Orašje
Typography

ninoslav susilovicUredništvo Posavina.org portala ponovo je zaprimilo dopis zastupnika u Skupštini ŽP Ninoslava Sušilovića u kojem gospodina Sušilović iznosi svoje dojmove te daje sažet pregled nastavka 23. sjednice Skupštine Županije Posavske. Kako je medijski prostor u ŽP uskraćen za ovakve informacije, osvrt predsjednika Posavske stranke za neinformirane građane naše županije prenosimo u cijelosti.

Kao što je i najavljeno, za vrijeme održavanja 23. sjednice Skupštine ŽP održani su prosvjedi razvojačenih branitelja ispred zgrade Skupštine. Naime, Inicijativni odbor razvojačenih branitelja uputio je predsjednicima Skupštine i Vlade ŽP građansku inicijativu/peticiju slijedećeg sadržaja:
Obraćamo Vam se s inicijativom (peticijom) koju je do sada potpisalo 605 građana Županije Posavske, kojom tražimo od nadležnih institucija (Vlada i Skupština Županije Posavske) donošenje županijskog zakona kojim bi se uveo braniteljski dodatak (na mjesečnom nivou) svim razvojačenim braniteljima koji su neuposleni i nemaju nikakva primanja. Tražimo da dodatak bude trajnog karaktera uz redovnu provedbu do eventualnog stjecanja radno-pravnog statusa, prijevremenog ili redovnog umirovljenja.
Napominjemo da je, prema podacima Zavoda za zapošljavanje, trenutno 1.459 osoba sa statusom "razvojačeni branitelj".
Smatramo da traženi braniteljski dodatak ne smije biti manji od 150 KM mjesečno.
Očekujemo da ovu inicijativu stavite na dnevni red prve naredne sjednice Skupštine Županije Posavske te iznađete model i način za rješavanje ovoga zahtjeva.
U prilogu Vam dostavljamo potpise građana koji su do sada dali podršku ovoj inicijativi, a broj osoba koje podržavaju ovaj zahtjev je svakako puno veći od broja prikupljenih potpisa.

Zamoljen od Inicijativnog odbora razvojačenih branitelja ŽP predložio sam dopunu dnevnog reda točkom "Rasprava o građanskoj inicijativi/peticiji", smatrajući da najmanje što možemo uraditi za ljude koji su najzaslužniji za obranu ovih prostora, pa time i postojanje institucija koje imamo je, barem, razmotriti njihove opravdane zahtjeve. Ma koliko neshvatljivo, ali za dopunu dnevnog reda je glasalo samo 8 zastupnika u Skupštini. Protiv proširenja dnevnog reda su bili svi zastupnici HDZ-a BiH (Mijo Matanović, Nada Ćulap, Ružica Vukić, Đuro Delić, Milica Mišković, Marko Kamenjaš, Željko Ćošković i Ilija Ilić) te Mario Jurkić (HDZ 1990) i Pero Baotić (neovisni).
Nakon odbijanja rasprave o zahtjevu branitelja predstavnici Inicijativnog odbora koji su nazočili sjednici demonstrativno su napustili zasjedanje uz nekoliko oštrih rečenica upućenih na račun zastupnika. Nastupila je vrlo neugodna i mučna atmosfera u kojoj nitko, s minimumom karaktera, nije mogao ostati ravnodušan. Čuli su se zahtjevi da se "ponovno glasa", da se "sve nešto zbrzalo", da neki "nisu shvatili o čemu se radi"...
Kako god, napravljena je stanka u zasjedanju i pozvani predstavnici branitelja na sastanak s predsjednicima Skupštine i Vlade te ministrom branitelja. Dok su čekali rezultate razgovora, užasno razočarenje i gorčina iščitavali su se na licima 50-tak okupljenih branitelja... Predstavnici vlasti obećali su im održavanje posebne tematske sjednice Skupštine (početkom 5. mjeseca)  na kojoj bi se raspravljalo o njihovim zahtjevima.
Za vrijeme stanke, gospodin Nuhad Garić podnio je (usmenu) ostavku na mjesto zastupnika u Skupštini ŽP.

Nakon stanke nastavljeno je zasjedanje, a moj drugi prijedlog izmjene dnevnog reda (skidanje 6. točke i umjesto nje uvrštavanje Prijedloga zakona o načinu raspodjele sredstava političkim strankama u ŽP) kolege zastupnici nisu podržali, tako da je predviđeni dnevni red ostao neizmijenjen:
1.    Prijedlog Proračuna Županije Posavske za 2014. godinu
2.    Prijedlog zakona o izvršavanju Proračuna Županije Posavske za 2014. godinu
3.    Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o državnim službenicima i namještenicima u tijelima državne službe u Županiji Posavskoj
4.    Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o novčanim primanjima zastupnika i članova stalnih tijela u Skupštini Županije Posavske - (predlagač: Enes Đulović, zastupnik u Skupštini Županije Posavske)
5.    Prijedlog odluke o razrješenju člana Komisije za izbor i imenovanja
6.    Prijedlog vjerodostojnog tumačenja stavka 3. članka 21. Zakona o izvršavanju Proračuna Županije Posavske za 2013. godinu
7.    Informacija o radu Kantonalnog suda u Odžaku za 2013. godinu

U sklopu zastupničkih pitanja komentirao sam odgovor koji sam dobio od Ministarstva branitelja na moj zahtjev da mi se dostavi spisak branitelja koji su u aktualnoj reviziji izgubili ranije ostvarena prava, a koji glasi: "Ministarstvo branitelja Županije Posavske zaduženo je za RVI (ratne vojne invalide) iz Dervente, Bosanskog Broda i Modriče, njihovi predmeti su u našem Ministarstvu i iz te tri općine nitko nije izveden iz prava, niti je kome umanjeno pravo po osnovi invalidnosti u postupku revizije.
Podatke iz naše Županije nemamo, budući da su općine zadužene za RVI sa prebivalištem u dotičnoj općini."
-    Čemu služi Ministarstvo branitelja ŽP ako nema nadležnost za branitelje iz Županije Posavske?
-    Ako Ministarstvo branitelja nema evidenciju ratnih vojnih invalida i vojnih umirovljenika na osnovu čega onda ministar branitelja tvrdi da se branitelji neosnovano i protuzakonito isključuju iz prava u aktualnoj reviziji Federalnog ministarstva?
-    Zašto ni 20 godina poslije rata nemamo ustrojen registar branitelja i što radi 12 uposlenih u ministarstvu (osim što dijeli jednokratne pomoći)?
-    Zatražio sam da mi se dostavi spisak osoba koje su bile korisnici jednokratne pomoći po osnovu Zakona o dopunskim pravima branitelja ŽP, za posljednje četiri godine (2010. – 2013.).
Postavio sam još dva pitanja:
-    Zašto, i nakon stupanja na snagu Odluke o ostvarivanju prava i načinu uporabe službenih vozila kod proračunskih korisnika Županije Posavske, poslije radnog vremena službena vozila nisu parkirana na za to određenim lokacijama?
-    Tko i za koje potrebe koristi službena vozila u noći sa subote na nedjelju? Konkretno, 12.-13.04.2014..

Niti na jedno od postavljenih pitanja nije bilo odgovora...

AD 1)
Zašto se moralo čekati do polovice četvrtog mjeseca da bi se prijedlog Proračuna ŽP našao na dnevnom redu Skupštine (a pisan prije izmjene zakona o pripadnosti javnih prihoda) teško je odgovoriti. Međutim, to što je tako dugo pripreman ne znači i da je dobar ili, u najmanju ruku, bez grešaka. Brojne uočene nelogičnosti i postavljena pitanja ostali su bez pojašnjenja. Ali je zato jasno vidljivo da institucije kao što su Gospodarska komora i Agencija za privatizaciju, koje krše propise i već godinama ne podnose Skupštini ŽP godišnja izvješća o radu, valjda kao nagradu, dobivaju još više novca za svoj netransparentni rad. No, barem smo u uvodnom izlaganju predsjednika Vlade čuli da je Županija Posavska bila pred bankrotom, pa čak i da su se ministri u Vladi međusobno kladili do kada će "izdržati". (Kada sam ja ukazivao na tu realnu opasnost, bio sam prokazan kao netko tko bezrazložno širi paniku!?). Kako god, Zakon o pripadnosti javnih prihoda je konačno izmijenjen i, kako reče naša vlast, Županiji Posavskoj slijede bolji dani...
Amandmane na svoj Proračun uložila je i sama Vlada(!?). Radi se, ustvari, o jednom neartikuliranom spisku "broj x zamjenjuje se brojem y..." bez ikakvih dodatnih objašnjenja. Naravno, poslušne i jeftine ručice većine zastupnika usvojilo je ovaj i ovakav Proračun. Uostalom, svakako se očekuje skori rebalans zbog povećanja prihoda od PDV-a. Hoće li novca biti za sve kojima je obećano, ostaje da se vidi...

AD 2)
Usvojeno "bez puno priče".

AD 3)
Na predložene izmjene i dopune Zakona o državnim službenicima i namještenicima koje, više kozmetički, otvaraju onaj famozni sklop "od čistačice do pomoćnika ministra bez javnog natječaja" uložio sam tri amandmana. Smisao je u uvođenju kategorije "državna služba – samo s državnim fakultetom", uvođenje reda u pogledu osobnih troškova obrazovanja i potrebe poslodavca za takvim stručnim djelatnicima odnosno da svatko ima pravo aplicirati na pomoć za školovanje, ali samo pod jednakim uvjetima i jednakim iznosima, te revizija diploma svih državnih službenika i namještenika. Jedinu podršku kolega zastupnika dobio sam na amandmanu koji predviđa da novčanu pomoć za školovanje iz proračuna općine ili županije (u max. iznosu do iznosa stipendije za redovne studente) mogu koristiti samo one osobe za čije daljnje školovanje postoji upražnjena pozicija u postojećoj sistematizaciji radnih mjesta. Podršku sam dobio od zastupnika HDZ-a BiH Ružice Vukić i Željka Ćoškovića.

AD 4)
Prijedlog zakona koji je podnio kolega Enes Đulović (SBB) predviđa da pravo na paušal kao naknadu za zastupnički rad imaju samo zastupnici koji nisu profesionalizirali svoj mandat. Samo tri zastupnika (Đulović, Ćošković, Sušilović) su podržali ovaj prijedlog.

AD 5)
Većina zastupnika prihvatila je pismenu ostavku zastupnika Nuhada Garića na članstvo u Komisiji za izbor i imenovanje.

AD 6)
Pod ovom točkom "nejasnog imena" krije se iznalaženje "zakonske" mogućnosti da se sredstva predviđena za financiranje političkih stranaka mogu doznačiti na račune zastupnika koji su napustili stranke s kojima su osvojili mandate. Upravo zbog pravne nedorečenosti predložio sam da se usvoji Zakon o načinu raspodjele sredstava političkim strankama u Županiji Posavskoj čime bi se za sva vremena prekinulo s kalkulacijama i zloupotrebama po ovom pitanju. Međutim, većina zastupnika je dizanjem svojih ruku podržala Vladu i ostavila joj prostor za "lov u mutnom" i u buduće.

AD 7)
Informacija o radu Kantonalnog suda u Odžaku, bez rasprave, primljena je k znanju.

Sjednica je završila u 16,50 sati.
Za GIP napisao i dostavio Ninoslav Sušilović