Najnovije

 Ovo je moja kratka šetnja kroz susrete i poznanstva s tri mušketira koja su ostavila trajni trag u hrvatskom nogometu: Lukom Modrićem, Zlatkom Dalićem i Miroslavom Ćirom Blažević. Luka Modrić je najbolji hrvatski nogometaša svih vremena a 2018. godine bio je proglašen i za najboljeg nogometaša svijeta. Luka u razgovoru nije od velike priče, on govori onoliko koliko je nužno.

Na internacionalnom glazbenom festivalu „Primavera“ u Bijeljini nastupili su posavski talenti, inače jedini sa prostora Županije Posavske: Sanjin Ćorhasanović iz Orašja i Ivona Dominković iz Tolise. Briljirali su i pobrali lovorike. Među više od 350 sudionika Sanjin je dobio prvu, a Ivona drugu nagradu. Svojim virtuoznim izvedbama klasične glazbe osvojili su stručni sud, samopouzdano su odsvirali klasične teme, kažu nam, onako baš iz srca, za sebe.

Zlatko Ivić, strateg HOK Domaljevac koji je u minuloj sezoni ostvario uspjehe za povijest-pobjednik je kupa Federacije BiH i državni viceprvak BiH, a plasirao se i u finale državnog kupa BiH. Zlatko je čovjek koji živi odbojku. On u svojim promišljanjima uzima u obzir sve moguće nijanse ove atraktivne igre, sublimira ih i onda na temelju toga kreira taktiku koju prenosi na igrače. Zapravo, Zlatko je izvrstan analitičar koji do srži raščlanjuje detalje odbojkaškog nadmetanja. On također na svoj način proučava psihološki profil igrača te im usađuje svoje zamisli shodno spoznajama do kojih je dopro skenirajući događanja u glavama igrača. Hoću reći, Zlatko je iznimno studiozan i metodičan. On izvrsno čita protivničku igru na terenu i povlači poteze koji njegovoj momčadi donose prednost. Čini mi se da Zlatko ima razvijenu situacijsku inteligenciju koja mu pomaže donositi učinkovite odluke ovisno o situaciji. On uspješno usmjerava svoj trenerski nerv i potencijale u pobjedničku ambiciju momčadi.

Ovaj portal ustrajno prati događanja i sudbine naših ljudi koji svojom sudbinskom životnom stazom koračaju diljem svijeta i svojim neobičnim i ustrajnim radom i poštenjem pronose pozitivan glas posavski kako u svom zavičaju tako i izvan granica rodne nam grude Bosanske Posavine.

Točno na današnji dan prije 520 godina (22. travnja 1501.) Marko Maruliće je završio pisanje svojeg najvećeg djela JUDITA, po kojem je on nazvan ocem hrvatske književnosti jer je to prvi ep napisan na hrvatskom jeziku. JUDITA je objavljena (tiskana) 20 godina kasnije, to jest 1521. godine pa se ove, dakle Gospodnje 2021. godine, slavi veliki jubilej - 500 godina od objave toga iznimno važnog djela za hrvatski jezik, književnost i kulturnu povijest uopće.

BRČKO-Ovogodišnju odbojkašku sezonu HOK Domaljevac završava s dvije titule, prvaci su KUP-a Federacije BiH i drugi u BiH. Donijeli su još jednu medalju klubu i svojoj sredini, što je uspjeh vrijedan poštovanja i hvale. U revanš utakmici finala play offa odbojkaškog prvenstva BiH, susretu koji je trajao ravno 1,41, min odbojkaši Mladosti iz Brčkog sedmi put uzastopno osvojili su duplu krunu BiH.

Novinar Anto Pranjkić, naše Zavičajne Posavine gore list, dobio je stalno radno mjesto na Hrvatskoj radioteleviziji  u statusu novinara urednika. Iskreno sam se obradovao kad mi je on poslao ovu informaciju i od srca  mu čestitam na novom profesionalnom angažmanu.

ORAŠJE- Nema dvojbe za sve sportske znalce, dva najbolja odbojkaška kluba u BiH su OK Mladost Brčko i HOK Domaljevca. Ljubiteljima odbojke dva sata maksimalnog uživanja priredili su na početku finala play offa za odbojkaškog prvaka BiH. Odličan meč na vrhunskoj razini profesionalne odbojke bio je vrijedan finalne serije odbojkaškog prvenstva BiH.

Odjel za dijalizu u Odžaku, koji djeluje pri Županijskoj bolnici u Orašju, dobio je donaciju vrijednu više od 40.000 KM zahvaljujući Udruzi “Župa Potočani”. Riječ je o mještanima Potočana, ali i Odžačanima iz drugih mjesta te humanitarcima prijateljima Posavine koji žive i rade u Švicarskoj, a žele pomoći rodnom kraju u oblastima koje smatraju prioritetnim.