Vrbovac
Typography

Vrbovac-Primjer Ante Brnića iz Vrbovca kojemu su tržište sa nedovoljnom zaštićenošću domaće proizvodnje i iznimno niskim cijenama stoke zaprijetili uništiti sav trud i proizvodnju.Stoga Anto potvrđuje ustrajnost u želji da umjesto odlaska u inozemstvo pronađe način za ostanak u svojem rodnom kraju i živi od vlastitog rada.

kulen 5

Anto je odlučio da sam zatvori čitav krug od uzgoja do finalnog proizvoda pa je sav uzgoj svinja usmjerio u preradu mesa i proizvodnju suhomesnatih proizvoda.

Zapostavljena domaća proizvodnja
 
Uz sve nedaće sa kojima se suočavamo kao domaći proizvođači hrane, jer država još nije prepoznala koliko smo bitni u tom lancu u kojem trgovina i preprodavači uvijek profitiraju, a mi koji proizvodimo dobivamo svake godine sve dublji minus u svojim džepovima.

Pošto je proizvodnja svinja u posljednje vrijeme sve teža, domaću je svinju sve teže prodati, naše tržište je sve zasićenije uvoznom robom, pa mi mali poljoprivredni proizvođači više na tržištu ne možemo konkurirati.

Bio sam primoran da se odlučim što dalje jer obiteljski sam čovjek, imam familiju i odgovornost za nju. Želimo živjeti na ovome području od svojeg rada, pa sam se okrenuo preradi svinja u suho meso, proizvodnji suhomesnatih proizvoda.

Potrudit ću se imati što bolji proizvod proizveden na zdrav domaći način kako su to radili naši djedovi prije 100 g., pojašnjava Anto. U tome i uspijeva jer je već osvajao nekoliko nagrada i priznanja na Kulenijadama za kvalitetu proizvoda.kulen 850 
Brendirati posavsku kulen

Kako Brnićevima nije problem proizvesti kvalitetne posavske delicije kakav su kulen, kobasice i drugi suhomesnati proizvodi, dodatno su prionuli na posao i usmjerili ga prema finalnom proizvodu ne zaustavljujući proces proizvodnje samo na uzgoju svinja.

Zato što želim da živim na ovom posavskom području gdje sam se rodio, trudim se i da opstanem sa svojom obitelji a ne da samo dignem sidro i odem. N

ije lako nigdje jer svugdje se mora raditi, samo kod nas je sve usporenije jer nisu kako treba poredani prioriteti.

Mi poljoprivrednici smo uvijek na začelju kada se treba nagrađivati ili donositi propise kojima se to omogućava, ističu Brnićevi.

Smatraju kako bi dobra i kvalitetna zadrugu pomogla da proizvod kakav je posavski kulen i slični suhomesnati proizvodi koji su specifični za Posavinu dobiju brend kojim koji bi prokrčio put prema širem tržištu.

Za Posavinu.org piše Nada Koturić{jathumbnail off}