Franjevci Bosne Srebrene, Franjevački samostan Rama Šćit i Ramska zajednica u Zagrebu organizirali su tradicionalnu svetu misu i skup Ramljaka u zagrebačkoj okolici. U crkvi Marije Anđeoske kraj Samostana Svetog Ilije koji vode franjevci Bosne Srebrene u Sesvetskoj Sopnici kod Zagreba služena je sveta misa nakon koje je održan tradicionalni skup Ramljaka. Misu je uz koncelebraciju bosanskih ujaka služio don Tihomir Šakota, sin Rame.

Književnica Blanka Kraljević okušala se kao pjesnikinja i ovom knjigom došla u svoje preobraženje. MOJE PREOBRAŽENJE je treća njena knjiga u nakladi Ogranka Matice hrvatske Široki Brijeg. Prva knjiga je ŠIROKOBRIJEŠKA KNJIŽEVNA ČITANKA gdje je zapisa i opisala književne stvaratelje rodom sa Širokog Brijega. Druga knjiga kratke proze PRIČE O SOVI I ŠEVI njena je intima , ali djetinjstvo, odrastanje i zrelost profesorice književnosti, ratne izvjestiteljice i novinarke u burnim vremenima.

Umro je Ante Morić. Tiho kako je i živio, još malo je falilo da doživi stoljeće života. Umro je u 99 godini života i dan nakon svoga rođendana, a malo prije Svetog Ante, njegovog imendana. Možda najstariji aktivni lovac u Hrvatskoj. Sve do prošle godine je lovio u LD "Šljuka" u Lekeniku. Tiho je otišao hodat nekim drugim lovačkim stazama, u miru, baš onako tiho kakav je i bio.

U Pleternici je 22. kolovoza u prepunoj svečanoj dvorani Hrvatske knjižnice i čitaonice uz nazočnost uglednika iz društvenog, kulturnog i političkog života održan „Knjižnik“ Sadržajna i zanimljiva manifestacija koju financira Ministarstvo kulture i medija uz podršku grada Pleternice. Bila je to , kako su komentirali nazočni i sudionici manifestacije antologijska i nezaboravna večer duhovne poezije višestruko nagrađivanog pjesnika Peje Šimića iz Zagreba, a poslije toga otvorena je izložba amaterskog slikara Vida Marića iz Pleternice.

U prostorijama Kulturnog Centra Dubrava, koji je u sastavu SC Dubrava Zagreb održana je promocija knjige Zvonimira Pažina " Hrvatska duša Srijema". U organizaciji Zajednice protjeranih Hrvata iz Srijema, Banata i Bačke u Zagrebu, ovo je nova knjiga u Biblioteci Srijemski Hrvat. Zvonimir Pažin, inače rođen u Slankamenu, živi i radi u Zagrebu, već je autor jedne knjige o rodnom Slankamenu.

U zavičaju pjevača Marka Perkovića Thomsona, u blizini Čavoglava, nadomak Drniša, ugnijezdio se zaselak Ćupići. Pripada selu Trbounje, kraj Tribuliuma, negdašnje rimske utvrde. Ondje s obitelji živi Joško Ćupić, otac tri sina, a sva trojica lovci. No, umjesto pjevanja poput Thomsona, Ćupići se bore da ostanu u svom selu i svojoj djedovini.

U budućoj dvadeset i prvoj knjizi Peje Šimića pjesnika iz Zagreba but će objavljena i ova duhovna pjesma "Predaj se Božijoj providnosti". PRIZEMLJI SE ČOVJEČE naziv je skorašnje knjige duhovnih pjesama pjesnika bosansko posavskih korijena. Uskoro izlazi u nakladi Matice Hrvatske.
Boris Ćavar


Lovačko društvo SRNA Velika Gorica i Udruga veterana 2 gbr GROMOVI dostojno su obilježili Dan pobjede, Domovinske zahvalnosti i 28. obljetnicu hrvatske OLUJE. Tradicionalno kraj Lovačkog doma na Kušancu kraj Velike Gorice, kraj „Jadrankove čeke“ i spomen obilježja pukovniku Jadranku Cumbaju lovcu i ratniku poginulom u „Oluji“. Skromno uz svijeće i cvijeće i molitvu za duše poginulih ratnika.

Sindikat strojovođa Hrvatske, SSH, je u Zagrebu i Sesvetama održao svoj tradicionalni Memorijal za sve umrle strojovođe. Radi se o Memorijalu koji je započeo 2010. godine u spomen na sve prerano umrle strojovođe u Hrvatskoj. Prije trinaest godina Memorijal je nosio naziv "Memorijalni turnir Vuleta-Boroš". Započeo je godinu dana nakon što su 2009. prerano, od posljedica svog posla umrli strojovođe Željko Vuleta i Marinko Boros iz Zagreba.

Kad su nekome književniku potka i osnova domoljublje, čovjekoljublje i Bogoljublje to ne može proći nezapaženo. Upravo te niti su pjesničko tkanje Peje Šimića. Stoga je bilo pitanje dana kada će to netko valorizirati. I dogodilo se trećeg kolovoza. Na stini pradidova kako je nazvaše pjesnici na tvrđavi kralja Zvonimira u Kninu.

 "Samo je ova stara lička kuća starija i tvrđa od našeg djeda Mile." S ponosom Perlići u Jezeranama pokazuju kuću staru stotinu i dvije godine. Othranila je mnoge generacije, među kojima su i tri generacije, a četiri lovca u obitelji Perlić. Djed Mile Perlić ove godine ima osam desetljeća života, od toga šest desetljeća lovačkog staža.

More Articles ...