Mišo Relota
Typography

Mišo RelotaPosljednji XI. Sabor HDZ BiH koji je održan u Mostaru je u središnjoj Bosni praćen s velikim zanimanjem. Razloga za tako veliko zanimanje Hrvata i nije potrebno nabrajati jer su i široj javnosti u potpunosti poznati, a kod Hrvata središnje Bosne su izazvali veliko razočaranje i zabrinutost.

Hrvate u središnjoj Bosni posebno je iznenadila i obradovala vijest da je za zamjenika predsjednika HDZ BiH izabran Nikola Lovrinović, aktualni predsjednik srednjobosanskog Županijskog odbora HDZ-a BiH. Ovaj izbor je dobra poruka Hrvatima središnje Bosne, i ne samo članovima i simpatizerima HDZ-a, nego i svim drugim žiteljima s ovog područja bez obzira na stranačku, vjersku ili nacionalnu pripadnost. A poruka bi se mogla sažeti i glasiti: I ovim izborom predstavnika iz središnje Bosne na ovu važnu i visoku stranačku dužnost potvrđujemo opredjeljenje za suživot, za demokratske uzuse, za potpunu ravnopravnost sva tri naroda koja žive u središnjoj Bosni, ali i u Federaciji i u državi BiH.

Legitimni hrvatski predstavnici središnje Bosne su od strane svih bošnjačkih zastupnika brutalno preglasani, snagom broja ruku grubo je poništena volja hrvatskog biračkog tijela te su tako dovedeni u vrlo neugodnu političku, i ne samo političku poziciju. Ovo što se sada događa, svi ovi „izabrani i odabrani", za Hrvate središnje Bosne nisu vlast i oni tu tzv. vladu ne priznaju i ne prihvaćaju. I na koncu, ipak će se morati očitovati Ustavni sud i visoki predstavnik te ispraviti ovo nelegalno, neustavno i neodrživo stanje.

Zanimljivo je, indikativno i zabrinjavajuće da se tako formirao neprirodni stranački, ali bošnjački blok s ciljem poništenja legitimne volje hrvatskog biračkog tijela. Također je zanimljivo, ali i mnogo toga govori, da SBB ima 4 zastupnika u Skupštini (SBiH 2, nap.a.), a prihvatili su da nemaju nijednog ministra, a ima ga Jurišićev HSP iako nije ni parlamentarna stranka. Zar sve to ne govori što je bio cilj u ovoj županiji? Tu sjednicu županijske Skupštine jednostavno je trebalo doživjeti jer samo oni koji su joj nazočili znaju što se sve tu događalo i činilo.

Vidjelo se na sceni političko nasilje, politički terorizam. I u tom nasilju, u tom političkom terorizmu, bošnjački zastupnici su bili jedinstveni. A čestitka predsjednika Kluba Hrvata Josipa Kvasine i poruku - pametnim nije bilo teško protumačiti. Čestitka je bila i jasna pouka zastupnicima hrvatske nacionalnosti Karolini Pavlović, Blaženki Lukić (NSRzB) i Alanu Škari (SDP).

Bošnjački zastupnici, bez obzira na stranačku pripadnost, nisu ni pomislili biti na strani hrvatskog bloka, pa i unatoč činjenici da se prema tom bloku, prema volji hrvatskog biračkog tijela, vrši neviđena nepravda. Nažalost, na to nisu mislili troje spomenuti zastupnika Hrvata, a još je žalosnije da je tako bilo i na federalnoj razini.

Prošlo je desetak dana je  od izbora Vlade županije Središnja Bosna, a reakcije, osobito one koje dolaze s hrvatske strane, ne prestaju. Izbor županijske Vlade ocijenjen je kao velikobošnjački projekt majorizacije Hrvata u županiji Središnja Bosna, koje su, potpuno je razvidno, samo dio šireg projekta dekonstituiranja hrvatskog naroda u BiH, to jest, nastavka rata drugim sredstvima.

Izbor ministra Vlade iz redova HSP BiH, inače koalicijskog partnera bošnjačkih stranaka, iako ta stranka nije osvojila niti jedan mandat u županijskoj skupštini je vjerodostojan dokaz postojanja političke trgovine i kupovini glasova birača i zastupnika novcima zarađenim utajom carinskih i poreznih davanja državi.

"Ne gazite prava Hrvata Središnje Bosne" naziv je skupa upozorenja koji će biti održan u utorak, 24. svibnja , u Travniku, neposredno uz zgradu Vlade Srednjobosanske županije. Organizatori skupa su legitimni politički predstavnici Hrvata središnje Bosne koji očekuju potporu u borbi legitimnih predstavnika hrvatskog naroda protiv razvlašćivanja Hrvata Središnje Bosne".

U međuvremenu je v.d. predsjednik HSS-NHI Ante Čolak zajedno sa svojim predsjednikom Glavnog odbora Krešimirom Zubakom postigao izvansudsku nagodbu s predsjednikom HSP-a Zvonkom Jurišićem kojom odustaju od potraživanja 95.000 maraka od HSP. Sastavni dio dogovora je da HSS-NHI odustane od savezništva s HDZ BiH i HDZ 1990 u Središnjoj Bosni koji su izbačeni iz vlasti te da se prikloni Platformašima koji su uspostavili pučističku vlast protiv interesa najmanjeg naroda.

Hrvati u BiH svjesni su podmetanja kojima se posljednjih godine dijele Hrvati iz Bosne i Hrvati iz Hercegovine. Takve podjele pogoduju samo onima koji žele poraziti Hrvate kao narod u BiH. Ta podmetanja o podjeli, lopovima, malim i velikim Hrvatima traju i danas. I danas se pokušava sukobiti Hrvate. Podijeliti ih. Pa tako svaki put kada se spomene hrvatska federalna jedinica u BiH, oglase se i iz tih kuhinja i kažu kako ta jedinica treba uključivati i Hrvate srednje Bosne i Posavine. Iako nitko nikada nije rekao da bi federalna jedinica, s diskontinuitetom teritorija, bila bez Posavine i središnje Bosne.

Veliko istraživanje koje je provedeno ovih dana među Hrvatima vrlo jasno i nedvosmisleno kaže kako hercegovački Hrvati ne žele hrvatsku federalnu jedinicu koja bi uključila samo Hercegovinu. Gotovo plebiscitarno, ispitanici - Hercegovci (njih čak 84,5 posto), odbija federalnu jedinicu u kojoj ne bi bili i Hrvati iz Bosne. I sva podmetanja tu su, naravno, pala u vodu.

Teško je nešto podmetnuti cijelom jednom narodu, iako se to konstantno radi već dva desetljeća. ”Mi smo jedan narod”, reklo je 91,3 ispitanika. Velika većina Hercegovaca osjeća veliku povezanost s Hrvatima središnje Bosne. Hercegovci su, valjda, tako cijelo ovo vrijeme i mislili, ali ih nitko nikada ništa nije pitao, a ‘’mišljenje Hercegovaca’’ stvaralo se negdje drugdje i interpretirano je drukčije, kako bi se stvorile i podjele.

Ono što je zajedničko i Hrvatima Hercegovine i Hrvatima Bosne jest uspjeh. I taj gospodarski, kulturni, sportski... uspjeh svi primjećuju. Ističu ga... Hvale ga... Kao uspjeh sposobnih i pametnih ljudi. Neki će reći i ‘’snalažljivih’’, ali će uz taj epitet prišiti i razne druge konotacije. Rijetki će pak priznati da je to uspjeh bez pomoći države.

Dok je država ulagala u druge sredine, ovi ljudi uglavnom su radili sami. Krenuli u velike gospodarske investicije, a od poreza koji su plaćali, država je ulagala u druge, sebi ‘draže’ krajeve BiH.

Nemoguće je podmetnuti cijelom jednom narodu. Nemoguće je podijeliti cijeli jedan narod koji osjeća toliku povezanost i koji će biti u jednoj federalnoj jedinici. Ili hrvatske federalne jedinice neće ni biti.

Autor: Mišo Relota