Međudržavni pogranični projekt pod imenom “Investin Lipik, Orašje & Garešnica” - “Investin LOG”, koji financira Europska unija s 85% sredstava, poziva zapravo na investiranje u ta tri grada u BiH i RH. Ukupna vrijednost projekta je 731.906,95 eura. Općina Orašje, kao njegov nositelj, i partneri Grad Lipik te Poduzetnički centar Garešnica sufinanciraju taj projekt u iznosu od 15% (109.786,06 eura).

Provedba projekta počela je 1. srpnja ove godine, a ukupno bi trebao trajati 28 mjeseci.

Održan je i prvi sastanak Zajedničkog upravljačkog tima za provedbu u prostorijama Gradske uprave Garešnice. Detaljno su prezentirane sve projektne aktivnosti, usuglašena metodologija upravljanja projektom, potvrđene su uloge i obveze svih partnera, dogovoren način komunikacije te je i formalno uspostavljen Zajednički upravljački tim za provedbu projekta. - Teritorijalna suradnja jedan je od ključnih ciljeva kohezijske politike i upravo su zato projekti prekogranične suradnje vrlo važni te imaju jako veliki potencijal.

medjunarodni potencijal

U ovom programskom razdoblju čak je 10 puta više sredstava nego u prošlom i to se mora kvalitetno iskoristiti - kazala je o tom projektu ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac. Projekt “Investin Lipik, Orašje & Garešnica” - “Investin LOG” provodi se u okviru programa Interreg IPA prekogranične suradnje Hrvatska - Bosna i Hercegovina - Crna Gora 2014. - 2020.

Opći cilj projekta je doprinijeti održivom gospodarskom razvoju i povećanju zaposlenosti stvaranjem učinkovitog poduzetničkog ekosustava u prekograničnom partnerskom području (Orašje, Garešnica, Lipik), a njegovi su specifični ciljevi unapređenje strukture i kvalitete poslovnih usluga u poduzetničkim potpornim institucijama prekograničnoga partnerskog područja i povećanje konkurentnosti i rasta MSP-a u prekograničnom partnerskom području.

Projekt “Investin LOG”, uz obuke, sastanke, međudržavnu suradnju i razmjenu iskustava, omogućit će općini Orašje, između ostalog, dovršetak opremanja i izgradnje zgrade Centra za poduzetništvo, informatičku opremu, dizajniranje, konstrukciju i instalaciju billboarda za Poduzetničku zonu, kao i jednog digitalnog billboarda.

Za Posavinu.org piše Nada Koturić

Maid Hećimović iz Orašja potvrdio se kao odličan glazbenik, a ovoga puta i kao humanist. S gospodarstvenikom Dragom Živkovićem, vlasnikom tvrtke Maxi Orašje, organizirali su nezaboravnu večer, prije svega za Udrugu osoba s posebnim potrebama “PUŽ” (Put u život) Orašje, zbog kojih je i napravljen izniman događaj što je okupio Posavinu s lijeve i desne strane Save, uz čiju je obalu i napravljen koncert.

Predsjednik Vlade Županije Posavske Marijan Klaić i ministri u Vladi nazočni su u Nemu dvodnevnom znanstveno-stručnom skup s međunarodnim sudjelovanjem “Hrvati Bosne i Hercegovine – nositelji europskih vrijednosti?”  Tijekom 16. i 17. ožujka pedesetak sveučilišnih profesora, aktera javnog života i kulturnih djelatnika dat će svoje viđenje budućnosti Bosne i Hercegovine i položaja hrvatskog naroda u BiH.

Udruga roditelja djece i osoba s posebnim potrebama Orašje “Put u život” (PUŽ) organizirala je manifestaciju “Dani otvorenih vrata”. Željeli su otvoriti vrata novosagrađenog objekta Centra, koji je ponikao kao dar Vlade Japana, svim građanima i prijateljima PUŽ-a koji su željeli upoznati rad udruge i njezine članove.

ORAŠJE-Potencijal iseljenih posavaca diljem svijeta još uvijek javosti nije dovoljno predstavljen. Svako novo ime potvrđuje tezu o malom posavskom prostoru koje je iznjedrilo svjetski poznata imena. Neka od njih već smo predstavili, no svakako u tom prestižnom društvu posebno mjesto zauzima mlada slikarica Maja Ruznić iz Orašja. Krenimo od njene osobne karte jer jedinstvena je i po tome što je umjetnica diplomirala na Berkliju, a onda stekla i diplomu na MFA California College of Arts, San Francisco. Maja danas živi u San Francisku, a uspeh je odavno prerastao granice Amerike.

Svi će se složiti, mediji su ažurno i budno motrili sva posavska događanja kada su neki dramatični trenuci u pitanju, no mišljenja su javnosti podijeljena. Koliko se glas posavski zapravo čuje izvan lokalnih granica, osobito pozitivan glas posavski? Posavina se ima čime dičiti, ima vrijednih ljudi koji su daleko od odlučivanja i moći vlasti, samozatajno rade i žive svoj život bez svjetla kamera ili pisane riječi tiskovina. Ipak, pozornost medija više plijene vijesti obojene tamnim tonovima, piše Večernji list BiH.

Druženje žena sjeveroistočne Bosne okupilo je u Orašju rekordan broj od čak 630 djevojaka, žena, majki, baka, tetki... Toliko žena na jednom mjestu, sve uz pozitivno ozračje druženja, uspješno je organizirala Udruga žena “Žene Orašja”.

More Articles ...