Boris Ćavar
Typography

Kad su nekome književniku potka i osnova domoljublje, čovjekoljublje i Bogoljublje to ne može proći nezapaženo. Upravo te niti su pjesničko tkanje Peje Šimića. Stoga je bilo pitanje dana kada će to netko valorizirati. I dogodilo se trećeg kolovoza. Na stini pradidova kako je nazvaše pjesnici na tvrđavi kralja Zvonimira u Kninu.

simic poljaci

Poljska književna kritičarka, prevoditeljica i pjesnikinja Kalina Izabela Ziola u ime Društva pisaca Poljske sigurno je dobro upoznata sa Pejinim Domoljubnim opusom i izabrala mjesto i vrijeme gdje će Peji predati nagradu i taknuti ga u srce i dušu. Svjedočili su tome činu i 23 pjesnika završne večeri STIJEGA SLOBODE i popratili srdačnim gromoglasnim pljeskom. Uz pisano priznanje dodijelila mu je i skulpturu ptice simbola slobode. Iako je riznica Peje Šimića popunjena naj elitnijim Domoljubnim trofejima, Dva stijega Slobode, Jean Michel Nicolier.

simic poljaci1
Vukovarski toranj, medalja kralja Zvonimira, Bljesak slobode, daleko bih došao kad bih dalje nabrajao. Mislim da je ova nagrada bila šećer na kraju tim više što dolazi iz Domovine pape Ivana Pavla drugog, zemlje koja ima deset puta više stanovnika od Hrvatske.simic poljaci2

Čovjek bi pomislio da je ovo Šimićev vrh. No mi koji ga pratimo preko 30 godina ne mislimo tako. Čekamo nove pozitivne šokove. Pejo to može, zna i siguran sam da hoće.
Mi mu to od srca želimo.

Za Posavinu.org piše: Boris ĆAVARsimic poljaci3