Garevac
Typography

patron014

GAREVAC – Danas 9. lipnja 2014. Godine župa  Marije Majke Crkve u Garevcu proslavila je svoj patron, koji se slavi na drugi dan Duhova ili Duhovni ponedjeljak. Misno slavlje koje je bilo u 11,00 sati predvodio je fra Velimir Bavrka župnik iz Gornje Dubice uz koncelebraciju domaćeg župnika vlč. Filipa Brajinović i još 15 svećenika Doborskog dekanata kao i vlč. Ante Burić svećenika u mirovini.

Na početku euharistijskog slavlja sve vjernike kao nazočne svećenike je gostoljubljivo pozdravio domaći župnik vlč. Filip Brajinović i čestitao svojim župljanima patron župe.

Po veoma lijepom i toplom vremenu proslavi patrona župe Marije Majke Crkve u Garevcu nazočilo je oko 120 vjernika, a sudjelovali su i član Predsjedništva HDZ BiH Davor Čordaš i predsjednici općinskih odbora Ivo Kamenjašević i Petar Gagulić. Dalo se zapaziti i nekoliko osoba obučenih u staru ali nika zastarjelu Narodnu nošnju našega kraja koja uvijek ponovo zrači sklad profinjenosti i ljepote.

Pod misom je pjevao župni zbor a na koncu mise župnik se zahvalio svima nazočnima, a posebno braći svećenicima koje je s uzvanicima pozvao na druženje oko stola za blagovanje.

Blagdana Duhova je rođendan crkve i on je preobrazio onu malu skupinu Kristovih sljedbenika, apostola. «Odmah uz rođendan Crkve slavimo Mariju Majku Crkve, koja je bila srce i duša prve Crkve. I župa Garevac sada je mala zajednica, ali s pouzdanjem u silu Duha Svetoga i Nebesku Majku ne treba se bojati budućnosti
Župa Garevac utemeljena je 1820. godine. Prečasni Mijo Thon, graditelj garevačke crkve i osnivač garevačke župe, davno je sa svojim vjernicima, našim djedovima i roditeljima izabrao ovaj blagdan jer bio vrlo odan nebeskoj Majci i cijeli je svoj svećenički život stavio pod njezinu zaštitu. Čvrsto je vjerovao da je najsigurniji put do Isusu ako nas  za ruku uzme njegova Majka i povede sa sobom.

Stoga slijedimo njen put jer jedino Nebeska Majka Marija može današnjem čovjeku darovati neophodnu nadu u pobjedu dobra nad zlim. Župa Garevac danas je mala zajednica, ali s pouzdanjem u silu Duha Svetoga i Nebesku Majku ne treba se bojati budućnosti stoga se vratite u svoje kuće i nastavite živjeti tamo gdje ste bili prije ratnih stradanja.

Župna crkva u nedavnom ratu potpuno je razorena, a 2005. godine je potpuno obnovljena i posvećena, a također je obnovljena i župna kuća kao i porušeni zvonik. Sada ta jedinstvena crkva u Bosni i Hercegovini sjaji u svom prvotnom sjaju.

Za GIP piše Mišo Perak

 {jathumbnail off}