Izgradnja Hrvatskog kulturnog centra „Sveti Franjo“ Tuzla

Izgradnja Hrvatskog kulturnog centra „Sveti Franjo“ Tuzla – kulturna poveznica BiH i Hrvatske

U Zagrebu će 15. Lipnja 2017. godine biti upriličena donatorska večer za završetak izgradnje Hrvatskog kulturnog centra „Sveti Franjo“ u Tuzli kojeg grade franjevci Bosne Srebrene.

Koliko Hrvata u istinu živi na području današnje RS-a

Kako se u javnosti koriste različiti i često proizvoljni podatci Hrvatski Medijski Servis istražio je koliko je Hrvata prije rata živjeli na području današnje Republike Srpske, a koliko ih živi danas u tom bh entitetu, koristeći se podatcima Agencije za statitsiku RS o rezultatima popisa stanovništva iz 2013.. HMS je, također, analizirao i teritorijalnu disperziranost Hrvata u RS, koja pokazuje da , iako su malobrojni, ima ih u skoro svim općinama u RS, osim u Kupresu i Petrovcu.

U utorak 11. travnja 2017. godine u posjetu Tuzli boravit će član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, predsjednik HDZ BiH i predsjednik HNS prof. dr. Dragan Čović. Svakako će biti govra i o problemima s kojim se suočavaju Hrvati na prostoru Tuzle i kako im se može pomoći, da im se olakša život u tuzlanskom kraju.

Dragi prijatelji, dragi sugrađani, svi smo s velikom tugom i nevjericom dočekali vijest da je jučer u 55. godini života preminuo naš prijatelj, poznanik, susjed i sugrađanin Zvonimir Banović.Zvonimir Banović je rođen 13. siječnja 1963. godine u Tuzli. Pamtit ćemo ga kao dugogodišnjeg novinara sa Radio postaje Soli i Hrvatskog radija Herceg Bosne, kao dopisnika Hrvatskog radija (RH) i „Slobodne Dalmacije“ (RH) za sjeveroistočnu Bosnu i Hercegovinu te kao glavnog i odgovornog urednika dnevne novine „Tuzlanski list“.

Oštre riječi predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku uputio je Banjolučki biskup Franjo Komarica "Rušili ste crkve, ubijali svećenike i protjerali desetke tisuća katolika, a već pet godina izbjegavate sastanak". Banjolučki biskup Franjo Komarica u petak je uputio otvoreno pismo predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku u kojemu je odlučno odbacio njegove optužbe da iznosi neistine o stanju u tom entitetu vezano uz progone i težak položaj malobrojnih Hrvata koji tamo još žive, podsjetivši istodobno na stotine ubijenih i na tisuće prognanih nesrba, kao i na to da Dodik godinama izbjegava svaki susret na kojemu bi se o tome otvoreno razgovaralo.

Povodom najavljene implementacije izbornih rezultata na razini mjesnih zajednica u Gradu Tuzli Koordinacija hrvatskih i katoličkih udruga i institucija Tuzlanskog kantona/županije poziva tuzlansku gradsku upravu i gradsko vijeće na poštivanje demokratskih načela i standarda koji vrijede širom Europe, a koji su prepoznati i u bosanskohercegovačkome zakonodavstvu.

Cazin, 31.03.2017. – Bubnjevi i kolona tisuću učenika OŠ ”Cazin 1” od škole ka Gradskoj sportskoj dvorani, ka šestom ovogodišnjem Lino višebojcu u Bosni i Hercegovini najavili su početak spektakla. Cazinom je odjekivala radost. Višebojac je otvorio savjetnik načelnika općine Cazin, Jusuf Bajramović pozdravljajući djecu i roditelje, izrazio ponos zbaog način na koji su se spremili za prvi cazinski višebojac, pozivajući djecu da slušaju roditelje i nastavnike, da uče i da se bave sportom te naglasnio da su danas pobijedili svi u Cazinu.

More Articles ...

Subcategories