zajedno u ratu, zajedno u miru“ Udruge proistekle iz Domovinskoga rata općine Orašje prigodnim sadržajima obilježile su 23 obljetnicu 106 oraške HVO brigade. Sadržaji su bili prije svega u znaku sjećanja na poginule branitelje. Položeni su vijenci i zapaljene svijeće uz Spomen obilježja u Vidovicama i Orašju. Održana je i svečana akademija.

orasje 106 hvo

U Orašju je povodom 23 obljetnice 106 HVO brigade održana svečana akademija. Bila je to prigoda prisjetiti se na herojske dane obrane, ratnom putu 106 brigade HVO Orašje i njenoj žrtvi. Kroz 106-u legendarnu brigadu prošlo je oko 5.500 branitelja, preko je 1000 je ranjenih . O požrtvovnosti obrane potvrđuje 271 poginuli branitelj.

Prigodne riječi na akademiji u povodu obljetnice 106 brigade HVO Orašje uputili su : načelnik općine Orašje Đuro Topić, predsjednik Vlade Županije Posavske Marijan Klaić, predsjednik Skupštine Županije Posavske Joso Marković, predstavnik Udruga veterana i dragovoljaca Domovinskoga rata iz dijaspore Miroslav  Piplica , predsjednik FBiH Marinko Čavara i predsjednik UDiVDR-a Orašje Ilija Mišković.

-O ljudima koji su branili ovo područja i ova Vlada mora voditi brigu, a probleme ćemo zajedno rješavati preko Ministarstva branitelja i sukladno mogućnostima koje Vlada ima u zakonskim okvirima. Ovo je vrijeme koje nas nažalost podsjeća i na godišnjicu svibanjskih poplava koje su napravile katastrofalne štete na području Županije Posavske. Ponovo su branitelji bili u prvim redovima, ovoga puta na savskome nasipu i svim drugim kritičnim točkama. Sve snage usmjerili smo na saniranje šteta od poplava, i još uvijek smo angažirani na tom programu.

Ipak, unatoč i takvim ekstremnim situacijama, probleme braniteljske populacije nećemo zapostavljati. Vrijeme Domovinskoga rata je povijesnog karaktera koje je ispisano krvlju najhrabrijih domoljuba Posavine, nepokolebljivih branitelja u borbi da obrane svoje domove. Vlada će svojim angažmanom stvarati projekte održivog ostanka na ovome području brinući se na taj način i za one koji su branili ovo područje za vrijeme Domovinskoga rata, izjavio je uz ostalo tijekom svečane akademije predsjednik Vlade Marijan Klaić.

Preuzeto sa: Službene stranice ŽP{jathumbnail off}