Odžak
Typography

Pero Radic posavina-orgKolač je mali ili bolje rečeno ne postoji…
Sirotinja se samo svađa…

Teme su o kojima ovih dana intenzivno razmišljam. Vjerojatno su nadolazeći izbori i pojavljivanje raznih kandidata na listama povod da se progovori o problemima od kojih mnogi bježe ili se pak ne usude iznijeti svoje mišljenje.

Život žitelja naše Općine jednostavno više ne može podnijeti trenutno stanje. Ne može podnijeti Županiju koja više od 70% svoga godišnjega proračuna troši na području samo jedne općine. Znamo da je općina Orašje sjedište Županije Posavske, ali nije i ne može biti njezin vlasnik ili ekskluzivni predstavnik. To se mora jasno i glasno reći. Odžaku su u tom smislu prijeko potrebne promjene. Ne treba biti protiv nečijeg napretka, ali u svemu tome općina Odžak mora zauzeti mjesto koje joj pripada.

Činjenica je da su pojedini političari godinama uživali blagodati županijske vlasti, da su sebi rezervirali pravo da uzastopno u više mandata predstavljaju interese naše Općine, a pritom su pristajali na podanički odnos i položaj kada su u pitanju interesi općine Odžak i njenih žitelja.  Čini mi se da je vrijeme pokazalo kako su političke elite, koje su nas dugo predstavljale u sjedištu moći - Orašju, mičući svaku zdravu konkurenciju koja se javljala kroz profiliranje novih mladih političara, izbacile i same sebe iz političke utakmice.

Situacija nije ništa bolja ni na lokalnoj razini gdje se aktualni Načelnik trsi iz petnih žila izbiti nam svaki zalogaj iz usta. Našim se ljudima više nema što uzeti. Općina je opustošena, a sad je Načelnik taj koji želi dijeliti milostinju samo iz svoje ruke.  On je odlučan u svojoj namjeri da kronično iznemogloj eliti produži politički život barem još koji dan, te da se dodvori centrima moći na način da nas sve obmani i za svoje nesnalaženje u ulozi načelnika okrivi Općinsko vijeće. Kao da vijećnici ne znaju tko je stvorio pustinju od općine Odžak.

U tko zna već koliko godina zajedničke županijske vlasti HDZ BiH i SDA nemamo nijedan ozbiljniji  pokazatelj društvenog i gospodarskog oporavka općine Odžak od kriminalne devastacije koja traje cijelo poslijeratno vrijeme. Rejting Općine prema svim pokazateljima na samom je dnu. Protukriznog programa Odžak nema ni za čišćenje od korova, a kamoli za izlazak iz teške krize u koju smo zapali.

Predsjednik Vlade dopušta ili čak forsira da Načelnik općine sam i mimo Općinskog vijeća utvrdi kriterije za utvrđivanje štete od poplava i raspodjelu pomoći pogođenom pučanstvu.  Pitamo se što za to vrijeme rade naši vječiti zaštitnici odžačkih interesa!? Možda se bore za gospodarstvo kojeg u općini Odžak nema. Kako stvari stoje nisu se izborili ni za poljoprivredno-prehrambenu proizvodnju.

Na našoj zemlji više ne radi naš poljoprivredni proizvođač. Tom  zemljom gospodare drugi i za to gospodarenje uredno primaju poticajna sredstva iz proračuna, a koja se opet ne ulažu na području naše Općine. Ostali smo i bez mesno-prerađivačke proizvodnje,  bez malog obiteljskog gospodarstva, bez razvijenog voćarstva. Nije iskorišteno ni posavsko zlato-hrast lužnjak, koji nam beskorisno leži u šumama.

Svo to sustavno zanemarivanje resursa kojima Općina raspolaže dovelo nas je do praznih učionica u kojima više nema djece, do odlaska mladih obitelji s ovih pitomih prostora, jednom riječju događa nam se demografski suicid.   

Hoće li žitelji općine Odžak progledati ili će opet birati predstavnike koji podanički i poltronski služe svojim šefovima, te svojim činjenjem ili nečinjenjem raseljavaju napaćeni puk slabo razvijene i povratničke općine Odžak!?

I nedavna istjerivanja vlastitih kadrova iz stranke po strogim napucima iz Orašja, u ovakvim kriznim vremenima, potez je koji graniči sa zdravom pameću. Izvršavanjem takvih naputaka i vlastitom nesmotrenošću istrošeni politički kadrovi su se kompromitirali i izgubili svaku vjerodostojnost političkog vođe,  te ismijali ozbiljnu dimenziju politike kao takve.

Najbolji primjer takve politike je gospođa Ćulap, koja je uzdajući se u istrošenost vječitih ministara i ravnatelja, ogolila svoje namjere kao politiku guranja krajnje nesposobnih i oskudno obrazovanih pojedinaca. Ti se pojedinci sigurno nisu sposobni uhvatiti u koštac s kadrovima HDZ BiH, koji vode glavnu riječ u Orašju i samodopadno se smješkaju dok bahatošću skrivaju neodgovorno obavljanje važnih zadaća u vlasti.       
 
Slučajno ili ne, jasno je da nekim političkim grupama na drugom kraju Županije, iz dobro znanih razloga, ipak odgovara da HDZ BiH predstavlja „Milanka Opačić“, koja je nakon dobro obavljenog posla sječe glava mladoj hrvatskoj inteligenciji za nagradu dobila mjesto nositelja liste.

Ali dosta je toga. Ovim izborima sve mijenjamo. Izborom novih mladih snaga odžačka politika će dobiti zasluženo mjesto na političkoj sceni Županije, koja je i naša, a ne samo njihova.

Mlađi HDZ ima više snage od staroga da to promijeni, a stare kadrove pošalje u političku povijest, vraćajući dostojanstvo općini Odžak i cijeloj nam Županiji Posavskoj.

U Odžaku, dana 8. rujna 2014.                                                                            

  Pero Radić    {jathumbnail off}