Najnovije

Nastavljajući pratiti događanja i sudbine naših ljudi koji svojom sudbinskom životnom stazom koračaju diljem svijeta i svojim neobičnim i ustrajnim radom i poštenjem pronose pozitivan glas posavski kako u svom zavičaju tako i izvan granica rodne nam grude Bosanske Posavine ovaj puta upoznajemo Ivku Ilić Kovačević rođenu u Novom Selu - Balegovcu.

Kroz sedmogodišnje postojanje Ženskog odbojkaškog kluba iz Orašja, popularno nazvanih ŽOKICE potvrđuje se već mnogo puta istaknuta rečenica kako je Posavina rasadnik vrsnih odbojkaša. Tek što su zapravo stasale u sportskom svijetu odbojke, igračice ŽOK Orašje pokazale su borbenost, bile su treće u BiH, čak i prvakinje Federacije, a zaigrale su i u Premijer ligi. Točku na i stavila je mlada Dora Brašnić iz Orašja koja je zapravo stasala od prvih dana osnutka svojeg mladog kluba koji bilježi tek šest godina postojanja, i zaigrala je u A selekciji BiH kao najmlađa odbojkašica sa nepunih 16. godina.

GAREVAC - Bez obzira na vremenske (ne)prilike, jedan godišnji posao u Posavini nikada ne kasni – pečenje rakije. Oduvijek je to drag događaj kojemu se daje posebna pažnja. Istina, kroz vrijeme nužne su promjene u načinu okupljanja svih sudionika tog veselog događaja, jer manja su okupljanja, neki dijelovi procesa su i automatizirani, ali „princip je isti, sve ostalo su nijanse“ . Ovih dana „šetaju“ se Posavinom ti popularni strojevi po gazdinstvima većine posavskih domova, a sa prvim jesenjim danima posao se privodi kraju. Pečenje rakije organizira se kao obiteljsko okupljanje, gotovo kao društveni događaj.

Od dolaska isusovca Ivana Ratkaja u Latinsku Ameriku u XVII. stoljeću do danas, nemali broj hrvatskih misionara je prešao Atlantski ocean i širio radosnu vijest na novom kontinentu. “Poniznošću do uzvišenosti” je knjiga autora Ante Pranjkića, teologa, novinara i urednika, posvećena je jednome od njih, fra Augustinu Agustinoviću, izuzetnom franjevačkom svećeniku iz Bosanske Posavine koji je pastoralnim radom posvećenom onima najpotrebitijima u društvu ostavio duboki trag u Venezueli.

Patrick Letica, 25. godišnjak iz Švicarske, nakon 50 dana vožnje duge 2.200 km biciklom je stigao u rodno mjesto svojih roditelja u Domaljevac. Patrik je iz Ciriha krenuo prema Milanu, Firenci, obišao Veneciju, Istru, Split, Međugorje, Mostar, Sarajevo i stigao do Domaljevca kojeg, kaže nam, posebno nosi u srcu.

Kroz dva neobična primjera iz Orašja o uzgoju netipičnih kultura za posavsko podneblje, ravničarski se teren pokazao odličnim područjem za uzgoj ne samo sibirske borovnice nego i peruanskoga kukuruza. Primjer prvi: umirovljeni profesor iz Orašja nakon četiri godine istraživanja sve popularnije u svijetu sibirske borovnice prvi je u Bosni i Hercegovini krenuo u pionirski pothvat i postao prvi uzgajivač te vrste bobičastoga voća u BiH.

Poštovani, u ime organizatora pozivamo Vas 16. rujna 2022. godine na  promociju knjige "Poniznošću do uzvišenosti" autora Ante Pranjkića, novinara i urednika emisije "Pogled preko granice" Hrvatske radio televizije. U privitku dopisa šaljemo Vam pozivnicu, recenziju i bilješku o autoru, pa se možete pobliže upoznati s temom knjige i drugim pojedinostima. Za više informacija javite se na telefon 099 771 45 82.


Sasvim slučajno smo nazočili berbi šljiva nedaleko od Zagreba i sasvim slučajno ondje se zatekla skupina Posavljaka. Nespeš je naselje nedaleko od Donje Zeline i Sesveta. Brdovito i ove godine šljivovito. Rekli bi stari opet rodila šljiva. Stara garda okupila se u vikendici obitelji Šimić iz Dervente. Kako drugačije obrat šljive i sačuvati dosta posavske tradicije nego starinskom mobom. Skupili se prijatelji i rodbina malo radili malo jeli i pili a puno divanili.

Katolički tjednik je u povodu nedavnog (23. kolovoza) Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih režima - nacizma, fašizma i komunizma objavio intervju s fra Miljenkom Stojićem, vicepostulatorom postupka mučeništva "Fra Leon Petrović i 65 subraće." Prenosimo dijelove tog intervjua za koje smo procijenili da bi mogli biti zanimljiv i čitateljima naše stranice.