Vidovice
Typography

U Županiji Posavskoj je u registru preko 2000 dragovoljnih davatelja krvi, koji su ovih dana ostali bez velikog humaniste, Mirka Tomaševića, čovjeka široke duše i jednog od rekordera u humanoj misiji darivanja krvi. Mirko je tragično stradao u krugu obiteljske kuće u Vidovicama, u noći s 5/6 kolovoza, na bizaran način, utapanjem u šahti za vodu.

Na posljednjem ispraćaju od 54-godišnjeg dobitnika ratnih i priznanja za humanitarno djelovanje, te invalida Domovinskog rata, bili su članovi obitelji, suborci i brojni prijatelji koji su na prvom mjestu istaknuli njegovo poštenje, ljudskost, humanost i pomoć usmjerenu prema osobama u potrebi.

vidovice mirko

Mirko je prvi put darivao krv 1985.godine, a na odjelu Transfuziologije ŽB Orašje, zadnji put je bio 23.svibnja ove godine i tada je po 111 put nesebično darivao najdragocjeniju tečnost. Darivao je više od 40 litara krvi i dobitnik je brojnih priznanja među kojim je i Zlatna povelja u povodu 100 darivanja krvi. U jednom od posljednjih razgovora koje smo vodili na druženju darovatelja krvi, u organizaciji Crvenog križa ŽP, govorio nam je da ljude nikada ne razdvaja po vjeri i naciji, nego mu je uvijek na pameti da njegova doza krvi može nekome spasiti život. -Za mene je sve to sitnica i na svaku akciju darivanja idem kao u crkvu na molitvu. Jednostavno, to me nekako u duši ispunjava i čini mi zadovoljstvo, kazao je Mirko.

U Centru za transfuziologiju u Županijskoj bolnici u Orašju ističu da je bio redovit sudionik u akcijama darivanja krvi i nesebično se odazivao na sve pozive. Svojim svijetlim primjerom bio je pozitivan promotor dobrovoljnog darivanja krvi, a svakim dolaskom unosio je vedrinu među djelatnike i želju da pomogne drugima. -U nevjerici nas je zatekla tužna vijest o tragičnoj smrti našeg prijatelja Mirka Tomaševića. Spasio je mnoge ljudske živote i doista nam je žao da je njegov život okončan iznenadnom i tragičnom smrću i želimo izraziti iskrenu sućut obitelji i prijateljima, kazala je dr.Milica Mott šefica odjela Transfuziologije u Županijskoj bolnici Orašje.

vidovice 900

Dražen Mikić tajnik CK općine Orašje ima samo riječi hvale za svog prijatelja i suborca iz Domovinskog rata. –Bio je omiljen u društvu, duhovit na svoj način, ali je imao iznimno težak život. Čak je bio spreman kršiti pravila u davalaštvu krvi, samo da bi sudjelovao u akcijama, naglasio je Mikić. -Iz naših redova je otišao, nama drag kolega, općinski rekorder u darivanju krvi i nositelj kartice Donorske mreže organa BiH i RH. Bio je jednostavan otvoren i spreman svakom pomoći, a za sobom je povukao veliki broj ljudi i uključio ih u darovatelje krvi, rekao je o svom kolegi, Josip Dominković darovatelj krvi iz Tolise. Mirko Tomašević je jučer sahranjen na mjesnom groblju u Vidovicama.

Preuzeto sa: Službene stranice ŽPvidovice 1024