Garevac
Typography

Marija Bistrica - U subotu 11.10. 2014.g. vjernici Vrhbosanske i Banjolučke biskupije kao našeg Doborskog dekanata, a među njima i 28 Garevljana hodočastili su po deveti put u nacionalno marijansko  u Mariju Bistricu kao sinovi i kćeri  svoga naroda.

marija bistrica 2014

Svečano euharistijsko slavlje u crkvi na otvorenom predvodio je nadbiskup Vrhbosanske nadbiskupije kardinal Vinko Puljić u zajedništvu s pomoćnim banjolučkim biskupom mons. dr. Markom Semrenom i apostolskim nuncijem u RH nadbiskupom Alessandrom D'Erricom te u koncelebraciji stotinjak svećenika. Nazočni su bili i brojni bogoslovi i redovnice. Na misnom slavlju je pjevao župni zbor župe Sv. Ante Padovanskoga iz  Bugojna.

Misao vodilja ovogodišnjeg hodočašća bila je: "Kraljice Mira isprosi nam mir u duši, u obitelji u našoj zemlji kao i u cijelom svijetu“.

„Iako su ove godine skromne mogućnosti, posebno nakon ovogodišnjih poplava ipak je iz svake naše župe bilo onih koji su hodočastiti u svetište u pratnji svojih svećenika  koji su to mogli prihvatiti.
Ovakav blagoslovljen i drag susret  s našom Nebeskom Majkom u molitvi i pokori stvori među nama uvijek divan prizor pouzdanja.

Brojni naši vjernici koji žive u R. Hrvatskoj, gdje su našli svoj novi dom, a korijenom su iz naših župa rado dođu kako bi kod Gospe susreli svoje rođake, nekadašnje susjede i drage im prijatelje. A ovakvi susreti su uvijek blagoslovljeni u radosti jer nas Majka Marija okuplja oko Božjeg stola.
Ovom prigodom u Mariji Bistrici okupilo se oko 10 000  vjernika iz BiH, Hrvatske i ostalih dijelova svijeta gdje žive bosanski Hrvati a među njima i naši mještani.

Iz župe Garevac bilo je 28 hodočasnika i ako ih se prijavilo čak 35, međutim neki su otkazali svoj odlazak radi iznenadne smrti Ruže Stanušić „Jerkovce“, a tamo im se pridružio veliki broj garevljana koji živi i radi na području RH.

Ovdje donosimo imena ovogodišnjih hodočasnika:

Ana Cvitkušić "Franjina",
Marica i Mato Cvitkušić "Ćevo"
Ivka i Pavo „Arap“ Jagustin
Antonijo, Dijana, Lucijano i Natalija Kovač,
Marko Marković „Fakin“
Antonija i Benjo Pavić
Mara Perić „Rokina“
Marko i Slavica Perić „Krkalin“
Marija, Jelena i Marko Perić „Sarvanov“
Marijan Perić „Baro“
Manda i Perija Perić
Kaja Perković „Pirgoševca“,
Marica Stanušić,
Kaja Stanušić „Ćuletovca“
Ružica Stanušić „Kulenova“
Niko Tokić „Brkica“
Anka i Ilija Zelić

Garevljani su tu kao i svi Hrvati kroz povijest od Marije tražili utjehu i snagu za opstanak“, jer  su utjeha i snaga danas potrebni cijeloj Crkvi koja u ovome vremenu proživljava teško iskušenje.

Poznato je da danas Crkva ne smije naučavati ono što je Isus ostavio, nego se od nje traži da se prilagodi modernom društvu. Međutim na zahvalu dragom Bogu, ovaj Papa jasno ukazuje da Crkva mora biti Crkva i ne smije se prilagođavati svjetovnom duhu. Mora biti prepoznatljiva da je Kristova kao i svi mi.

„Došli smo Mariji da prepoznamo sebe, svoje dostojanstvo djeteta Božjega,kazao je Kardinal Puljić. Naglasio je: "Kraljice Mira isprosi nam mir u duši, u obitelji, u našoj zemlji kao i u cijelom svijetu“!

U svojoj propovjedi Kardinal Puljić je kazao „kako je teško u ljudskom životu kad čovjeku padne mrak na oči kad u svom srcu i duši ne vidi cilja, ne vidi korak dalje. Tada je sposoban činiti veliko zlo, jer nema nutarnji mir“. Pojasnio je da se nutarnji mir postiže tek kada čovjek otkrije smisao svog života čemu je preduvjet ispovijed. Ukazao je na opasnosti koje ugrožavaju obitelj - osnovno gnijezdo čovječanstva- gnijezdo ljubavi, te gromoglasno upozorio da nam sredstva ne smiju postati gospodari: „Telefon, mobitel, internet, televizija... su dobre sluge, ali zli gospodari. Oni ne smije zagospodariti našim međuljudskim odnosima. Moramo sačuvati srce za čovjeka, srce koje voli, koje prihvaća, razumije. To nam danas treba. Gospe, daj nam to toplo, ljudsko, plemenito srce, koje će unijeti u obitelji razumijevanje, slogu, mir.“

Prisjetivši se strahota nedavnoga rata zbog kojega još i danas mnogi ne mogu na svoja ognjišta, a i sadašnjih ratova u svijetu, kardinal Puljić više je puta djetinjim pouzdanjem zavapio: „Gospe, tvoja smo djeca. Molimo te za mir, za mir prvo u našoj domovini, da što manje bude prepucavanja, svađa, nadmudrivanja, ucjenjivanja, nego da bude interes zauzetosti za narod. Zato ovdje smijemo kao djeca bol svoju iznijeti. Gospe, boli nas što čovječanstvo umire od ljudske zloće, što se više ulaže u naoružanje nego u razvoj i uništavanje siromaštva.“

Posvjestivši da je prvo što je Isus nakon uskrsnuća donio bio mir, svoju je propovijed završio molitvom: „I nas Kriste uplašene pred životom, pred budućnošću, pred svim zbivanjima utješi svojim pozdravom Mir Vama. Neka Tvoj uskrsli mir siđe u naša srca da kad se vratimo kući ne bojim ni žrtve ni neizvjesnosti, nego da živimo iz pouzdanja u tebe, da s tobom računamo, jer i Ti s nama računaš.“

Na ovom slavlju, koje je pjesmom uveličao zbor župe sv. Antuna Padovanskog iz Bugojna predvođen s. Mirom Bliznac, nazočan je bio i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji iz godine u godinu dolazi na ovo hodočašće. Mladi iz njegove rodne župe u Raskrižju kod Gruda na dar su otpjevali i jednu pjesmu.

Radost susreta s pukom iz BiH iskazao je na kraju Mise u svom pozdravu nuncij D'Errico, potaknuvši ih da ostanu snažni i jedinstveni i na društvenoj i na crkvenoj razini.

Upravitelj bistričkog svetišta mons. Zlatko Koren iskazao je svoju radost na to sada već tradicionalno hodočašće Vrhbosanske nadbiskupije i banjolučke biskupije nazvavši ga „s pravom čarobno međunarodno hodočašće“, jer „rasuti po cijelom svijetu Hrvati katolici iz BiH toga su dana u Mariju Bistricu došli sa svojim narodom moliti Gospu za mir“.

Nakon Misnoga slavlja hodočasnici su sudjelovali u zajedničkom križnom putu koji je završio u crkvi pozdravom čudotvornom Gospinu liku.

Već je ustaljena praksa je da Garevljani koji žive u blizini Marije Bisrtice dolaze na ovo hodočašće i donose hranu i piće te se organizira "garevačka sinija " na Mariji Bistrici. Jedino je ove godine radi školskih obveza izostala mlada Garevljanka Fanika Marić "Nikina" koja ih je vrlo rado znala iznenaditi i razveseliti pa odsvirati kolo na šargiji. Dakle nije da nas nema, ima nas i to svuda  pa tako i u našem Garevcu.

Ovaj put je bio ugodan, ne previše naporan i sigurno Bogu mio kažu naši hodočasnici te se nadaju da će iduće godine deseti po redu odaziv na hodočašće biti još veći, bogatiji i plodonosniji.

MARIJA BISTRICA, SVETIŠTE JEDINSTVA VJERE I NARODA

Hrvatsko nacionalno svetište Majke Božje Bistričke
Najpoznatije hrvatsko Marjansko svetište Marija Bistrica, smješteno je 40 km sjeveroistočno  od glavnog hrvatskog grada Zagreba, na sjevernom gorskom krilu Medvednica, vjekovima je središnje mjesto u vjerničkom životu hrvatskoga naroda. Ono što je Francuzima Lourdes, Portugalcima Fatima, Talijanima Loreto, Poljacima Čenstohova, Austrijancima Mariazell, Hrvatima je živopisna Marija Bistrica.

U Mariju Bistricu hodočasti se već 320 godina. Svake godine okupi se do 500.000 vjernika na pedesetak stalnih hodočašća koja traju od Bijele nedjelje početkom travnja do Zahvalnice krajem listopada.
Podsjetimo se da su hrvatski  biskupi su 1971. godine  proglasili  svetište Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici  NACIONALNIM PROŠTENIŠTEM ČITAVOG HRVATSKOG NARODA. Zbog toga, lijepo bi bilo kada bi svaki Hrvat-katolik  iz svih krajeva svijeta gdje su ih različiti  životni putovi odveli, bar jednom u životu hodočastio u to drago Marijansko svetište.

Za Posavinu.org piše Mišo Perak{jathumbnail off}