Posavina
Typography

otvorena vrataU prve dane poslije blagdana Božića i nove godine, vrata svojih domova otvaramo svome pastiru, svećeniku i župniku, sa željom da njegov posjet donese u našu obitelj Božji blagoslov. Svećenik je čovjek, izabran među nama, koji u povjereni mu narod donosi blagoslov i zaštitu samoga Boga.

Blagoslov naših obitelji u ove dane više je od posjeta svećenika. Taj je blagoslov znak naše dobre volje da će Bog i u narednoj godini imati prostora u našoj obitelji, u našem domu.

Kako teško padaju riječi s početka evanđelja sv. Ivana kojega ovih dana češće slušamo: Bog – k svojima dođe i njegovi ga ne primiše.

Zašto je čovjek zatvorio vrata Bogu? Zatvara li ih i današnji čovjek u Posavini? Zatvaram li ih ja sam? Koliko ima onih koji nisu spremni primiti svećenika u svoj dom? Pitanja su brojna.
 
Dok odgovor leži u meni, u nama. Bog se nikada nije poslužio silovitim zahvatom ne bi li pošto-poto prišao ljudima. Uvijek poštuje slobodu. Moju i Tvoju slobodu. Čeka otvorena vrata. Očekuje spremnost dobrovoljnog i ponajprije radosnog prihvaćanja.

Stoga otvorimo vrata domova svojih obitelji kako bi po svećeniku među nas ušao blagoslov Božji. Svjesni smo, Boga nam donosi čovjek, grešne i krhke ljudske naravi kao i mi. Ali ne dolazi u svoje ime, već u ime Božje. I zato ga prihvaćamo. Zajedno sa svojim svećenikom molimo blagoslov i zaštitu Božju za svaki dan nove godine.

Tek u mašti možemo zamisliti što nam nova godina nosi. Znamo jedno, očekuje nas borba za život i ideale, za kruh svagdanji i budućnost naše djece. Zato smo i potrebiti Božje blizine. Osjećamo se nemoćni i krhki. Treba nam blagoslova.

Nekoć su roditelji nad djecom koja su polazila na put ili u samostalan život izgovarali blagoslov. Bio je to znak da im žele uistinu sve najbolje i da im je Bog u tome svjedok. Majka je nad kćeri izgovarala blagoslov na dan vjenčanja, otac nad sinovim odlaskom u vojsku, često pred polaskom na daleki put, a nad malenom djecom svakodnevno izjutra i navečer.

Blagoslov je to u ime Božje. Blagoslov koji je molitva. Neka nas i ovih dana blagoslovi Gospodin i neka nas čuva. Neka nas Gospodin licem svojim obasja i milostiv neka nam bude. Neka pogled svoj Gospodin svrati na nas i mir svoj neka nam podari.

Uredništvo Posavina.org