Zoran Matkić
Typography

hdz orasje 22 godisnjicaORAŠJE, 25.rujna- Svečanom sjednicom sinoć je u Orašju obilježena 22.godišnjica osnutka HDZ-a u toj općini. Svečanosti  su nazočili  predsjednici HDZ-a Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske Dragan Čović i Tomislav Karamarko, te čelnici HDZ-a iz susjednih općina, Tuzlanske i Vukovarsko-srijemske županije.

"Moj dolazak ovdje ne znači samo protokolarno manifestiranje  nekakve podrške. On označava i početak novih odnosa između HDZ-a Republike Hrvatske i HDZ-a BiH, i uopće hrvatskih političkih snaga u BiH.“, kazao je Karamarko. Dodao je kako u HDZ-u Republike Hrvatske nisu bili zadovoljni kako su ti odnosi  izgledali u zadnjih nekoliko godina.
"Smatram i smatrao sam da Zagreb nije imao adekvatnu politiku i odgovor na neravnopravni status Hrvata u BiH. Želimo podržati naše sunarodnjake jer  smo isti narod  i Bosna i Hercegovina je naša domovino isto  kao što je i Hrvatska . Mi je volimo i naša obespravljenost u BiH mora prestati“, istaknuo je Karamarko.  

 Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović kazao je kako je obilježavanje 22.godišnjice osnutka HDZ-a Orašja ujedno i kampanja za predstojeće lokalne izbore.
"U zadnje četiri godine udvostručili smo broj naših članova. Danas nas je nešto više od 30 tisuća sa iskaznicom, a dominantno su to mladi ljudi i zbog toga sam ponosan. U protekle 22 godine kao stranka pokazali smo kako razmišljamo o Orašju, Domaljevcu, Odžaku i svim područjima Posavine“ kazao je Čović

Istaknuo je da  Lokalni izbori nisu samo mjera tko će biti načelnik i koja će biti većina u općinskom vijeću već će oni biti poruka kako će se napraviti vijeće ministara, nova entitetska vlada u Sarajevu i kako će se napraviti mnoge druge institucije BiH. "Zbog toga je  značajno masovno izaći na izbore, jer ovo je prebrojavanje prije popisa stanovništva. Treba vrlo jasno poručiti koliko nas ima i da je stožerna stranka spremna i dalje u ime hrvatskog naroda zagovarati pravedniji status Hrvata u BiH, naglasio je Čović.

 
 "Sve ono što smo strategijom HDZ-a postavili kao jedan projekt ispred sebe, vjerujem da se danas i ostvaruje. Vjerujem da će HDZ BiH dobiti bar 10-15 posto više i vijećničkih mjesta i načelničkih pozicija u odnosu na protekle izbore“, kazao je Čović.

Za Posavinu.org piše Zoran Matkić