B i H
Typography

novi predsjednik fbihSredišnje izborno povjerenstvo BiH danas je donijelo odluku o utvrđivanju rezultata posrednih izbora za predsjednika i potpredsjednike Federacije BiH. Prema utvrđenim rezultatima za predsjednika Federacije BiH izabran je Marinko Čavara, a za potpredsjednike Melika Mahmutbegović i Milan Dunović.

Odluka jeu 19.00 sati objavljena na web SIP BiH, www.izbori.ba , i smatrat će se da je na taj način dostavljena svim sudionicima u izbornom procesu, priopćio je Ured za informiranje Središnjeg izbornog povjersnstva BiH.

Zastupnički dom Parlamenta FBiH je s 57 glasova za, jednim protiv i 26 suzdržanih izabrao Marinka Čavaru za predsjednika FBiH, Maliku Mahmutbegović i Milana Dunovića za potpredsjednike FBiH u ponovljenom postupku izbora.

U prvom krugu izbora kandidate za predsjednika i potpredsjednike nije podržao klub srpskog naroda Doma naroda Parlamenta F BiH, te je stoga prema Ustavu FBiH ponovljen postupak.

Čavara je u obraćanju zastupnicima kazao da je leđa novih predsjednika i potpredsjednika FBiH stavljen veliki teret, ali da vjeruje kako će ga nostiti dostojansteno i da će se baviti budućnošću.

Izboru čelnika Federacije prethodila je dosta žučna rasprava u Domu naroda Parlamenta F BiH u vezi s kandidaturom Milana Dunovića (DF) za potpredsjednika FBiH.

Dunović nelegitiman

Srpski delegat Slaviša Mihajlović (SNSD) žestoko je kritizirao SDP i DF koji zajedno sa SDA, kako je rekao, predstavljaju političku elitu iz Sarajeva koja odlučuje i o sudbini Srba.

– Današnja sjednica predstavlja parodiju Doma naroda. SDP je na sva zvona objavio kako ide u opoziciju. Nakon toga ta ista svita pokreće incijativu za čelnike FBiH pod izlikom da neće blokirati vlast. Na ovaj način je SDPpokazao da stoji na fonu svoje političke direktive. Za SNSD je ovo nedopustivo. Ovo se hrvatskom narodu događalo prije četiri godine. Optužili ste Željka Komšića da ruši instituciju hrvatskog anroda. Danas se događa srpskom narodu. Danas smo obesmislili insituciju Doma naroda – rekao je Mihajlović

On se, kako javlja Avaz, obratio kandidatu DF-a riječima “gospodine Dunoviću zar zaista smatrate da ćete biti legitiman predstavnik srpskog naroda ako nećete dobiti podršku iz reda Kluba Srba”.

– Ulazimo u jednu neizvjesnot koja sigurno neće biti dobra za srpski narod. Ovo je sramota! – kazao je Mihajlović.

Njegov stranački kolega iz Kluba Drago Puzigaća je išao korak dalje kazavši da se današnjim činom narušava konstituvnost naroda.

– Dunović nema politički legitimitet. Hoće li se zbog političkih funckija ono što je prije četiri godine Komšić radio Hrvatima, sada raditi Srbima. Ako je to tako onda uopće nije potreban Dom naroda – rekao je Puzigaća.

Srpski delegat iz SDP-a Slaviša Šućur rekao je “mi jesmo kazali da idemo u opoziciju ne znajući tada kakav će biti sastav Kluba Srba”. Poručio je da je SDP dao potpise za Dunovića isključivo kako ne bi blokirao procese.

Lista se vraća u Zastupnički dom

Nakon što lista kandidata za čelnike F BiH nije dobila većinu u srpskom klubu, sukladno  članku 2. Ustava F BiH o listi se ponovo izjasnio, u drugom krugu glasovanja, Zastupnički dom i podržao je s 57 glasova za, te je tako Čavara, izabran za predsjednika, a Mahmutbegović i Dunović za dopredsjednike F BiH ,javlja Hrvatski Medijski Servis.

U prvom krugu  sa 60 glasova za, 28 suzdržanih i ni jednim glasom protiv, Zastupnički dom Parlamenta FBiH glasao je za izbor Čavare, Mahumtbegović i Dunovića.

Suzdržani su bili zastupnici SBB-a, SDP-a HDZ 1990 i Naše stranke.

Preuzeto s Hrvatskog medijskog centra: http://hms.ba