Najnovije

Marko i Mara Džoić iz Donje Mahale (Orašje) u krugu obitelji, prijatelja, susjeda i najuže rodbine obilježili su 60 godina braka u ljubavi, uvažavanju i najviše, poručili su, vjeri i strpljivosti. Za Dijamantni pir dobili su najvrjedniji dar, papinski blagoslov Pape Franje. Svečanost obnavljanja bračnih zavjeta u franjevačkoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Tolisi vodio je fra Perica Martinović, u njegovoj svećeničkoj dužnosti prvi ceremonijal Dijamantnog pira.

PEJO ŠIMIĆ BARD DOMOLJUBNE POEZIJE SLAVI 50. GODIŠNJICU SVOJEG STVARALAŠTVA: MEĐU MNOŠTVOM NAGRADA JE I OVOGODIŠNJA PLAKETA ZA POSEBAN DOPRINOS KNJIŽEVNOSTI BOSANSKE POSAVINE. Pejo Šimić, rođen 15. srpnja 1952. godine u Foči kod Dervente, ove godine obilježava svoj veliki jubilej - 50 godina pjesničkog stvaralaštva.

 U subotu, 16. listopada Gospodnje 2021. godine objavljena je knjiga pjesama "Ranjena zemlja" u kojoj autor Pejo Šimić (rođen u Foči kod Dervente) svojim prepoznatljivim domoljubnim manirom poetski angažirano propituje aktualnu stvarnost u hrvatskom nacionalnom biću. Ovo je 18. knjiga poezije Peje Šimića kojom on ilustrira kako njegova pjesnička kondicija ne posustaje, nego čini se, dobiva novi polet i stvarateljsku energiju. Poznajući Peju, usuđujem se prognozirati kako će on u svojoj pjesničkoj radionici nastaviti klesati stihove za nove knjige s ljubavlju prema poeziji kakva ga je i do sada prožimala.

Slavko Nedić (rodom iz Tolise) novinar Hrvatskog katoličkog radija je na Znanstvenom skupu 11. rujna 2021. godine u Zagrebu "Bosanska Posavina - jučer, danas sutra" održao predavanje "Počeci diskografije izvorne glazbe." Ovom prigodom prenosim dio tog predavanja s podnaslovom "Prva ploča izvorne glazbe."

HOK Domaljevac, koji je u prošloj sezoni ostvario povijesni uspjeh osvojivši Kup Federacije BiH, u novu sezonu ulazi s igračkim pojačanjima. U nastupajućoj sezoni za Domaljevački odbojkaški klub, kako je službeno najavljeno, na poziciji korektora igrat će Nemanja Božić - po mišljenjima poznavatelja odbojke jedan od ponajboljih igrača Premijer lige BiH.


Knjiga duhovnih pjesama "Nebeske vibracije" Peje Šimića (rođen u Foči kod Dervente) predstavljena je u srijedu na večer (29. rujna 2021.) na Filozofskom fakultetu u Osijeku. Ovo je Šimićeva 17. zbirka poezije i u njoj je odabir duhovnih pjesama koje su objavljene u dosadašnjih 16 njegovih knjiga nastalih u zadnja tri desetljeća. Dr. sc. Ivana Prgomet Šustek je govoreći o knjizi istaknula aforistički pristup Peje Šimića.

Dok su neki žurili na otvorenje lova, u Lekeniku su lovnu sezonu otvorili humanitarnim radom. Članovi LU “Šljuka” Lekenik nisu zaboravili svog starog člana kojemu je bila potrebna pomoć. Samoinicijativno i dragovoljno došli su pomoći svom kolegi koji je donedavno s njima lovio, iako je u poznim godinama. Starina Ivan Tuđman iz Lekenika ima skoro osam i pol desetljeća života, a od toga više od pola stoljeća lovačkog staža.

Članovi Lovačkog društva “Kapela” Jezerane tradicionalno su otvorili lov na divlje svinje podno vrha Velike Kapele. Na lokaciji Pišćetak ,kraj lovačkih i šumarskih nastambi, godinama se okupljaju Ličani i njihovi prijatelji na otvorenju lova.

Član Europske akademije znanosti i umjetnosti prof. dr. Pavo Barišić (Gornja Dubica) je na Znanstvenom skupu "Bosanska Posavina - jučer, danas, sutra" organiziranog u Zagrebu 11. rujna 2021. godine održao, po mojem mišljenju, briljantno predavanje pod nazivom "Zavičaj u svijetlu moderne bezzavičajnosti". "Ovom sam prigodom čitateljima odlučio ponuditi dio tog predavanja s podnaslovom "Zavičaj i identitet" u kojem autor nježnim riječima skicira zavičajnost ističući kako u Zavičaju stvari izgledaju "dražesno i milo." Barišić na Zavičaj gleda ovako: "Zavičaj je onaj dio svijeta u kojemu se ljudi osjećaju ispunjeni uzvišenim osjećajima povjerenja, iskrenosti i povezanosti s bližnjima.............