Anto Aničić
Typography

polnockaJaka hladna zima. Snijeg pada već nekoliko dana. A soba topla, vatra u peći pucketa. Tako i treba za Božić, mora pečenica da smrzne, govorio je moj pokojni otac Marijan...

Badnjica je. U kući ima puno spremanja, žurbe, a sestra i brat su se naguravali oko tople peći. Mama raspoložena u poslu, crvenih ruku i obraza, mora sve biti spremno za Božić.
Smreku smo ja i tata donijeli iz Dubokg potoka prije par dana, nakićena kao djeva na stolcu u kutu krasi sobu. Kruh je pečen. Sarma kvrcka na šporetu, već je gotova. Keške, oblatne i kolače, to je već mama prije dva dana spremila, a kućom se širi opojni miris.
Ja sam te večeri nosio Badnjak sa rođakom Markom, bilo je lijepo i nezaboravno. Dobili smo po koju žutu banku, oraha, sve smo to podijelili.

Dan prije, tata i ja smo pečenicu pripremili i na ražanj stavili. Badnjica je, tata i ja sa stricem Vinkom i rođakom Markom pečemo pečenicu, već je gotova. Samo još malo na žari butove dogonimo, "ali i miriše", ja i rođak trgamo koru i ližemo prste.
Mračak se spušta, tata sa stricem pjevuši i nazdravlja, iz mračka se čuje gromki glas, ide djed Iljo i Marko djedov, pjesma odzvanja našim krajem.

Svi smo veseli, dolazi Božić...Moramo se požuriti, pečenica je gotova, treba se spremati za Polnoćku. I ja sam te večeri išao sa ocem. Nebo puno zvijezda. Idemo. Pod nogama škripi smrznuti snijeg. Sve smo bliže Crkvi, sa svih strana odjekuje pjesma i cika. Mladi i stari sa fenjerom u ruci iz Rijeke, Munjače, Botajice, Božića, Stijene, iz Donjeg kraja uz Bukvicu il Petrića putem, iz Čaršije.
Stigli smo.
Crkva puna. Čekamo da misa počme, dolazi svećenik Anto Luter, pozdravlja svoje župljane.
Misa počinje. U poniznoj molitvi rodit će se Bog i čovjek. Pjeva puk Svetoj Noći. Gledam krišom oca, odgovara na svete zazive, osjetio sam u tom trenutku "veličinu svete noći" i Božijeg rođenja. Glasne  molitve, sklopljene ruke, a iz Crkve opet gromoglasno  jeknu "U se vrijeme godišta".

Misa se bližila kraju. Krist se rodio. Kada se misa završila. Čestitavali smo Božić jedni drugima. Stariji su iz svojih džepova vadili rakiju i nazdravljali. Svi smo bili veseli i radosni..."Božić je".
Želim svima sretan i blagoslovljen Božić, uz obilje božijeg blagoslova....

Anto Aničić