Garevac
Typography

GAREVAC-U vremenu grubog materijalizma postalo je manje važno i odavno smo prestali misliti što jedemo, vlastita prehrana i naše zdravlje stavili smo na dno ljestvice prioriteta a eko proizvodnja i bioraznolikost uzgojnih vrsta manje značajna tema.

garevac

Ne čudi stoga što je UN proglasio 2014. godinom obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Upravo takav dvogodišnji projekt bilježimo u povratničkom Garevcu kroz završni Sajam ekološki uzgojenih poljoprivrednih kultura “Zelena oaza Garevac 2014“ na imanju Napretkove zaklade Otvorena kuća.

Sajam je službeno otvorio ministar u RS Davor Čordaš. Projekt je organiziran kroz prekograničnu suradnju Green Oasis-Zelena oaza koji su zajednički provodili HKD Napredak i Napretkova zaklada Otvorena kuća s partnerom iz Hrvatske Srednja škola Matija Antun Reljković iz Slavonskog Broda a financiran sredstvima iz IPA II programa Europske unije.

garevac2

Projekt vrijedan 553.000 eura

Podizanje malih i srednjih obiteljskih gospodarstava sa naglaskom na eko proizvodnji bio je cilj projekta koji se završava u prosincu. –Napravili smo analizu tla kako bi znali za kakve je sadnice pogodna njihova zemlja, zatim smo podijelili strojeve za kulture koje njima trebaju, za voćare, ratare i pčelare a u sklopu projekta je i ovaj sajam. Projekt je počeo koncem 2012 g. i pri kraju je a financijski je težak oko 535.000 eura, pojasnio je Josip Vukojević, projekt administrator sa hrvatske strane.  Kroz projekt je prošlo sa strane RH 35 polaznika, nositelja poljoprivredna gospodarstva a sa bh strane oko 110 polaznika. Mnogi od njih pokrenut će svoje obiteljsko gospodarstvo.

garevac1

Otvorena kuća obrazovni i kulturni centar

Na svečanosti otvorenja Sajma Zelena oaza u Garevcu prigodnim se riječima čestitanja uspješnosti projekta obratio predsjednik HKD Napredak prof. dr. Franjo Topić.

–Nemamo iluzije da je ovo mega projekt već je simboličkog značaja jer pokazuje da se ovdje može živjeti od svojeg rada jedni sa drugima. Pokazujemo također da iza Napretka ne stoje riječi već djela jer HKD Napredak je napravio 8.140 manifestacije što pokazuje da jedna NVO može puno napraviti, kazao je dr. Topić.

Alfa i omega cijelog projekta Slavica Mijić Lukač zahvalila se gostima među kojima je bio Josip Jerković, zastupnik u Vijeću naroda RS , Petar Gagulić, predsjednik Skupštine općine Modrića, Rudolf Vujević, zamjenik župana zagrebačke županije te brojni izlagači, poljoprivrednici i oni koji će to biti, učenici Srednjih poljoprivrednih škola iz Gradačca, Modriče , Sapne i Slavonskoga Broda.

- Veliki je značaj profesora Poljoprivrednog fakulteta iz Osijeka, sa Agronomskog fakulteta iz Zagreba, raznih Instituta, stručnjaka iz Austrije te poljoprivrednih proizvođača sa dugogodišnjom praksom.

Ovaj obrazovni projekt imao je u temeljima edukaciju ali pokušao je spojiti teoriju i praksu, knjige i životna iskustva, znanost i menadžersku kulturu, zanatske i poljoprivredne vještine, naglasila je Lukačeva.

Prof. Mirjana Martić u ime projektnog partnera Srednje škole iz Slavonskoga Broda predočila je važnost sudjelovanja u EU fondovima.- Naša škola je bila nekada jako mala sa 70-tak učenika a danas je oko 900 učenika, poljoprivredne, veterinarske i kemijske struke. Odradili od 2003. g. niz projekata i ukupno do sada je kroz razne EU fondove „povukli“ oko pet milijuna eura i našu školu pretvorili u suvremenu centar, naglasila je prof. Martić.

Ovdje se može dobro živjeti od svojeg rada

Zamjenik župana zagrebačke županije Rudolf Vujević spreman je na suradnju i pomoć ovakvim i sličnim projektima a ministar za izbjeglice i raseljena lica RS  Davor Čordaš otvorio je na kraju Sajam i zahvalio svima koji su došli izložiti svoje proizvode.garevac3

-Radost je biti ovdje jer pokazuje da na ovom prostoru mogu ljudi uspjeti na način na koji smo pomalo zaboravili, a to je svojim radom. Nema više priče o društvenim tvrtkama već i sami moramo stvarati svoja gospodarstva i od njih živjeti. Mora se prepoznati značaj ovakvih projekata jer osim gradnje kuće važna je održivost povratka a jedna od tih faza je pomaganje ovakvih projekata. Imamo zdravu zemlju vodu, zrak, ima dosta prijatelja koji će pomoći ovakve projekte. Javnosti treba poručiti da se ovdje može dobro živjeti od zemlje i svojeg rada a onaj tko ima ovakve projekte ima načina da uspije, kazao je uz otvorenje ministar Čordaš.

Eko proizvodnja
Održiva poljoprivreda zasnivat će se, na razvoju ekološke poljoprivrede i na to se naslanja ruralni turizam. Štandovi Sajma Zelena oaza u Garevcu pokazali su da se poljoprivrednici mogu time ozbiljno baviti i od toga živjeti.

-Kupujmo lokalno, razmišljajmo gdje kupujemo hranu, kako je proizvodimo i kako ostavljamo zemlju koju smo naslijedili od očeva i djedova, kakvu je ostavljamo našoj djeci i unucima jer najvrjednije što im možemo ostaviti je čista zemlja na kojoj i od koje mogu živjeti, poručili su svi sudionici organiziranog Sajma eko proizvoda u Garevcu.

Za GIP piše Nada Koturić{jathumbnail off}