Najnovije

Kajak kanu klub „Sidro“ Orašje organizirao je spust riječnom ljepoticom, Savom od Orašja pa uzvodno oko 20-tak km i natrag sa 60-tak kajakaš, kanuista, daskaša i zaljubljenika riječne flore i faune nedirnute prirode uz rijeku koji su se ukrcali na nekoliko brodica.

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

Nakon obavljenih konzultacija postignuto je suglasje da će se Svjetski kongres Općine Domaljevac-Šamac i Dijaspore (konferencijski dio) održati 27. srpnja 2021. godine u 10 sati u Domaljevcu.
Planirano je da na ovogodišnjem okupljanju Svjetskog kongresa Općine Domaljevac-Šamac i Dijaspore predložimo sljedeći dnevni red:

Pejo Šimić rođen 15. srpnja 1952. godine u selu Foči kraj Dervente. Osnovnu je školu pohađao u rodnoj Foči i susjednom Johovcu, gimnaziju u Rijeci, a potom se vratio u rodni kraj.

U dvorani Hrvatske matice iseljenika u Zagrebu (Trg Stjepana Radića 3), u srijedu 23. lipnja u 17:00 sati, započelo je obilježavanje 30. obljetnice od početka progona Hrvata iz Vojvodine i 30. godina postojanja Zajednice protjeranih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata i to predstavljanjem dvije izuzetno vrijedne knjige autora Zlatka Pintera:

24.06.2021.su ravno dva desetljeća uspješna rada Garevačkog portala (GIP). Ovo je jedan od rijetkih posavskih portala koji djeluje ne samo informativno već i humanitarno u vidu Udruge garevačkih prijatelja. Vodi ih izreka “Lakše je darivati nego tražiti”. U proteklim godinama prikupili su 114.797 CHF, 8065 eura, 24.800 kuna i 7010 KM, ukupno 229.831 KM, i usmjerili u humanitarne akcije.

ORAŠJE - Za glazbu kažu da je poezija zraka, jer nije je zahvalno opisivati, ali kada je mlada i talentirana 19. godišnja glazbenica Tea Dominković iz Tolise u pitanju, može se bar približiti njenim riječima: Glazba me nadahnjuje, daje mi krila, potiče let moje mašte, utjelovljenje je svega što je lijepo i uzvišeno.

Na terasi Stella Vip bara na zagrebačkom Cvjetnom trgu, 11. lipnja održana je promocija nove knjige pjesama “Krila i okovi” Đurđice Gatjal iz Požege. U nakladi Matice hrvatske ogranak Požega, zbirka je to pjesama od 11 tisuća i 111 riječi . Promociju je vodila Andrea Divić, urednica i recenzentica knjige.

Memorijalnim odbojkaškim turnirom "Čarli-Žiri", spomen na vrsne odbojkaše koji su život izgubili u Domovinskom ratu, „Dani Tolise“ pokazujemo kako i sportskim sadržajima želimo očuvati glavnu nit manifestacije, sa najvećom ljubavlju baštiniti sve što je najvrijednije u našem toliškom kraju, kazao je predsjednik Organizacijskog odbora Daniel Dominković otvarajući 15. odbojkaški turnir.

U izdanju Franjevačkog samostana u Tolisi i Zaklade "Terra Tolis", iz tiska je izašla knjiga „Pričam ti priču“ autora fra Zvonka Benkovića izbor iz usmene književnosti toliškoga kraja. Knjiga ima preko petsto priča, bajki, mitova, legendi, igara i pjesama koje govore o bogatstvu usmene književnosti posavskoga kraja. U okviru manifestacije „Dani Tolise“ na sinoćnjoj (utorak 08.06.) večeri otvorenja 15. Dana Tolise promovirana je taj novi književni uradak fra Zvonke.