Najnovije

Ovo priznanje nadilazi simboličko značenje i njime se šalje poruka kako su i Posavci/ljaci počeli kreirati jednu malo drugačiju praksu u kojoj se respektiraju dometi osoba iz Zavičaja ili su posavskih korijena. Bosanska Posavina je dala mnoštvo osoba visokog profila u znanosti, kulturi, umjetnosti, sportu, duhovnim zvanjima....

Tri puta su se u mjesecu svibnju dogodile stvari koje su na poseban način obilježile profesionalnu novinarsku karijeru našeg dopisnika i suradnika Peje Gašparević. Naime u svibnju Gospodnje 2022. dodijeljeno mu je priznanje Novinar godine "Ponos Posavine 2021." od strane Udruge Društveno-kulturna platforma za Bosansku Posavinu koja je organizirala 13. svibnja 2022. godine u poznatom restoranu "Ćurak"u Rugvici (desetak kilometara od Zagreba prema Slavonskom Brodu) uručivanje ovog priznanje a među dobitnicima se našlo i ime našeg suradnika.

Glazba nadahnjuje cijeli svijet, svemu što postoji daje poseban polet, nadahnjuje, pridonosi poletu mašte, a mladi glazbenici iz oraške glazbene škole postigli su sjajan uspjeh na šestom Internacionalnom festivalu muzike "Primavera", jednom od najznačajnijih glazbenih događaja regije.

O bolesti raka dojke, tihom ubojici žena, u Posavini se, kao uostalom i na drugim prostorima na tu temu oduvijek pričalo tiho i ispod glasa, sve dok glasno o svojim tegobama nisu progovorile žene Orašja, a onda su im pridružile i žene iz ostale dvije općine Županije Posavske, Domaljevca Šamca i Odžaka. Glasno su zajednički progovorile kroz Udruženje „Narcisa“. U taj put prema javnosti povela ih je dugogodišnja predsjednica udruženja Valentina Halilović koja je i sama prošla šokantni trenutak kojeg se i danas dobra sjeća.

U skromnoj arhivi pronašao sam snimke s nedavnog obilježavanja 30. godišnjice osnutka 104. brigade HVO, te sam ih odlučio objaviti jer ipak i te su fotografije na svoj način svjedočanstvo o događaju. Sve su fotografije snimljene mojim mobitelom. Fotografije ilustriraju kako je osim službene svečanosti u sklopu koje je bilo polaganje vijenaca na spomen obilježja, Svečana akademija i otvaranje Spomen sobe, bilo i onih neslužbenih a tako dragocjenih susreta. Meni je posebice drago bilo druženje s vojnim dužnosnikom Matom Đukić, rođakom Josom Pejić i mojim razrednikom iz Srednje škole Namikom Suljićem.

Ovo je priča o Marku Ćošković iz Podgore, po ocu Vladi Domaljevačkih korijena, koji u Japanu već tri godine trenira borilačku vještinu kendo i srodne borilačke vještine jukendo i takendo.
Posredovanjem oca mu Vlade Ćošković (Baće Pave) uspio sam iskomunicirati Marka Ćošković u Osaki gdje je otišao prije tri godine ali zbog globalnih pandemijskih okolnosti i obustavljanja zrakoplovnih linija nije mogao dolaziti u Podgoru.

U povodu obilježavanja 30-te obljetnice egzodusa Hrvata iz Bosanske Posavine Društveno-kulturna platforma za Bosansku Posavinu raspisala je Natječaj domoljubne poezije „Posavino, volim te kao majku“ na koji se prijavilo 147 pjesama autora iz BiH, Republike Hrvatske, Njemačke, Švicarske, Austrije i Sjedinjenih američkih država.

Živopisno i jedno od najmanjih sela općine Orašje – Kostrč, sa svega nešto manje od tisuću žitelja, veliko je i poznato po mnogo čemu, možda ponajviše po učenim i poznatim u svijetu osobama. Kad se govori naobrazbi i školovanju mještana, Kostrčani uzdignuta čela s ponosom ističu svojih 9 živih svećenika, a donedavno ih je bilo 13. Selo se može pohvaliti i sa 8 doktora znanosti, koji u lijepom svjetlu svijetom pronose ime mjesta u kojem su napravili prve korake i proveli svoje djetinjstvo. Prva područna škola u Kostrču započela je s radom 1971.godine, a danas djeluje kao područna u sklopu OŠ fra Ilije Starčevića Tolisa.

 Internacionalni susreti motorista u Orašju najdugovječnija je i respektabilna regionalna manifestacija. Ove godine obilježili su dostojno tradicije, tri desetljeća svojeg okupljanja. Okupilo se do sada najveći broj zaljubljenika u dvotočkaše, preko 2.000 motora i duplo veći broj motorista tako da je Oraška Posavina doslovce bila tri dana sa mirisom oktana u zraku. Moto klub „Posavac“ Orašje glavni je „krivac“ svih događanja, klub koji organizira sada već ogroman projekt koji je odavno prešao lokalne i državne granice.