Anto Aničić
Typography

Čistom srijedom, započinjemo početak korizmenog vremena, koje traje četrdeset dana. Za kršćanina vjernika, korizma je vrijeme, pokore, posta i ljubavi, intezivna priprema za Kristovo Uskrsnuće, preko kojeg smo otkupljeni i spašeni.

 

korizmaNa Čistu srijedu, za vrijeme mise, obavljamo obred, pepeljanja. Svećenik uzima blagoslovljeni pepeo i stavlja ga vjerniku na glavu i pritom govori " Spomeni se čovječe da si prah i da ćeš se u prah pretvoriti". Pepeo se uzima uobičajeno od spaljenih palmi i maslinovih grančica od prošle godine.

Vjernik kršćanin koji vjeruje u Uskrsnuće, pepeo podsjeća na prolaznost života. To je poziv na obraćenje k pravim istinskim vrednotama, a ne ovo zemaljskom blještavilu, koje brzo prolazi izgubi svoj sjaj, danas jest a sutra ga više nema.

U Korizmeno vrijemo, crkva nas posebno poziva na zajedničku pokoru, više molitve, djela milosrđa prema drugima. I zato, kada se odričemo nečega, to nije zato  da bismo se mučili, nego zato da bismo rastli u ljubavi, da bismo bili sposobniji dati sebe...osloboditi se svoje sebičnosti i darivati se Bogu i bratu čovjeku.

To je izvrsno vrijeme u kojem se može uzvratiti naša ljubav prema Isusu Kristu.
Za Kršćanina vjernika nije važno koliko, već kako i što čini.

Darujmo se Kristu, i neka blagoslovi naše Korizmene dane.

Za Posavinu piše Anto Aničić